Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-274/13 http://hdl.handle.net/11449/114588 |
Resumo: | The development of technologies that enable the full use of the fruits is of great importance for the industry. One possible enhancement of the pineapple orchards would be the stimulus for fruit processing to obtain the juice, along with the use of peels for the preparation of flour, which is a product of growing market. One of the major factors for the acceptance of the juice is the flavor, which is directly related to the profile of acids and sugars. In this line, this study aimed to process 'Smooth Cayenne' pineapple fruits, harvested at two maturities stages, for obtaining and characterization of juice and peel flour. The juices were analyzed for the profile in HPLC of sugars and organic acids. The peel flour was analyzed for yield, moisture, ash, soluble and insoluble fiber, lipids, protein and total carbohydrates. The results showed that fruits in the most advanced stage of maturation produce juices with higher sugar content and lower acid content. The main acid was the citric acid and sugars were fructose, glucose and sucrose. The peels flour of pineapple can be used as sources of insoluble fiber. |
id |
UNSP_37ff464b29f122b46953ab9d2a444735 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/114588 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascasProcessing of pineapple fruits cv smooth cayenne: profile of juice sugars and acids and flour peel nutritional compositionAnanas comosuspineapplematurationresiduevalue aggregationAnanas comosusabacaximaturaçãoresíduoagregação de valorThe development of technologies that enable the full use of the fruits is of great importance for the industry. One possible enhancement of the pineapple orchards would be the stimulus for fruit processing to obtain the juice, along with the use of peels for the preparation of flour, which is a product of growing market. One of the major factors for the acceptance of the juice is the flavor, which is directly related to the profile of acids and sugars. In this line, this study aimed to process 'Smooth Cayenne' pineapple fruits, harvested at two maturities stages, for obtaining and characterization of juice and peel flour. The juices were analyzed for the profile in HPLC of sugars and organic acids. The peel flour was analyzed for yield, moisture, ash, soluble and insoluble fiber, lipids, protein and total carbohydrates. The results showed that fruits in the most advanced stage of maturation produce juices with higher sugar content and lower acid content. The main acid was the citric acid and sugars were fructose, glucose and sucrose. The peels flour of pineapple can be used as sources of insoluble fiber.O desenvolvimento de tecnologias que permitam o aproveitamento integral dos frutos é de grande importância para as indústrias. Uma possibilidade de valorização da cultura do abacaxi seria o estímulo ao processamento do fruto para a obtenção do suco associado ao aproveitamento das cascas para a elaboração de farinha, produto de mercado crescente. Um dos fatores de grande importância para a aceitação do suco é o sabor, que se encontra diretamente relacionado ao perfil de ácidos e açúcares presentes. Nesta linha, este trabalho visou a processar frutos de abacaxi cv Smooth Cayenne colhidos em dois estádios de maturação para a obtenção e a caracterização do suco e da farinha de cascas. Os sucos obtidos foram analisados em HPLC para o perfil de açúcares e ácidos orgânicos. As farinhas de casca foram analisadas para rendimento, umidade, cinzas, fibras solúvel e insolúvel, lipídeos, proteína e carboidratos totais. Os resultados obtidos mostraram que frutos em estádio mais avançado de maturação produzem sucos com maior teor de açúcares e menor teor de ácidos, sendo o principal ácido o cítrico, e os açúcares frutose, glicose e sacarose. As farinhas de abacaxi apresentam-se como fontes de fibras insolúveis.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)UNESP FCA Departamento de HorticulturaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Centro de Raízes e Amidos TropicaisUNESP FC Departamento de Ciências BiológicasUNESP FCA Departamento de HorticulturaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Centro de Raízes e Amidos TropicaisUNESP FC Departamento de Ciências BiológicasSociedade Brasileira de FruticulturaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Leonel, Sarita [UNESP]Leonel, Magali [UNESP]Sampaio, Aloísio Costa [UNESP]2015-02-02T12:39:40Z2015-02-02T12:39:40Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article433-439application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-274/13Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 433-439, 2014.0100-2945http://hdl.handle.net/11449/11458810.1590/0100-2945-274/13S0100-29452014000200020S0100-29452014000200020.pdf74932614335270753739930848549194SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Fruticultura0.4750,410info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:28Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114588Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-04-30T14:33:28Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas Processing of pineapple fruits cv smooth cayenne: profile of juice sugars and acids and flour peel nutritional composition |
title |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas |
spellingShingle |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas Leonel, Sarita [UNESP] Ananas comosus pineapple maturation residue value aggregation Ananas comosus abacaxi maturação resíduo agregação de valor |
title_short |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas |
title_full |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas |
title_fullStr |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas |
title_full_unstemmed |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas |
title_sort |
Processamento de frutos de abacaxizeiro cv smooth cayenne: perfil de açúcares e ácidos dos sucos e composição nutricional da farinha de cascas |
author |
Leonel, Sarita [UNESP] |
author_facet |
Leonel, Sarita [UNESP] Leonel, Magali [UNESP] Sampaio, Aloísio Costa [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Leonel, Magali [UNESP] Sampaio, Aloísio Costa [UNESP] |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Leonel, Sarita [UNESP] Leonel, Magali [UNESP] Sampaio, Aloísio Costa [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ananas comosus pineapple maturation residue value aggregation Ananas comosus abacaxi maturação resíduo agregação de valor |
topic |
Ananas comosus pineapple maturation residue value aggregation Ananas comosus abacaxi maturação resíduo agregação de valor |
description |
The development of technologies that enable the full use of the fruits is of great importance for the industry. One possible enhancement of the pineapple orchards would be the stimulus for fruit processing to obtain the juice, along with the use of peels for the preparation of flour, which is a product of growing market. One of the major factors for the acceptance of the juice is the flavor, which is directly related to the profile of acids and sugars. In this line, this study aimed to process 'Smooth Cayenne' pineapple fruits, harvested at two maturities stages, for obtaining and characterization of juice and peel flour. The juices were analyzed for the profile in HPLC of sugars and organic acids. The peel flour was analyzed for yield, moisture, ash, soluble and insoluble fiber, lipids, protein and total carbohydrates. The results showed that fruits in the most advanced stage of maturation produce juices with higher sugar content and lower acid content. The main acid was the citric acid and sugars were fructose, glucose and sucrose. The peels flour of pineapple can be used as sources of insoluble fiber. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-06-01 2015-02-02T12:39:40Z 2015-02-02T12:39:40Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-274/13 Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 433-439, 2014. 0100-2945 http://hdl.handle.net/11449/114588 10.1590/0100-2945-274/13 S0100-29452014000200020 S0100-29452014000200020.pdf 7493261433527075 3739930848549194 |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-274/13 http://hdl.handle.net/11449/114588 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 2, p. 433-439, 2014. 0100-2945 10.1590/0100-2945-274/13 S0100-29452014000200020 S0100-29452014000200020.pdf 7493261433527075 3739930848549194 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura 0.475 0,410 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
433-439 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Fruticultura |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Fruticultura |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799964866209906688 |