PRESENÇA DE MICRORGANISMOS MESÓFILOS, PSICROTRÓFICOS E COLIFORMES EM DIFERENTES AMOSTRAS DE PRODUTOS AVÍCOLAS
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v72p3032005 http://hdl.handle.net/11449/236918 |
Resumo: | Products from poultry sources can be a route of introduction of pathogenic bacterium. Therefore the microbiological quality of these products should be appropriate for consumption. With the aim to establish the sanitary-hygiene quality of the poultry products available at the commercial facilities 47 samples of the following poultry products were analyzed: 5 thigh samples, 5 samples of liver together with gizzard, 15 mechanically boned meat samples, 7 sausage samples, 5 hotdog sausage samples, 5 hamburger samples, and 5 covered chest samples. These samples were submitted to counting standard in plates of mesophilic and psychrophilic aerobic heterotrophic microorganisms, as well as determination of the most probable number of total and fecal coliforms.The results of the analized samples were shown in minimum and maximum values observed for each microorganism and for each chicken product. According to Standard Brazil Procedures only the maximum value of fecal coliforms is determined; this study detected one sample (2.1%) of liver and gizzard and 3 sausage samples (6.4%) out of the standard established by the legislation for these microorganisms, showing that from the 47 analyzed samples only four (8.5%) were out of the standard. |
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PRESENÇA DE MICRORGANISMOS MESÓFILOS, PSICROTRÓFICOS E COLIFORMES EM DIFERENTES AMOSTRAS DE PRODUTOS AVÍCOLASPRESENCE OF MESOPHILIC, PSYCHOPHILIC AND COLIFORM MICROORGANISM IN DIFFERENT SAMPLES OF POULTRY PRODUCTSTotal and fecal coliformsmesophilicpsychrophilicchicken productsColiformes totais e fecaismesófilospsicrotróficosprodutos avícolasProducts from poultry sources can be a route of introduction of pathogenic bacterium. Therefore the microbiological quality of these products should be appropriate for consumption. With the aim to establish the sanitary-hygiene quality of the poultry products available at the commercial facilities 47 samples of the following poultry products were analyzed: 5 thigh samples, 5 samples of liver together with gizzard, 15 mechanically boned meat samples, 7 sausage samples, 5 hotdog sausage samples, 5 hamburger samples, and 5 covered chest samples. These samples were submitted to counting standard in plates of mesophilic and psychrophilic aerobic heterotrophic microorganisms, as well as determination of the most probable number of total and fecal coliforms.The results of the analized samples were shown in minimum and maximum values observed for each microorganism and for each chicken product. According to Standard Brazil Procedures only the maximum value of fecal coliforms is determined; this study detected one sample (2.1%) of liver and gizzard and 3 sausage samples (6.4%) out of the standard established by the legislation for these microorganisms, showing that from the 47 analyzed samples only four (8.5%) were out of the standard.Os produtos de origem avícola têm sido implicados como veículos de bactérias patogênicas. Desta maneira, a qualidade microbiológica desses produtos deve apresentar condições apropriadas para o consumo. Com a finalidade de verificar a qualidade higiênico-sanitária dos produtos avícolas disponíveis no comércio, foram analisadas 47 amostras de produtos avícolas, sendo 5 amostras de coxa/sobrecoxa, 5 conjuntos de fígado e moela, 15 amostras de CMS, 7 de lingüiça, 5 de salsicha, 5 de hambúrguer e 5 amostras de peito empanado, as quais foram submetidas a contagem padrão em placas de microrganismos heterotróficos aeróbios mesófilos e psicrotróficos, bem como a determinação do número mais provável de coliformes totais e coliformes fecais. Os resultados das amostras foram apresentados por meio dos valores mínimo e máximo observados para cada grupo de microrganismos estudado em suas amostras correspondentes. Levando-se em consideração que a legislação brasileira vigente determina limite máximo apenas para a presença de coliformes fecais, a presente pesquisa detectou uma amostra de miúdos (fígado e moela) (2,1%) e 3 amostras de lingüiça (6,4%) em desacordo com os padrões estabelecidos para esse grupo de microrganismos, demonstrando que, das 47 amostras analisadas, apenas quatro amostras (8,5%) apresentaram-se em desacordo com o padrão estabelecido.Universidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasInstituto BiológicoUniversidade Estadual Paulista (UNESP)Carvalho, A. C. F. B. [UNESP]Cortez, A. L. L. [UNESP]Salotti, B. M. [UNESP]Bürger, K. P. [UNESP]Vidal-Martins, A. M. C. [UNESP]2022-10-10T13:56:13Z2022-10-10T13:56:13Z2022-04-20info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article303-307application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v72p3032005Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 72, n. 3, p. 303-307, 2022.0020-36531808-1657http://hdl.handle.net/11449/23691810.1590/1808-1657v72p3032005S1808-16572005000300303S1808-16572005000300303.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArquivos do Instituto Biológicoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-13T06:08:50Zoai:repositorio.unesp.br:11449/236918Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:48:08.839413Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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Products from poultry sources can be a route of introduction of pathogenic bacterium. Therefore the microbiological quality of these products should be appropriate for consumption. With the aim to establish the sanitary-hygiene quality of the poultry products available at the commercial facilities 47 samples of the following poultry products were analyzed: 5 thigh samples, 5 samples of liver together with gizzard, 15 mechanically boned meat samples, 7 sausage samples, 5 hotdog sausage samples, 5 hamburger samples, and 5 covered chest samples. These samples were submitted to counting standard in plates of mesophilic and psychrophilic aerobic heterotrophic microorganisms, as well as determination of the most probable number of total and fecal coliforms.The results of the analized samples were shown in minimum and maximum values observed for each microorganism and for each chicken product. According to Standard Brazil Procedures only the maximum value of fecal coliforms is determined; this study detected one sample (2.1%) of liver and gizzard and 3 sausage samples (6.4%) out of the standard established by the legislation for these microorganisms, showing that from the 47 analyzed samples only four (8.5%) were out of the standard. |
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