Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
DOI: | 10.1590/S1413-70542008000500024 |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000500024 http://hdl.handle.net/11449/212868 |
Resumo: | The protected culture, among other advantages, made possible to diminish the seasoning in offers and to improve the quality of vegetables. However, one consists in technology of high cost, that it may be attenuated with the increase in the efficiency of the use of the protected area, proportionated for the intercropping. The experiment was carried out at greenhouse at UNESP, Jaboticabal-SP, in the period of August and November of 2005, with the aim of evaluating the operational cost (COT) and the profitability of the crisphead lettuce Verônica (Lactuca sativa L.) in monoculture and in intercropping with the Japanese cucumber Hokushin (Cucumis sativus L.), in protected environment. The main cost items analyzed were the operational cost, the agricultural amendments and the materials cost. For the crisphead lettuce in monoculture and in intercropping, the COT was R$ 696,37 and R$ 295,06/614,4 m² respectively and the productivity was 822.53 and 890.78 kg/614,4 m². In monoculture and in intercropping the gross incomes were R$ 489,93 and R$ 452,39/614,4 m² respectively. It was verified a loss of R$ 206,44/614,4 m² in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 157,33/614,4 m² in protected environment when in intercropping with cucumber. |
id |
UNSP_1b9366c891bd0ec78c2d1222fbf333c9 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/212868 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepinoEconomic viability of the crisphead lettuce culture in monoculture and intercropping with cucumberLactuca sativaCucumis sativushand laborgreenhouseproduction costLactuca sativaCucumis sativusmão-de-obracasa de vegetaçãocusto de produçãoThe protected culture, among other advantages, made possible to diminish the seasoning in offers and to improve the quality of vegetables. However, one consists in technology of high cost, that it may be attenuated with the increase in the efficiency of the use of the protected area, proportionated for the intercropping. The experiment was carried out at greenhouse at UNESP, Jaboticabal-SP, in the period of August and November of 2005, with the aim of evaluating the operational cost (COT) and the profitability of the crisphead lettuce Verônica (Lactuca sativa L.) in monoculture and in intercropping with the Japanese cucumber Hokushin (Cucumis sativus L.), in protected environment. The main cost items analyzed were the operational cost, the agricultural amendments and the materials cost. For the crisphead lettuce in monoculture and in intercropping, the COT was R$ 696,37 and R$ 295,06/614,4 m² respectively and the productivity was 822.53 and 890.78 kg/614,4 m². In monoculture and in intercropping the gross incomes were R$ 489,93 and R$ 452,39/614,4 m² respectively. It was verified a loss of R$ 206,44/614,4 m² in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 157,33/614,4 m² in protected environment when in intercropping with cucumber.O cultivo protegido, entre outras vantagens, possibilita diminuir a sazonalidade na oferta e melhorar a qualidade das hortaliças. No entanto, constitui-se em tecnologia de elevado custo, que pode ser atenuado com o aumento na eficiência do uso da área protegida, proporcionado pelo cultivo consorciado. O trabalho foi realizado em casa de vegetação, na Unesp, Jaboticabal, SP, no período de agosto e novembro de 2005, e objetivou-se verificar o custo operacional total (COT) e a rentabilidade líquida da alface crespa 'Verônica' (Lactuca sativa L.) em monocultura e consorciada com pepino japonês 'Hokushin' (Cucumis sativus L.), em ambiente protegido. Os principais itens de custos estimados foram os referentes à operações, insumos e materiais. Para a alface crespa em monocultura e em consórcio, o COT foi de R$ 696,37 e R$ 295,06/614,4 m², e as produtividades de 890,78 e 822,53 kg/614,4 m², respectivamente em monocultura e em consórcio e as receitas brutas obtidas foram de R$ 489,93 e R$ 452,39/614,4 m². Em cultivo protegido, a monocultura de alface teve prejuízo de R$206,44/614,4 m², enquanto, em consórcio com pepino, a cultura da alface crespa 'Verônica' teve lucro operacional de R$ 157,33/614,4 m².Universidade Estadual Paulista, Departamento de Produção Vegetal/PVUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Economia Rural/ERUniversidade Federal do Semi-Árido/UFERSA, Departamento de Ciências Vegetais/CVUniversidade Estadual de Ponta Grossa/UEPG, Departamento de Fitotecnia e Fitossanidade/DEFITOUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Produção Vegetal/PVUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Economia Rural/EREditora da Universidade Federal de LavrasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal do Semi-Árido/UFERSAUniversidade Estadual de Ponta Grossa/UEPGSilva, Gilson Silverio Da [UNESP]Rezende, Bráulio Luciano AlvesCecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]Barros Júnior, Aurélio PaesMartins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP]Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP]2021-07-14T10:46:25Z2021-07-14T10:46:25Z2008-10info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1516-1523application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000500024Ciência e Agrotecnologia. Lavras, MG, Brazil: Editora da Universidade Federal de Lavras, v. 32, n. 5, p. 1516-1523, 2008.1413-70541981-1829http://hdl.handle.net/11449/21286810.1590/S1413-70542008000500024S1413-70542008000500024S1413-70542008000500024.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporCiência e Agrotecnologiainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T13:54:48Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212868Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T15:11:43.036095Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino Economic viability of the crisphead lettuce culture in monoculture and intercropping with cucumber |
title |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino |
spellingShingle |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino Silva, Gilson Silverio Da [UNESP] Lactuca sativa Cucumis sativus hand labor greenhouse production cost Lactuca sativa Cucumis sativus mão-de-obra casa de vegetação custo de produção Silva, Gilson Silverio Da [UNESP] Lactuca sativa Cucumis sativus hand labor greenhouse production cost Lactuca sativa Cucumis sativus mão-de-obra casa de vegetação custo de produção |
title_short |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino |
title_full |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino |
title_fullStr |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino |
title_full_unstemmed |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino |
title_sort |
Viabilidade econômica do cultivo da alface crespa em monocultura e em consórcio com pepino |
author |
Silva, Gilson Silverio Da [UNESP] |
author_facet |
Silva, Gilson Silverio Da [UNESP] Silva, Gilson Silverio Da [UNESP] Rezende, Bráulio Luciano Alves Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP] Barros Júnior, Aurélio Paes Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP] Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP] Rezende, Bráulio Luciano Alves Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP] Barros Júnior, Aurélio Paes Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP] Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Rezende, Bráulio Luciano Alves Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP] Barros Júnior, Aurélio Paes Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP] Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP] |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) Universidade Federal do Semi-Árido/UFERSA Universidade Estadual de Ponta Grossa/UEPG |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Silva, Gilson Silverio Da [UNESP] Rezende, Bráulio Luciano Alves Cecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP] Barros Júnior, Aurélio Paes Martins, Maria Inez Espagnoli Geraldo [UNESP] Porto, Diego Resende De Queirós [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Lactuca sativa Cucumis sativus hand labor greenhouse production cost Lactuca sativa Cucumis sativus mão-de-obra casa de vegetação custo de produção |
topic |
Lactuca sativa Cucumis sativus hand labor greenhouse production cost Lactuca sativa Cucumis sativus mão-de-obra casa de vegetação custo de produção |
description |
The protected culture, among other advantages, made possible to diminish the seasoning in offers and to improve the quality of vegetables. However, one consists in technology of high cost, that it may be attenuated with the increase in the efficiency of the use of the protected area, proportionated for the intercropping. The experiment was carried out at greenhouse at UNESP, Jaboticabal-SP, in the period of August and November of 2005, with the aim of evaluating the operational cost (COT) and the profitability of the crisphead lettuce Verônica (Lactuca sativa L.) in monoculture and in intercropping with the Japanese cucumber Hokushin (Cucumis sativus L.), in protected environment. The main cost items analyzed were the operational cost, the agricultural amendments and the materials cost. For the crisphead lettuce in monoculture and in intercropping, the COT was R$ 696,37 and R$ 295,06/614,4 m² respectively and the productivity was 822.53 and 890.78 kg/614,4 m². In monoculture and in intercropping the gross incomes were R$ 489,93 and R$ 452,39/614,4 m² respectively. It was verified a loss of R$ 206,44/614,4 m² in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 157,33/614,4 m² in protected environment when in intercropping with cucumber. |
publishDate |
2008 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2008-10 2021-07-14T10:46:25Z 2021-07-14T10:46:25Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000500024 Ciência e Agrotecnologia. Lavras, MG, Brazil: Editora da Universidade Federal de Lavras, v. 32, n. 5, p. 1516-1523, 2008. 1413-7054 1981-1829 http://hdl.handle.net/11449/212868 10.1590/S1413-70542008000500024 S1413-70542008000500024 S1413-70542008000500024.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000500024 http://hdl.handle.net/11449/212868 |
identifier_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia. Lavras, MG, Brazil: Editora da Universidade Federal de Lavras, v. 32, n. 5, p. 1516-1523, 2008. 1413-7054 1981-1829 10.1590/S1413-70542008000500024 S1413-70542008000500024 S1413-70542008000500024.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
1516-1523 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1822182291502268416 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.1590/S1413-70542008000500024 |