Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Abimorad, Eduardo Gianini
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Castellani, Daniela, Gonçalves, Giovani Sampaio, Romera, Daiane Mompean, Garcia, Fabiana, Nascimento, Thiago Matias Torres Do
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2014001100002
http://hdl.handle.net/11449/114576
Resumo: The objective of this work was to evaluate the effects of the partial replacement of soybean meal by meat and bone meal in diets for juvenile Nile tilapia on digestibility, health, performance, and feeding cost. The experiment was carried out for 14 weeks, with 400 juveniles (4.9±0.6 g) distributed randomly into 16 tanks. The fish were fed with four diets containing 0, 15, 30, and 45% replacement of protein from soybean meal by protein from meat and bone meal. Performance parameters, digestibility, hematology, and feeding cost were evaluated. The best results for weight gain and apparent feed conversion were observed with 40 and 32% replacement, respectively. The lowest feeding cost was obtained with 30 and 45%. There was a linear decrease in the apparent digestibility coefficients of protein with increasing levels of meat and bone meal. Fish fed diets containing up to 24% replacement show increase of hemoglobin concentration. The diet with 32% replacement of protein from soybean meal by protein from meat and bone meal promotes better feeding conversion for Nile tilapia.
id UNSP_1f33263714270e8b7d55bbf90d7b52d7
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/114576
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-niloPartial replacement of soybean meal by meat and bone meal in diets for Nile tilapia juvenilesOreochromis niloticusalimento alternativodigestibilidade aparentefontes proteicashematologianutrição.Oreochromis niloticusalternative foodapparent digestibilityprotein sourceshematologynutrition.The objective of this work was to evaluate the effects of the partial replacement of soybean meal by meat and bone meal in diets for juvenile Nile tilapia on digestibility, health, performance, and feeding cost. The experiment was carried out for 14 weeks, with 400 juveniles (4.9±0.6 g) distributed randomly into 16 tanks. The fish were fed with four diets containing 0, 15, 30, and 45% replacement of protein from soybean meal by protein from meat and bone meal. Performance parameters, digestibility, hematology, and feeding cost were evaluated. The best results for weight gain and apparent feed conversion were observed with 40 and 32% replacement, respectively. The lowest feeding cost was obtained with 30 and 45%. There was a linear decrease in the apparent digestibility coefficients of protein with increasing levels of meat and bone meal. Fish fed diets containing up to 24% replacement show increase of hemoglobin concentration. The diet with 32% replacement of protein from soybean meal by protein from meat and bone meal promotes better feeding conversion for Nile tilapia.O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos da substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo na digestibilidade, na saúde, no desempenho e no custo de arraçoamento. O experimento foi conduzido durante 14 semanas, com 400 juvenis (4,9±0,6 g) distribuídos ao acaso em 16 tanques. Os peixes foram alimentados com quatro dietas contendo 0, 15, 30 e 45% de substituição da proteína do farelo de soja pela proteína da farinha de carne e ossos. Foram avaliados parâmetros de desempenho, digestibilidade, hematologia e custo de arraçoamento. Os melhores resultados para ganho em peso e conversão alimentar aparente foram observados com 40 e 32% de substituição, respectivamente. O menor custo de arraçoamento foi obtido com 30 e 45%. Houve efeito linear decrescente dos coeficientes de digestibilidade aparente da proteína com o aumento nos níveis de farinha de carne e ossos. Os peixes alimentados com dietas contendo até 24% de substituição apresentam aumento da concentração de hemoglobina. A dieta com 32% de substituição da proteína do farelo de soja pela proteína da farinha de carne e ossos promove melhor conversão alimentar para tilápia-do-nilo.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios Instituto de Pesca Centro Avançado de Pesquisa Tecnológica do Agronegócio do Pescado ContinentalUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaEmbrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária BrasileiraAgência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Abimorad, Eduardo GianiniCastellani, DanielaGonçalves, Giovani SampaioRomera, Daiane MompeanGarcia, FabianaNascimento, Thiago Matias Torres Do2015-02-02T12:39:39Z2015-02-02T12:39:39Z2014-11-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article836-843application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2014001100002Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 49, n. 11, p. 836-843, 2014.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/11457610.1590/S0100-204X2014001100002S0100-204X2014001100836S0100-204X2014001100836.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:44:14Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114576Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:00:52.744935Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo
Partial replacement of soybean meal by meat and bone meal in diets for Nile tilapia juveniles
title Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo
spellingShingle Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo
Abimorad, Eduardo Gianini
Oreochromis niloticus
alimento alternativo
digestibilidade aparente
fontes proteicas
hematologia
nutrição.
Oreochromis niloticus
alternative food
apparent digestibility
protein sources
hematology
nutrition.
title_short Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo
title_full Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo
title_fullStr Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo
title_full_unstemmed Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo
title_sort Substituição parcial do farelo de soja pela farinha de carne e ossos em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo
author Abimorad, Eduardo Gianini
author_facet Abimorad, Eduardo Gianini
Castellani, Daniela
Gonçalves, Giovani Sampaio
Romera, Daiane Mompean
Garcia, Fabiana
Nascimento, Thiago Matias Torres Do
author_role author
author2 Castellani, Daniela
Gonçalves, Giovani Sampaio
Romera, Daiane Mompean
Garcia, Fabiana
Nascimento, Thiago Matias Torres Do
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Abimorad, Eduardo Gianini
Castellani, Daniela
Gonçalves, Giovani Sampaio
Romera, Daiane Mompean
Garcia, Fabiana
Nascimento, Thiago Matias Torres Do
dc.subject.por.fl_str_mv Oreochromis niloticus
alimento alternativo
digestibilidade aparente
fontes proteicas
hematologia
nutrição.
Oreochromis niloticus
alternative food
apparent digestibility
protein sources
hematology
nutrition.
topic Oreochromis niloticus
alimento alternativo
digestibilidade aparente
fontes proteicas
hematologia
nutrição.
Oreochromis niloticus
alternative food
apparent digestibility
protein sources
hematology
nutrition.
description The objective of this work was to evaluate the effects of the partial replacement of soybean meal by meat and bone meal in diets for juvenile Nile tilapia on digestibility, health, performance, and feeding cost. The experiment was carried out for 14 weeks, with 400 juveniles (4.9±0.6 g) distributed randomly into 16 tanks. The fish were fed with four diets containing 0, 15, 30, and 45% replacement of protein from soybean meal by protein from meat and bone meal. Performance parameters, digestibility, hematology, and feeding cost were evaluated. The best results for weight gain and apparent feed conversion were observed with 40 and 32% replacement, respectively. The lowest feeding cost was obtained with 30 and 45%. There was a linear decrease in the apparent digestibility coefficients of protein with increasing levels of meat and bone meal. Fish fed diets containing up to 24% replacement show increase of hemoglobin concentration. The diet with 32% replacement of protein from soybean meal by protein from meat and bone meal promotes better feeding conversion for Nile tilapia.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-11-01
2015-02-02T12:39:39Z
2015-02-02T12:39:39Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2014001100002
Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 49, n. 11, p. 836-843, 2014.
0100-204X
http://hdl.handle.net/11449/114576
10.1590/S0100-204X2014001100002
S0100-204X2014001100836
S0100-204X2014001100836.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2014001100002
http://hdl.handle.net/11449/114576
identifier_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 49, n. 11, p. 836-843, 2014.
0100-204X
10.1590/S0100-204X2014001100002
S0100-204X2014001100836
S0100-204X2014001100836.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira
0.546
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 836-843
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129383967227904