Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Turismo : Visão e Ação (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626 |
Resumo: | The coffee market has experienced many changes in recent years, passing through three waves, each one marking a different aspect in the consumption relations of this drink. With the third wave, there ovided the Coffee Tourism activity in coffee production places. In Pernambuco, the city of Taquaritinga do Norte has been standing out in this segment in the last years, with Farms opening their doors to receive tourists interested in the topic. That said, we elaborated this study that aims to analyze coffee tourism experiences in Taquaritinga do Norte/PE, specifically the Sítio Conceição/Terral Ecológico and the Yaguara Ecológico, based on the model proposed by Goolaupa and Mossberg (2017). For this study, qualitative research was adopted, with an interview, all being made by the Google Meet platform. In the end, it was found that the coffee tourism experience carried out in Taquaritinga answers the dimensions proposed by Goolaupa and Mossberg (2017), in addition to other aspects, such as, for example, realizing that Coffee Tourism activities have helped in the development of the economy of Taquaritinga. |
id |
UNIVALI-3_5f32be4eea7acf2253eaf16694c51cf4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.univali.br:article/18626 |
network_acronym_str |
UNIVALI-3 |
network_name_str |
Turismo : Visão e Ação (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte¿Qué tal un café? Analizando la experiencia de consumo de los turistas del Turismo Cafetero en Taquaritinga do NorteQUE TAL UM CAFEZINHO? ANALISANDO A EXPERIÊNCIA DE CONSUMO DOS TURISTAS DE TURISMO CAFEEIRO EM TAQUARITINGA DO NORTETurismoTurismo CafeeiroTurismo de ExperiênciaTaquaritingaTurismoTurismo CafeteroTurismo de ExperienciaTaquaritingaTourismCoffee Tourismtourism experiencesTaquaritingaThe coffee market has experienced many changes in recent years, passing through three waves, each one marking a different aspect in the consumption relations of this drink. With the third wave, there ovided the Coffee Tourism activity in coffee production places. In Pernambuco, the city of Taquaritinga do Norte has been standing out in this segment in the last years, with Farms opening their doors to receive tourists interested in the topic. That said, we elaborated this study that aims to analyze coffee tourism experiences in Taquaritinga do Norte/PE, specifically the Sítio Conceição/Terral Ecológico and the Yaguara Ecológico, based on the model proposed by Goolaupa and Mossberg (2017). For this study, qualitative research was adopted, with an interview, all being made by the Google Meet platform. In the end, it was found that the coffee tourism experience carried out in Taquaritinga answers the dimensions proposed by Goolaupa and Mossberg (2017), in addition to other aspects, such as, for example, realizing that Coffee Tourism activities have helped in the development of the economy of Taquaritinga.El mercado del café ha experimentado muchos cambios en los últimos años, pasando por tres olas, cada una marcando un aspecto diferente en el relación de consumo de esta bebida. Con la tercera ola, hubo un acercamiento entre productores y consumidores finales, lo que proporcionó la actividad del Turismo Cafetero en los sitios de producción de café. En Pernambuco, la ciudad de Taquaritinga do Norte se ha destacado en este segmento en los últimos años, con Farms abriendo sus puertas para recibir turistas interesados en el tema. Por eso, preparamos este estudio que tiene como objetivo analizar las experiencias del turismo cafetero en Taquaritinga do Norte/PE, específicamente el Sítio Conceição/Terral Ecológico y el Yaguara Ecológico, basado en el modelo propuesto por Goolaupa y Mossberg (2017). Para este estudio, se adoptó la investigación cualitativa, realizando entrevistas, todas realizadas por la plataforma Google Meet. Al final, se constató que la experiencia del turismo cafetero realizado en Taquaritinga cumple con las dimensiones propuestas por Goolaupa y Mossberg (2017), además de otros aspectos, como, por ejemplo, darse cuenta de que las actividades de Turismo do Café han contribuido al desarrollo de la economía de Taquaritinga.O mercado de café experimentou muitas mudanças nos últimos anos, passando por três ondas, cada uma marcando um aspecto diferente na relação de consumo desta bebida. Com a terceira onda, houve uma aproximação entre os produtores e os consumidores finais, o que proporcionou a atividade de turismo cafeeiro nos locais de produção de café. Em Pernambuco, o município de Taquaritinga do Norte vem se destacando nesse segmento nos últimos anos, com Fazendas abrindo suas portas para receberem turistas que tenham interesse no tema. Diante disso, elaboramos este estudo que tem por objetivo analisar as experiências de turismo cafeeiro em Taquaritinga do Norte/PE, especificamente o Sítio Conceição/Terral Ecológico e o Yaguara Ecológico baseado no modelo proposto por Goolaupa e Mossberg (2017). Para este estudo foi adotada a pesquisa qualitativa, com a realização de entrevistas, sendo todas feitas pela plataforma do Google Meet. Ao final, constatou-se que a experiência de turismo cafeeiro realizada em Taquaritinga atende às dimensões propostas por Goolaupa e Mossberg (2017), além de outros aspectos, como, por exemplo, perceber que as atividades do referido setor têm ajudado no desenvolvimento da economia de Taquaritinga.Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI / SC2022-11-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/1862610.14210/rtva.v24n3.p548-566Turismo: Visão e Ação; Vol. 24 No. 3 (2022): Set-Dez; 548-566Turismo: Visão e Ação; Vol. 24 Núm. 3 (2022): Set-Dez; 548-566Turismo: Visão e Ação; v. 24 n. 3 (2022): Set-Dez; 548-5661983-71511415-6393reponame:Turismo : Visão e Ação (Online)instname:Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)instacron:UNIVALIporhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626/10992Copyright (c) 2022 Turismo: Visão e Açãohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessda Silva, Ana PaulaSalazar, Viviane Santos2022-11-29T18:22:20Zoai:ojs.periodicos.univali.br:article/18626Revistahttps://periodicos.univali.br/index.php/rtvaPUBhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/oailuiz.flores@univali.br || revistaturismo@univali.br1983-71511415-6393opendoar:2022-11-29T18:22:20Turismo : Visão e Ação (Online) - Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte ¿Qué tal un café? Analizando la experiencia de consumo de los turistas del Turismo Cafetero en Taquaritinga do Norte QUE TAL UM CAFEZINHO? ANALISANDO A EXPERIÊNCIA DE CONSUMO DOS TURISTAS DE TURISMO CAFEEIRO EM TAQUARITINGA DO NORTE |
title |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte |
spellingShingle |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte da Silva, Ana Paula Turismo Turismo Cafeeiro Turismo de Experiência Taquaritinga Turismo Turismo Cafetero Turismo de Experiencia Taquaritinga Tourism Coffee Tourism tourism experiences Taquaritinga |
title_short |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte |
title_full |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte |
title_fullStr |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte |
title_full_unstemmed |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte |
title_sort |
Do you want some coffee? Analyzing the consumption experience of coffee tourism tourists in Taquaritinga do Norte |
author |
da Silva, Ana Paula |
author_facet |
da Silva, Ana Paula Salazar, Viviane Santos |
author_role |
author |
author2 |
Salazar, Viviane Santos |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
da Silva, Ana Paula Salazar, Viviane Santos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Turismo Turismo Cafeeiro Turismo de Experiência Taquaritinga Turismo Turismo Cafetero Turismo de Experiencia Taquaritinga Tourism Coffee Tourism tourism experiences Taquaritinga |
topic |
Turismo Turismo Cafeeiro Turismo de Experiência Taquaritinga Turismo Turismo Cafetero Turismo de Experiencia Taquaritinga Tourism Coffee Tourism tourism experiences Taquaritinga |
description |
The coffee market has experienced many changes in recent years, passing through three waves, each one marking a different aspect in the consumption relations of this drink. With the third wave, there ovided the Coffee Tourism activity in coffee production places. In Pernambuco, the city of Taquaritinga do Norte has been standing out in this segment in the last years, with Farms opening their doors to receive tourists interested in the topic. That said, we elaborated this study that aims to analyze coffee tourism experiences in Taquaritinga do Norte/PE, specifically the Sítio Conceição/Terral Ecológico and the Yaguara Ecológico, based on the model proposed by Goolaupa and Mossberg (2017). For this study, qualitative research was adopted, with an interview, all being made by the Google Meet platform. In the end, it was found that the coffee tourism experience carried out in Taquaritinga answers the dimensions proposed by Goolaupa and Mossberg (2017), in addition to other aspects, such as, for example, realizing that Coffee Tourism activities have helped in the development of the economy of Taquaritinga. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-11-08 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626 10.14210/rtva.v24n3.p548-566 |
url |
https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626 |
identifier_str_mv |
10.14210/rtva.v24n3.p548-566 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/18626/10992 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Turismo: Visão e Ação https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Turismo: Visão e Ação https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI / SC |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI / SC |
dc.source.none.fl_str_mv |
Turismo: Visão e Ação; Vol. 24 No. 3 (2022): Set-Dez; 548-566 Turismo: Visão e Ação; Vol. 24 Núm. 3 (2022): Set-Dez; 548-566 Turismo: Visão e Ação; v. 24 n. 3 (2022): Set-Dez; 548-566 1983-7151 1415-6393 reponame:Turismo : Visão e Ação (Online) instname:Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) instacron:UNIVALI |
instname_str |
Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) |
instacron_str |
UNIVALI |
institution |
UNIVALI |
reponame_str |
Turismo : Visão e Ação (Online) |
collection |
Turismo : Visão e Ação (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Turismo : Visão e Ação (Online) - Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) |
repository.mail.fl_str_mv |
luiz.flores@univali.br || revistaturismo@univali.br |
_version_ |
1798045022989320192 |