Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Gilson Silverio Da [UNESP]
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Rezende, Bráulio Luciano Alves, Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP], Barros Júnior, Aurélio Paes, Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP], Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
DOI: 10.1590/S1413-70542008000500024
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000500024
http://hdl.handle.net/11449/212868
Resumo: The protected culture, among other advantages, made possible to diminish the seasoning in offers and to improve the quality of vegetables. However, one consists in technology of high cost, that it may be attenuated with the increase in the efficiency of the use of the protected area, proportionated for the intercropping. The experiment was carried out at greenhouse at UNESP, Jaboticabal-SP, in the period of August and November of 2005, with the aim of evaluating the operational cost (COT) and the profitability of the crisphead lettuce Verônica (Lactuca sativa L.) in monoculture and in intercropping with the Japanese cucumber Hokushin (Cucumis sativus L.), in protected environment. The main cost items analyzed were the operational cost, the agricultural amendments and the materials cost. For the crisphead lettuce in monoculture and in intercropping, the COT was R$ 696,37 and R$ 295,06/614,4 m² respectively and the productivity was 822.53 and 890.78 kg/614,4 m². In monoculture and in intercropping the gross incomes were R$ 489,93 and R$ 452,39/614,4 m² respectively. It was verified a loss of R$ 206,44/614,4 m² in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 157,33/614,4 m² in protected environment when in intercropping with cucumber.
id UNSP_1b9366c891bd0ec78c2d1222fbf333c9
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/212868
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepinoEconomic viability of the crisphead lettuce culture in monoculture and intercropping with cucumberLactuca sativaCucumis sativushand laborgreenhouseproduction costLactuca sativaCucumis sativusmão-de-obracasa de vegetaçãocusto de produçãoThe protected culture, among other advantages, made possible to diminish the seasoning in offers and to improve the quality of vegetables. However, one consists in technology of high cost, that it may be attenuated with the increase in the efficiency of the use of the protected area, proportionated for the intercropping. The experiment was carried out at greenhouse at UNESP, Jaboticabal-SP, in the period of August and November of 2005, with the aim of evaluating the operational cost (COT) and the profitability of the crisphead lettuce Verônica (Lactuca sativa L.) in monoculture and in intercropping with the Japanese cucumber Hokushin (Cucumis sativus L.), in protected environment. The main cost items analyzed were the operational cost, the agricultural amendments and the materials cost. For the crisphead lettuce in monoculture and in intercropping, the COT was R$ 696,37 and R$ 295,06/614,4 m² respectively and the productivity was 822.53 and 890.78 kg/614,4 m². In monoculture and in intercropping the gross incomes were R$ 489,93 and R$ 452,39/614,4 m² respectively. It was verified a loss of R$ 206,44/614,4 m² in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 157,33/614,4 m² in protected environment when in intercropping with cucumber.O cultivo protegido, entre outras vantagens, possibilita diminuir a sazonalidade na oferta e melhorar a qualidade das hortaliças. No entanto, constitui-se em tecnologia de elevado custo, que pode ser atenuado com o aumento na eficiência do uso da área protegida, proporcionado pelo cultivo consorciado. O trabalho foi realizado em casa de vegetação, na Unesp, Jaboticabal, SP, no período de agosto e novembro de 2005, e objetivou-se verificar o custo operacional total (COT) e a rentabilidade líquida da alface crespa 'Verônica' (Lactuca sativa L.) em monocultura e consorciada com pepino japonês 'Hokushin' (Cucumis sativus L.), em ambiente protegido. Os principais itens de custos estimados foram os referentes à operações, insumos e materiais. Para a alface crespa em monocultura e em consórcio, o COT foi de R$ 696,37 e R$ 295,06/614,4 m², e as produtividades de 890,78 e 822,53 kg/614,4 m², respectivamente em monocultura e em consórcio e as receitas brutas obtidas foram de R$ 489,93 e R$ 452,39/614,4 m². Em cultivo protegido, a monocultura de alface teve prejuízo de R$206,44/614,4 m², enquanto, em consórcio com pepino, a cultura da alface crespa 'Verônica' teve lucro operacional de R$ 157,33/614,4 m².Universidade Estadual Paulista, Departamento de Produção Vegetal/PVUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Economia Rural/ERUniversidade Federal do Semi-Árido/UFERSA, Departamento de Ciências Vegetais/CVUniversidade Estadual de Ponta Grossa/UEPG, Departamento de Fitotecnia e Fitossanidade/DEFITOUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Produção Vegetal/PVUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Economia Rural/EREditora da Universidade Federal de LavrasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal do Semi-Árido/UFERSAUniversidade Estadual de Ponta Grossa/UEPGSilva, Gilson Silverio Da [UNESP]Rezende, Bráulio Luciano AlvesCecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]Barros Júnior, Aurélio PaesMartins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP]Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP]2021-07-14T10:46:25Z2021-07-14T10:46:25Z2008-10info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1516-1523application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000500024Ciência e Agrotecnologia. Lavras, MG, Brazil: Editora da Universidade Federal de Lavras, v. 32, n. 5, p. 1516-1523, 2008.1413-70541981-1829http://hdl.handle.net/11449/21286810.1590/S1413-70542008000500024S1413-70542008000500024S1413-70542008000500024.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporCiência e Agrotecnologiainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T13:54:48Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212868Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T15:11:43.036095Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
Economic viability of the crisphead lettuce culture in monoculture and intercropping with cucumber
title Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
spellingShingle Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
Silva, Gilson Silverio Da [UNESP]
Lactuca sativa
Cucumis sativus
hand labor
greenhouse
production cost
Lactuca sativa
Cucumis sativus
mão-de-obra
casa de vegetação
custo de produção
Silva, Gilson Silverio Da [UNESP]
Lactuca sativa
Cucumis sativus
hand labor
greenhouse
production cost
Lactuca sativa
Cucumis sativus
mão-de-obra
casa de vegetação
custo de produção
title_short Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
title_full Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
title_fullStr Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
title_full_unstemmed Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
title_sort Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
author Silva, Gilson Silverio Da [UNESP]
author_facet Silva, Gilson Silverio Da [UNESP]
Silva, Gilson Silverio Da [UNESP]
Rezende, Bráulio Luciano Alves
Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]
Barros Júnior, Aurélio Paes
Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP]
Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP]
Rezende, Bráulio Luciano Alves
Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]
Barros Júnior, Aurélio Paes
Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP]
Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP]
author_role author
author2 Rezende, Bráulio Luciano Alves
Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]
Barros Júnior, Aurélio Paes
Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP]
Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP]
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Universidade Federal do Semi-Árido/UFERSA
Universidade Estadual de Ponta Grossa/UEPG
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Gilson Silverio Da [UNESP]
Rezende, Bráulio Luciano Alves
Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]
Barros Júnior, Aurélio Paes
Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP]
Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Lactuca sativa
Cucumis sativus
hand labor
greenhouse
production cost
Lactuca sativa
Cucumis sativus
mão-de-obra
casa de vegetação
custo de produção
topic Lactuca sativa
Cucumis sativus
hand labor
greenhouse
production cost
Lactuca sativa
Cucumis sativus
mão-de-obra
casa de vegetação
custo de produção
description The protected culture, among other advantages, made possible to diminish the seasoning in offers and to improve the quality of vegetables. However, one consists in technology of high cost, that it may be attenuated with the increase in the efficiency of the use of the protected area, proportionated for the intercropping. The experiment was carried out at greenhouse at UNESP, Jaboticabal-SP, in the period of August and November of 2005, with the aim of evaluating the operational cost (COT) and the profitability of the crisphead lettuce Verônica (Lactuca sativa L.) in monoculture and in intercropping with the Japanese cucumber Hokushin (Cucumis sativus L.), in protected environment. The main cost items analyzed were the operational cost, the agricultural amendments and the materials cost. For the crisphead lettuce in monoculture and in intercropping, the COT was R$ 696,37 and R$ 295,06/614,4 m² respectively and the productivity was 822.53 and 890.78 kg/614,4 m². In monoculture and in intercropping the gross incomes were R$ 489,93 and R$ 452,39/614,4 m² respectively. It was verified a loss of R$ 206,44/614,4 m² in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 157,33/614,4 m² in protected environment when in intercropping with cucumber.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-10
2021-07-14T10:46:25Z
2021-07-14T10:46:25Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000500024
Ciência e Agrotecnologia. Lavras, MG, Brazil: Editora da Universidade Federal de Lavras, v. 32, n. 5, p. 1516-1523, 2008.
1413-7054
1981-1829
http://hdl.handle.net/11449/212868
10.1590/S1413-70542008000500024
S1413-70542008000500024
S1413-70542008000500024.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000500024
http://hdl.handle.net/11449/212868
identifier_str_mv Ciência e Agrotecnologia. Lavras, MG, Brazil: Editora da Universidade Federal de Lavras, v. 32, n. 5, p. 1516-1523, 2008.
1413-7054
1981-1829
10.1590/S1413-70542008000500024
S1413-70542008000500024
S1413-70542008000500024.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 1516-1523
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1822182291502268416
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv 10.1590/S1413-70542008000500024