Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2005 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000300008 http://hdl.handle.net/11449/212562 |
Resumo: | This work aimed to evaluate the effects of different mechanical injuries on 'Tahiti' lime. Three types of injuries were tested: impact, compression and cut, then the fruits were stored under environmental conditions (25ºC, 65%RH). The evaluations were done at each 3 days, when it was observed the respiratory activity and the appearance and it was determinated the loss of fresh mass and content of soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, and the pH. During the storage, the injured fruit showed the worst quality, affecting the chemical parameters and the appearance and reduced the days of possible comercialization, mainly the ones submitted to cut and impact. Those injuries also caused a greater increase on the respiratory activity. Loss of weight was also observed during this period and it was increased when the fruits were submitted to cuts. The impact injury showed the worst results for the quality of 'Tahiti' limes, with undesirable appearance changes at the 9th day of storage. |
id |
UNSP_365d134e8ed68ea72c71934f6f4a3fa0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/212562 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambienteMechanical injuries on post harvest quality of 'Tahiti' lime stored under enviromental conditionsCitrus latifoliacompressionimpactcutlimeCitrus latifoliacompressãoimpactocortelimãoThis work aimed to evaluate the effects of different mechanical injuries on 'Tahiti' lime. Three types of injuries were tested: impact, compression and cut, then the fruits were stored under environmental conditions (25ºC, 65%RH). The evaluations were done at each 3 days, when it was observed the respiratory activity and the appearance and it was determinated the loss of fresh mass and content of soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, and the pH. During the storage, the injured fruit showed the worst quality, affecting the chemical parameters and the appearance and reduced the days of possible comercialization, mainly the ones submitted to cut and impact. Those injuries also caused a greater increase on the respiratory activity. Loss of weight was also observed during this period and it was increased when the fruits were submitted to cuts. The impact injury showed the worst results for the quality of 'Tahiti' limes, with undesirable appearance changes at the 9th day of storage.O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos de diferentes injúrias mecânicas na qualidade de limas ácidas 'Tahiti'. Foram testados três tipos de lesões: impacto, compressão e corte. Após esses tratamentos, os frutos foram armazenados em condições de ambiente (25±1 °C, 65±5% UR). As avaliações foram feitas a cada 3 dias, determinando-se atividade respiratória, aparência, perda de massa, pH, teores de sólidos solúveis, acidez titulável e de ácido ascórbico. Durante o período de armazenamento, as lesões mostraram-se prejudiciais à qualidade, afetando distintamente os parâmetros químicos, a aparência e diminuindo os dias de possível comercialização dos frutos, principalmente naqueles submetidos ao corte e ao impacto. Estas injúrias também ocasionaram maior aumento na atividade respiratória dos frutos. A perda de massa fresca também foi observada durante este período e foi agravada quando os frutos foram submetidos ao corte. A injúria por impacto foi a mais prejudicial para a qualidade das limas ácidas 'Tahiti', comprometendo a aparência dos frutos aos 9 dias de armazenamento.Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasSociedade Brasileira de FruticulturaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Durigan, Maria Fernanda BerlingieriMattiuz, Ben-hurDurigan, José Fernando [UNESP]2021-07-14T10:41:51Z2021-07-14T10:41:51Z2005-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article369-372application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000300008Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 3, p. 369-372, 2005.0100-29451806-9967http://hdl.handle.net/11449/21256210.1590/S0100-29452005000300008S0100-29452005000300008S0100-29452005000300008.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Fruticulturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T15:31:21Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212562Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:43:42.025030Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente Mechanical injuries on post harvest quality of 'Tahiti' lime stored under enviromental conditions |
title |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente |
spellingShingle |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente Durigan, Maria Fernanda Berlingieri Citrus latifolia compression impact cut lime Citrus latifolia compressão impacto corte limão |
title_short |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente |
title_full |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente |
title_fullStr |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente |
title_full_unstemmed |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente |
title_sort |
Injúrias mecânicas na qualidade pós-colheita de lima ácida 'Tahiti' armazenada sob condição ambiente |
author |
Durigan, Maria Fernanda Berlingieri |
author_facet |
Durigan, Maria Fernanda Berlingieri Mattiuz, Ben-hur Durigan, José Fernando [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Mattiuz, Ben-hur Durigan, José Fernando [UNESP] |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Durigan, Maria Fernanda Berlingieri Mattiuz, Ben-hur Durigan, José Fernando [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Citrus latifolia compression impact cut lime Citrus latifolia compressão impacto corte limão |
topic |
Citrus latifolia compression impact cut lime Citrus latifolia compressão impacto corte limão |
description |
This work aimed to evaluate the effects of different mechanical injuries on 'Tahiti' lime. Three types of injuries were tested: impact, compression and cut, then the fruits were stored under environmental conditions (25ºC, 65%RH). The evaluations were done at each 3 days, when it was observed the respiratory activity and the appearance and it was determinated the loss of fresh mass and content of soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, and the pH. During the storage, the injured fruit showed the worst quality, affecting the chemical parameters and the appearance and reduced the days of possible comercialization, mainly the ones submitted to cut and impact. Those injuries also caused a greater increase on the respiratory activity. Loss of weight was also observed during this period and it was increased when the fruits were submitted to cuts. The impact injury showed the worst results for the quality of 'Tahiti' limes, with undesirable appearance changes at the 9th day of storage. |
publishDate |
2005 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2005-12 2021-07-14T10:41:51Z 2021-07-14T10:41:51Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000300008 Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 3, p. 369-372, 2005. 0100-2945 1806-9967 http://hdl.handle.net/11449/212562 10.1590/S0100-29452005000300008 S0100-29452005000300008 S0100-29452005000300008.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000300008 http://hdl.handle.net/11449/212562 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, Brazil: Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 3, p. 369-372, 2005. 0100-2945 1806-9967 10.1590/S0100-29452005000300008 S0100-29452005000300008 S0100-29452005000300008.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
369-372 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Fruticultura |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Fruticultura |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128409212026880 |