Qualidade fisiológica de sementes de pepino cv. pérola, em função da idade e do tempo de repouso pós-colheita dos frutos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Barbedo, Claudio José
Data de Publicação: 1997
Outros Autores: Nakagawa, João [UNESP], Barbedo, Adeliana Saes Coelho, Zanin, Antonio Celso Wagner [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4735
http://hdl.handle.net/11449/65180
Resumo: This work was carried out at the Fazenda Experimental Lageado, at Botucatu, SP, to evaluate the physiological quality of cucumber (Cucumis sativus L.), seeds harvested at different fruit maturity stages and post-harvest resting periods. Fruits of cultivar Pérola were harvested at 6 ages (20, 25, 30, 35, 40 and 45 days after anthesis) and they were stored at room temperature for 0, 5, 10 or 15 days before seed extraction. After this, seeds were fermented for 2 days, washed and dried. External visual characteristics of fruits and seeds were observed at harvest. Seed quality was evaluated as for moisture, dry matter content, dimensions, germination, and vigour. Results showed that seed germination and vigour increased in fruits aging from 20 to 40 days. Post-harvest periods improved seed quality of 20-day old fruits not reaching the seed quality levels observed in 40 or 45-day old fruits, without post-harvest resting period. Seeds from fruits at 25, 30 and 35 days of age, with 10 or 15 days of post-harvest resting period reached the same quality levels of seeds from fruits with 40-45 days old.
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spelling Qualidade fisiológica de sementes de pepino cv. pérola, em função da idade e do tempo de repouso pós-colheita dos frutosPhysiological quality of cucumber seeds, cv. pérola, at different fruit ages and post-harvest resting periodsCucumis sativusMaturationSeedThis work was carried out at the Fazenda Experimental Lageado, at Botucatu, SP, to evaluate the physiological quality of cucumber (Cucumis sativus L.), seeds harvested at different fruit maturity stages and post-harvest resting periods. Fruits of cultivar Pérola were harvested at 6 ages (20, 25, 30, 35, 40 and 45 days after anthesis) and they were stored at room temperature for 0, 5, 10 or 15 days before seed extraction. After this, seeds were fermented for 2 days, washed and dried. External visual characteristics of fruits and seeds were observed at harvest. Seed quality was evaluated as for moisture, dry matter content, dimensions, germination, and vigour. Results showed that seed germination and vigour increased in fruits aging from 20 to 40 days. Post-harvest periods improved seed quality of 20-day old fruits not reaching the seed quality levels observed in 40 or 45-day old fruits, without post-harvest resting period. Seeds from fruits at 25, 30 and 35 days of age, with 10 or 15 days of post-harvest resting period reached the same quality levels of seeds from fruits with 40-45 days old.No presente trabalho buscou-se verificar os efeitos da idade e do tempo de repouso pós-colheita dos frutos de pepino (Cucumis sativus L.), cultivar Pérola, sobre a qualidade de suas sementes. Colheram-se frutos com 25, 30, 35, 40 e 45 dias de idade após a antese, em uma cultura realizada em Botucatu, SP. Os frutos colhidos foram armazenados por períodos de 0, 5, 10 e 15 dias, para então proceder-se a extração das sementes e a sua fermentação natural por dois dias sob temperatura ambiente. Avaliou-se peso, diâmetro e comprimento de frutos e conteúdo de matéria seca, teor de água, dimensões, germinação e vigor de sementes. Realizou-se, também, o acompanhamento das características visuais de frutos e sementes. Pelos resultados obtidos concluiu-se que os valores de germinação e vigor das sementes foram crescentes dos 20 aos 40 dias de idade dos frutos. O repouso pós-colheita melhorou a qualidade fisiológica das sementes de frutos com a menor idade (20 dias), porém sem atingir a qualidade de sementes de frutos com 40 e 45 dias sem repouso. Já no tocante a frutos com 25, 30 e 35 dias de idade, o repouso pós-colheita (10 a 15 dias) melhorou a qualidade das sementes, chegando a atingir valores de germinação e vigor tão elevados quanto os de sementes oriundas de frutos com 40 e 45 dias.Inst. Botanica - Secao Sementes M., Caixa Postal 4005, CEP 01061-970 São Paulo, SPDep. Agric. e Melhoramento Vegetal FCA/UNESP, CEP 18603-970 Botucatu, SPPMSP/SVMA-DEPAVE, Av. Paulista 2073, CEP 01311-000 São Paulo, SPDep. Horticultura FCA/UNESP, Botucatu, SPDep. Agric. e Melhoramento Vegetal FCA/UNESP, CEP 18603-970 Botucatu, SPDep. Horticultura FCA/UNESP, Botucatu, SPInst. Botanica - Secao Sementes M.Universidade Estadual Paulista (Unesp)PMSP/SVMA-DEPAVEBarbedo, Claudio JoséNakagawa, João [UNESP]Barbedo, Adeliana Saes CoelhoZanin, Antonio Celso Wagner [UNESP]2014-05-27T11:18:15Z2014-05-27T11:18:15Z1997-09-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article905-913application/pdfhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4735Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 9, p. 905-913, 1997.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/651802-s2.0-00314991472-s2.0-0031499147.pdfScopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T15:57:14Zoai:repositorio.unesp.br:11449/65180Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:14:51.358913Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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