ELABORAÇÃO DE UM CREME DE CASTANHA DE CAJU: ASPECTOS DA QUALIDADE NUTRICIONAL E AMBIENTAL
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Interfaces Científicas. Saúde e Ambiente (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.set.edu.br/saude/article/view/11433 |
Resumo: | Cashew nut is a food with high production in the Brazilian Northeast, nutritionally adequate and interesting for the development of new products as an alternative for the creation of heathier habits, compared of diet with high intake of industrialized product and promoters of environment damage. The objective of this study was to elaborate a cream-based cashew nuts, and to analyze its nutritional composition and the environmental impact. The cashew nut cream was made with cashew nut in nature, apple puree and cocoa powder, processed until it turned into a homogenized cream. The centesimal composition of the product showed 31.23g of lipids, 30.3g of carbohydrates, 17.25g of proteins. The analysis of the environmental impact of this product showed an emission of carbon dioxide (CO2) of 216.6g of gCO2 Eq, a value below the emission ofproducts derived from milk and oilseeds, such as peanuts, and the water footprint of 3285.7 L was higher thanthe products mentioned above. The study concludes that cashew nut cream is shown as a food that has good nutritional content and low environmental impact on carbon dioxide emissions. |
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ELABORAÇÃO DE UM CREME DE CASTANHA DE CAJU: ASPECTOS DA QUALIDADE NUTRICIONAL E AMBIENTALCashew nut is a food with high production in the Brazilian Northeast, nutritionally adequate and interesting for the development of new products as an alternative for the creation of heathier habits, compared of diet with high intake of industrialized product and promoters of environment damage. The objective of this study was to elaborate a cream-based cashew nuts, and to analyze its nutritional composition and the environmental impact. The cashew nut cream was made with cashew nut in nature, apple puree and cocoa powder, processed until it turned into a homogenized cream. The centesimal composition of the product showed 31.23g of lipids, 30.3g of carbohydrates, 17.25g of proteins. The analysis of the environmental impact of this product showed an emission of carbon dioxide (CO2) of 216.6g of gCO2 Eq, a value below the emission ofproducts derived from milk and oilseeds, such as peanuts, and the water footprint of 3285.7 L was higher thanthe products mentioned above. The study concludes that cashew nut cream is shown as a food that has good nutritional content and low environmental impact on carbon dioxide emissions.El anacardo es un alimento de alta producción en el Nordeste brasileño, nutricionalmente adecuado e interesante para el desarrollo de nuevos productos como alternativa para la creación de hábitos más saludables, frente a dietas con alto consumo de productos industrializados y promotores de daño ambiental. El objetivo de este estudio fue elaborar una crema a base de anacardos, y analizar su composición nutricional e impacto ambiental. La crema de anacardos se elaboró con anacardos crudos, puré de manzana y cacao en polvo, procesados hasta convertirlos en una crema homogeneizada. La composición próxima del producto mostró 31,23g de lípidos, 30,3g de carbohidratos, 17,25g de proteínas. El análisis de impacto ambiental de este producto arrojó unas emisiones de dióxido de carbono (CO2) de 216,6g de gCO2 Eq, valor inferior a las emisiones de productos derivados de la leche y pasta oleaginosa, como el maní, mientras que la huella hídrica fue de 3285,7 L fue superior que los productos mencionados anteriormente. El estudio concluye que la crema de marañón se muestra como un alimento que tiene buen contenido nutricional, y bajo impacto ambiental en la emisión de dióxido de carbono. A castanha de caju é um alimento com alta produção no Nordeste brasileiro, nutricionalmente adequado e interessante para o desenvolvimento de novos produtos como uma alternativa para a criação de hábitos mais saudáveis, frente a dietas com alto consumo de produtos industrializados e promotoras de danos ambientais. O objetivo deste estudo foi elaborar um creme a base de castanha de caju, e analisar sua composição nutricional e o impacto ambiental. O creme de castanha de caju foi elaborado com castanha in natura, purê de maça e cacau em pó, processado até se transformar em creme homogeneizado. A composição centesimal do produto apresentou 31,23g de lipídios, 30,3 g de carboidratos, 17,25 g proteínas. A análise do impacto ambiental desse produto apresentou emissão de gás carbônico (CO2) de 216,6g de gCO2 Eq, valor abaixo da emissão de produtos derivados do leite e pasta de oleaginosas, como o amendoim,já a pegada hídrica de 3285,7 L foi maior do que os produtos citados acima. O estudo conclui que o creme decastanha de caju se mostra como um alimento que possui bom conteúdo nutricional, e baixa impacto ambiental na emissão de gás carbônico.Editora Universitária Tiradentes2023-10-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.set.edu.br/saude/article/view/1143310.17564/2316-3798.2023v9n2p399-410Interfaces Científicas - Saúde e Ambiente; v. 9 n. 2 (2023): Fluxo Contínuo; 399-4102316-37982316-331310.17564/2316-3798.2023v9n2reponame:Interfaces Científicas. Saúde e Ambiente (Online)instname:Universidade Tiradentes (UNIT)instacron:UNITporhttps://periodicos.set.edu.br/saude/article/view/11433/5500Copyright (c) 2023 Interfaces Científicas - Saúde e Ambientehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde Souza Rocha, VivianneThuany Cisneiros de Almeida, Nathaly Nunes Menezes Britto , Vanessa Melo Santos do Nascimento, Bárbarados Santos Vieira, Diva Aliete2023-12-14T20:03:41Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/11433Revistahttps://periodicos.set.edu.br/saudePRIhttps://periodicos.set.edu.br/index.php/saude/oai||crismporto@gmail.com||interfaces_saude_editor@yahoo.com.br2316-37982316-3313opendoar:2023-12-14T20:03:41Interfaces Científicas. Saúde e Ambiente (Online) - Universidade Tiradentes (UNIT)false |
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