Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Barros Junior, Aurelio Paes [UNESP]
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Alves Rezende, Braulio Luciano [UNESP], Cecilio Filho, Arthur Bernardes [UNESP], de Queiros Porto, Diego Resende [UNESP], da Silva, Gilson Silverio [UNESP], Espagnoli Geraldo Martins, Maria Inez [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/6962
http://hdl.handle.net/11449/1864
Resumo: The experiment was carried in green house at Unesp, Jaboticabal-SP, in the period of August and November, with objective to evaluate the production cost and crisphead lettuce "Lucy Brown" profitability in monoculture and in intercropping with Japanese cucumber "Hokushin" in protected environment. The production cost determination was performed on total operational cost (COT) basis. The crisphead lettuce in monoculture estimated COT and in intercropping was R$ 657,57 and R$ 159,95/614,4 m(2) respectively. The productivities of 623 and 730 kg/614,4 m(2) in the experiments had provided gross incomes of 286,58 R$ and 335,80/614,4 m(2). It was verified a loss of R$ 370,99/614,4 m(2) in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 175,85/614,4 m(2), in protected environment when in intercropping with cucumber.
id UNSP_dc7498e681cf15045c048007554c754a
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/1864
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegidoEconomic analysis of crisphead lettuce in monoculture and intercropping with japanese cucumber in protected environmentCucumis sativus L. Lactuca sativaProduction costEconomic viabilityThe experiment was carried in green house at Unesp, Jaboticabal-SP, in the period of August and November, with objective to evaluate the production cost and crisphead lettuce "Lucy Brown" profitability in monoculture and in intercropping with Japanese cucumber "Hokushin" in protected environment. The production cost determination was performed on total operational cost (COT) basis. The crisphead lettuce in monoculture estimated COT and in intercropping was R$ 657,57 and R$ 159,95/614,4 m(2) respectively. The productivities of 623 and 730 kg/614,4 m(2) in the experiments had provided gross incomes of 286,58 R$ and 335,80/614,4 m(2). It was verified a loss of R$ 370,99/614,4 m(2) in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 175,85/614,4 m(2), in protected environment when in intercropping with cucumber.O experimento foi conduzido em casa de vegetação, na Unesp, Jaboticabal-SP, no período de agosto e novembro, com objetivo de avaliar o custo de produção e a rentabilidade da alface americana ‘Lucy Brown’ em monocultura e consorciada com pepino japonês ‘Hokushin’ em ambiente protegido. A determinação do custo de produção foi realizada com base no custo operacional total (COT). O COT estimado da alface americana em monocultura e consórcio foi de R$ 657,57 e R$ 159,95/614,4 m2, respectivamente. As produtividades de 623 e 730 kg/614,4 m² em monocultura e em consórcio, respectivamente, proporcionaram receitas brutas de R$ 286,58 e R$ 335,80/614,4 m2. Verificou-se um prejuízo de R$ 370,99/614,4 m2 na monocultura de alface americana e lucro operacional de R$ 175,85/614,4 m², quando consorciado com o pepineiro em ambiente protegidoUniv Estadual Paulista, Dept Prod Vegetal, Jaboticabal, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Rural Econ, Jaboticabal, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Prod Vegetal, Jaboticabal, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Rural Econ, Jaboticabal, SP, BrazilUniversidade Federal de Uberlândia (UFU)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Barros Junior, Aurelio Paes [UNESP]Alves Rezende, Braulio Luciano [UNESP]Cecilio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]de Queiros Porto, Diego Resende [UNESP]da Silva, Gilson Silverio [UNESP]Espagnoli Geraldo Martins, Maria Inez [UNESP]2014-05-20T13:14:22Z2014-05-20T13:14:22Z2009-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article82-89http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/6962Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 25, n. 4, p. 82-89, 2009.1516-3725http://hdl.handle.net/11449/1864WOS:0002693174000112938155685114592Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBioscience Journal0,303info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T13:55:48Zoai:repositorio.unesp.br:11449/1864Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:00:34.711662Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
Economic analysis of crisphead lettuce in monoculture and intercropping with japanese cucumber in protected environment
title Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
spellingShingle Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
Barros Junior, Aurelio Paes [UNESP]
Cucumis sativus L. Lactuca sativa
Production cost
Economic viability
title_short Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
title_full Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
title_fullStr Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
title_full_unstemmed Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
title_sort Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
author Barros Junior, Aurelio Paes [UNESP]
author_facet Barros Junior, Aurelio Paes [UNESP]
Alves Rezende, Braulio Luciano [UNESP]
Cecilio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]
de Queiros Porto, Diego Resende [UNESP]
da Silva, Gilson Silverio [UNESP]
Espagnoli Geraldo Martins, Maria Inez [UNESP]
author_role author
author2 Alves Rezende, Braulio Luciano [UNESP]
Cecilio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]
de Queiros Porto, Diego Resende [UNESP]
da Silva, Gilson Silverio [UNESP]
Espagnoli Geraldo Martins, Maria Inez [UNESP]
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Barros Junior, Aurelio Paes [UNESP]
Alves Rezende, Braulio Luciano [UNESP]
Cecilio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]
de Queiros Porto, Diego Resende [UNESP]
da Silva, Gilson Silverio [UNESP]
Espagnoli Geraldo Martins, Maria Inez [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Cucumis sativus L. Lactuca sativa
Production cost
Economic viability
topic Cucumis sativus L. Lactuca sativa
Production cost
Economic viability
description The experiment was carried in green house at Unesp, Jaboticabal-SP, in the period of August and November, with objective to evaluate the production cost and crisphead lettuce "Lucy Brown" profitability in monoculture and in intercropping with Japanese cucumber "Hokushin" in protected environment. The production cost determination was performed on total operational cost (COT) basis. The crisphead lettuce in monoculture estimated COT and in intercropping was R$ 657,57 and R$ 159,95/614,4 m(2) respectively. The productivities of 623 and 730 kg/614,4 m(2) in the experiments had provided gross incomes of 286,58 R$ and 335,80/614,4 m(2). It was verified a loss of R$ 370,99/614,4 m(2) in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 175,85/614,4 m(2), in protected environment when in intercropping with cucumber.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009-01-01
2014-05-20T13:14:22Z
2014-05-20T13:14:22Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/6962
Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 25, n. 4, p. 82-89, 2009.
1516-3725
http://hdl.handle.net/11449/1864
WOS:000269317400011
2938155685114592
url http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/6962
http://hdl.handle.net/11449/1864
identifier_str_mv Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 25, n. 4, p. 82-89, 2009.
1516-3725
WOS:000269317400011
2938155685114592
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Bioscience Journal
0,303
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 82-89
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
dc.source.none.fl_str_mv Web of Science
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128738707111936