Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Durigan, Maria Fernanda Berlingieri
Data de Publicação: 2005
Outros Autores: Mattiuz, Ben-hur, Durigan, José Fernando [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000300008
http://hdl.handle.net/11449/212562
Resumo: This work aimed to evaluate the effects of different mechanical injuries on 'Tahiti' lime. Three types of injuries were tested: impact, compression and cut, then the fruits were stored under environmental conditions (25ºC, 65%RH). The evaluations were done at each 3 days, when it was observed the respiratory activity and the appearance and it was determinated the loss of fresh mass and content of soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, and the pH. During the storage, the injured fruit showed the worst quality, affecting the chemical parameters and the appearance and reduced the days of possible comercialization, mainly the ones submitted to cut and impact. Those injuries also caused a greater increase on the respiratory activity. Loss of weight was also observed during this period and it was increased when the fruits were submitted to cuts. The impact injury showed the worst results for the quality of 'Tahiti' limes, with undesirable appearance changes at the 9th day of storage.
id UNSP_365d134e8ed68ea72c71934f6f4a3fa0
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/212562
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambienteMechanical injuries on post harvest quality of 'Tahiti' lime stored under enviromental conditionsCitrus latifoliacompressionimpactcutlimeCitrus latifoliacompressãoimpactocortelimãoThis work aimed to evaluate the effects of different mechanical injuries on 'Tahiti' lime. Three types of injuries were tested: impact, compression and cut, then the fruits were stored under environmental conditions (25ºC, 65%RH). The evaluations were done at each 3 days, when it was observed the respiratory activity and the appearance and it was determinated the loss of fresh mass and content of soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, and the pH. During the storage, the injured fruit showed the worst quality, affecting the chemical parameters and the appearance and reduced the days of possible comercialization, mainly the ones submitted to cut and impact. Those injuries also caused a greater increase on the respiratory activity. Loss of weight was also observed during this period and it was increased when the fruits were submitted to cuts. The impact injury showed the worst results for the quality of 'Tahiti' limes, with undesirable appearance changes at the 9th day of storage.O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos de diferentes injúrias mecânicas na qualidade de limas ácidas 'Tahiti'. Foram testados três tipos de lesões: impacto, compressão e corte. Após esses tratamentos, os frutos foram armazenados em condições de ambiente (25±1 °C, 65±5% UR). As avaliações foram feitas a cada 3 dias, determinando-se atividade respiratória, aparência, perda de massa, pH, teores de sólidos solúveis, acidez titulável e de ácido ascórbico. Durante o período de armazenamento, as lesões mostraram-se prejudiciais à qualidade, afetando distintamente os parâmetros químicos, a aparência e diminuindo os dias de possível comercialização dos frutos, principalmente naqueles submetidos ao corte e ao impacto. Estas injúrias também ocasionaram maior aumento na atividade respiratória dos frutos. A perda de massa fresca também foi observada durante este período e foi agravada quando os frutos foram submetidos ao corte. A injúria por impacto foi a mais prejudicial para a qualidade das limas ácidas 'Tahiti', comprometendo a aparência dos frutos aos 9 dias de armazenamento.Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasSociedade Brasileira de FruticulturaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Durigan, Maria Fernanda BerlingieriMattiuz, Ben-hurDurigan, José Fernando [UNESP]2021-07-14T10:41:51Z2021-07-14T10:41:51Z2005-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article369-372application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000300008Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 3, p. 369-372, 2005.0100-29451806-9967http://hdl.handle.net/11449/21256210.1590/S0100-29452005000300008S0100-29452005000300008S0100-29452005000300008.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Fruticulturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T15:31:21Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212562Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:43:42.025030Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
Mechanical injuries on post harvest quality of 'Tahiti' lime stored under enviromental conditions
title Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
spellingShingle Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
Durigan, Maria Fernanda Berlingieri
Citrus latifolia
compression
impact
cut
lime
Citrus latifolia
compressão
impacto
corte
limão
title_short Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
title_full Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
title_fullStr Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
title_full_unstemmed Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
title_sort Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
author Durigan, Maria Fernanda Berlingieri
author_facet Durigan, Maria Fernanda Berlingieri
Mattiuz, Ben-hur
Durigan, José Fernando [UNESP]
author_role author
author2 Mattiuz, Ben-hur
Durigan, José Fernando [UNESP]
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Durigan, Maria Fernanda Berlingieri
Mattiuz, Ben-hur
Durigan, José Fernando [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Citrus latifolia
compression
impact
cut
lime
Citrus latifolia
compressão
impacto
corte
limão
topic Citrus latifolia
compression
impact
cut
lime
Citrus latifolia
compressão
impacto
corte
limão
description This work aimed to evaluate the effects of different mechanical injuries on 'Tahiti' lime. Three types of injuries were tested: impact, compression and cut, then the fruits were stored under environmental conditions (25ºC, 65%RH). The evaluations were done at each 3 days, when it was observed the respiratory activity and the appearance and it was determinated the loss of fresh mass and content of soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, and the pH. During the storage, the injured fruit showed the worst quality, affecting the chemical parameters and the appearance and reduced the days of possible comercialization, mainly the ones submitted to cut and impact. Those injuries also caused a greater increase on the respiratory activity. Loss of weight was also observed during this period and it was increased when the fruits were submitted to cuts. The impact injury showed the worst results for the quality of 'Tahiti' limes, with undesirable appearance changes at the 9th day of storage.
publishDate 2005
dc.date.none.fl_str_mv 2005-12
2021-07-14T10:41:51Z
2021-07-14T10:41:51Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000300008
Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 3, p. 369-372, 2005.
0100-2945
1806-9967
http://hdl.handle.net/11449/212562
10.1590/S0100-29452005000300008
S0100-29452005000300008
S0100-29452005000300008.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000300008
http://hdl.handle.net/11449/212562
identifier_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 3, p. 369-372, 2005.
0100-2945
1806-9967
10.1590/S0100-29452005000300008
S0100-29452005000300008
S0100-29452005000300008.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 369-372
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Fruticultura
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Fruticultura
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128409212026880