Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: da Silva, Ana Paula
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Salazar, Viviane Santos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Turismo : Visão e Ação (Online)
Texto Completo: https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626
Resumo: The coffee market has experienced many changes in recent years, passing through three waves, each one marking a different aspect in the consumption relations of this drink. With the third wave, there ovided the Coffee Tourism activity in coffee production places. In Pernambuco, the city of Taquaritinga do Norte has been standing out in this segment in the last years, with Farms opening their doors to receive tourists interested in the topic. That said, we elaborated this study that aims to analyze coffee tou­rism experiences in Taquaritinga do Norte/PE, specifically the Sítio Conceição/Terral Ecológico and the Yaguara Ecológico, based on the model proposed by Goolaupa and Mossberg (2017). For this study, qualitative research was adopted, with an interview, all being made by the Google Meet platform. In the end, it was found that the coffee tourism experience carried out in Taquaritinga answers the dimensions proposed by Goolaupa and Mossberg (2017), in addition to other aspects, such as, for example, realizing that Coffee Tourism activities have helped in the development of the economy of Taquaritinga.
id UNIVALI-3_5f32be4eea7acf2253eaf16694c51cf4
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.univali.br:article/18626
network_acronym_str UNIVALI-3
network_name_str Turismo : Visão e Ação (Online)
repository_id_str
spelling Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte¿Qué tal un café? Analizando la experiencia de consumo de los turistas del Turismo Cafetero en Taquaritinga do NorteQUE TAL UM CAFEZINHO? ANALISANDO A EXPERIÊNCIA DE CONSUMO DOS TURISTAS DE TURISMO CAFEEIRO EM TAQUARITINGA DO NORTETurismoTurismo CafeeiroTurismo de ExperiênciaTaquaritingaTurismoTurismo CafeteroTurismo de ExperienciaTaquaritingaTourismCoffee Tourismtourism experiencesTaquaritingaThe coffee market has experienced many changes in recent years, passing through three waves, each one marking a different aspect in the consumption relations of this drink. With the third wave, there ovided the Coffee Tourism activity in coffee production places. In Pernambuco, the city of Taquaritinga do Norte has been standing out in this segment in the last years, with Farms opening their doors to receive tourists interested in the topic. That said, we elaborated this study that aims to analyze coffee tou­rism experiences in Taquaritinga do Norte/PE, specifically the Sítio Conceição/Terral Ecológico and the Yaguara Ecológico, based on the model proposed by Goolaupa and Mossberg (2017). For this study, qualitative research was adopted, with an interview, all being made by the Google Meet platform. In the end, it was found that the coffee tourism experience carried out in Taquaritinga answers the dimensions proposed by Goolaupa and Mossberg (2017), in addition to other aspects, such as, for example, realizing that Coffee Tourism activities have helped in the development of the economy of Taquaritinga.El mercado del café ha experimentado muchos cambios en los últimos años, pasando por tres olas, cada una marcando un aspecto diferente en el relación de consumo de esta bebida. Con la tercera ola, hubo un acercamiento entre productores y consumidores finales, lo que proporcionó la actividad del Turismo Cafetero en los sitios de producción de café. En Pernambuco, la ciudad de Taquaritinga do Norte se ha destacado en este seg­mento en los últimos años, con Farms abriendo sus puertas para recibir turistas interesados en el tema. Por eso, preparamos este estudio que tiene como objetivo analizar las experiencias del turismo cafetero en Taquaritinga do Norte/PE, específicamente el Sítio Conceição/Terral Ecológico y el Yaguara Ecológico, basado en el modelo propuesto por Goolaupa y Mossberg (2017). Para este estudio, se adoptó la investigación cualitativa, realizando entrevistas, todas realizadas por la plataforma Google Meet. Al final, se constató que la experiencia del turismo cafetero realizado en Taquaritinga cumple con las dimensiones propuestas por Goo­laupa y Mossberg (2017), además de otros aspectos, como, por ejemplo, darse cuenta de que las actividades de Turismo do Café han contribuido al desarrollo de la economía de Taquaritinga.O mercado de café experimentou muitas mudanças nos últimos anos, passando por três ondas, cada uma marcando um aspecto diferente na relação de consumo desta bebida. Com a terceira onda, houve uma aproximação entre os produtores e os consumi­dores finais, o que proporcionou a atividade de turismo cafeeiro nos locais de produção de café. Em Pernambuco, o município de Taquaritinga do Norte vem se destacando nesse segmento nos últimos anos, com Fazendas abrindo suas portas para receberem turistas que tenham interesse no tema. Diante disso, elaboramos este estudo que tem por objetivo analisar as experiências de turismo cafeeiro em Taquaritinga do Norte/PE, especificamente o Sítio Conceição/Terral Ecológico e o Yaguara Ecológico baseado no modelo proposto por Goolaupa e Mossberg (2017). Para este estudo foi adotada a pesquisa qualitativa, com a realização de entrevistas, sendo todas feitas pela plataforma do Google Meet. Ao final, constatou-se que a experiência de turismo cafeeiro realizada em Taquaritinga atende às dimensões propostas por Goolaupa e Mossberg (2017), além de outros aspectos, como, por exemplo, perceber que as atividades do referido setor têm ajudado no desenvolvimento da economia de Taquaritinga.Universidade do Vale do Itajaí­ - UNIVALI / SC2022-11-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/1862610.14210/rtva.v24n3.p548-566Turismo: Visão e Ação; Vol. 24 No. 3 (2022): Set-Dez; 548-566Turismo: Visão e Ação; Vol. 24 Núm. 3 (2022): Set-Dez; 548-566Turismo: Visão e Ação; v. 24 n. 3 (2022): Set-Dez; 548-5661983-71511415-6393reponame:Turismo : Visão e Ação (Online)instname:Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)instacron:UNIVALIporhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626/10992Copyright (c) 2022 Turismo: Visão e Açãohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessda Silva, Ana PaulaSalazar, Viviane Santos2022-11-29T18:22:20Zoai:ojs.periodicos.univali.br:article/18626Revistahttps://periodicos.univali.br/index.php/rtvaPUBhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/oailuiz.flores@univali.br || revistaturismo@univali.br1983-71511415-6393opendoar:2022-11-29T18:22:20Turismo : Visão e Ação (Online) - Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)false
dc.title.none.fl_str_mv Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
¿Qué tal un café? Analizando la experiencia de consumo de los turistas del Turismo Cafetero en Taquaritinga do Norte
QUE TAL UM CAFEZINHO? ANALISANDO A EXPERIÊNCIA DE CONSUMO DOS TURISTAS DE TURISMO CAFEEIRO EM TAQUARITINGA DO NORTE
title Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
spellingShingle Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
da Silva, Ana Paula
Turismo
Turismo Cafeeiro
Turismo de Experiência
Taquaritinga
Turismo
Turismo Cafetero
Turismo de Experiencia
Taquaritinga
Tourism
Coffee Tourism
tourism experiences
Taquaritinga
title_short Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
title_full Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
title_fullStr Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
title_full_unstemmed Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
title_sort Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
author da Silva, Ana Paula
author_facet da Silva, Ana Paula
Salazar, Viviane Santos
author_role author
author2 Salazar, Viviane Santos
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv da Silva, Ana Paula
Salazar, Viviane Santos
dc.subject.por.fl_str_mv Turismo
Turismo Cafeeiro
Turismo de Experiência
Taquaritinga
Turismo
Turismo Cafetero
Turismo de Experiencia
Taquaritinga
Tourism
Coffee Tourism
tourism experiences
Taquaritinga
topic Turismo
Turismo Cafeeiro
Turismo de Experiência
Taquaritinga
Turismo
Turismo Cafetero
Turismo de Experiencia
Taquaritinga
Tourism
Coffee Tourism
tourism experiences
Taquaritinga
description The coffee market has experienced many changes in recent years, passing through three waves, each one marking a different aspect in the consumption relations of this drink. With the third wave, there ovided the Coffee Tourism activity in coffee production places. In Pernambuco, the city of Taquaritinga do Norte has been standing out in this segment in the last years, with Farms opening their doors to receive tourists interested in the topic. That said, we elaborated this study that aims to analyze coffee tou­rism experiences in Taquaritinga do Norte/PE, specifically the Sítio Conceição/Terral Ecológico and the Yaguara Ecológico, based on the model proposed by Goolaupa and Mossberg (2017). For this study, qualitative research was adopted, with an interview, all being made by the Google Meet platform. In the end, it was found that the coffee tourism experience carried out in Taquaritinga answers the dimensions proposed by Goolaupa and Mossberg (2017), in addition to other aspects, such as, for example, realizing that Coffee Tourism activities have helped in the development of the economy of Taquaritinga.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-11-08
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626
10.14210/rtva.v24n3.p548-566
url https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626
identifier_str_mv 10.14210/rtva.v24n3.p548-566
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626/10992
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Turismo: Visão e Ação
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Turismo: Visão e Ação
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade do Vale do Itajaí­ - UNIVALI / SC
publisher.none.fl_str_mv Universidade do Vale do Itajaí­ - UNIVALI / SC
dc.source.none.fl_str_mv Turismo: Visão e Ação; Vol. 24 No. 3 (2022): Set-Dez; 548-566
Turismo: Visão e Ação; Vol. 24 Núm. 3 (2022): Set-Dez; 548-566
Turismo: Visão e Ação; v. 24 n. 3 (2022): Set-Dez; 548-566
1983-7151
1415-6393
reponame:Turismo : Visão e Ação (Online)
instname:Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)
instacron:UNIVALI
instname_str Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)
instacron_str UNIVALI
institution UNIVALI
reponame_str Turismo : Visão e Ação (Online)
collection Turismo : Visão e Ação (Online)
repository.name.fl_str_mv Turismo : Visão e Ação (Online) - Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)
repository.mail.fl_str_mv luiz.flores@univali.br || revistaturismo@univali.br
_version_ 1798045022989320192