Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP]
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/706
http://hdl.handle.net/11449/122450
Resumo: Brazilian red wines are very appreciated by consumers from tropical regions, because they typically have aromatic and fruity taste. Thus, the aim of this article is to verify the quality of red wines from wineries located in Northwest region of São Paulo, based on the relationship between physicochemical properties and sensory attributes. Three red wines from this region was evaluated by sensory and analytical methods and it was possible to observe significant differences in the fixed acidity, alcoholic content, total phenolic content and total dry extract. Multidimensional Scaling showed relationship between total phenolic content and astringency, total dry extract and body and the relationship of volatile acidity in the assessment of odor samples. It was possible to see the physicochemical influence in sensory evaluation, indicating the importance of the chemical profile in the elucidation of possible sensory alterations in red wines.
id UNSP_3a51ddae5e92b0fca713b24a3ec8a85e
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/122450
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.vinhos tintosvinificaçãoavaliação sensorialpropriedades físico-químicasred wineswinemakingsensory evaluationphysicochemical propertiesBrazilian red wines are very appreciated by consumers from tropical regions, because they typically have aromatic and fruity taste. Thus, the aim of this article is to verify the quality of red wines from wineries located in Northwest region of São Paulo, based on the relationship between physicochemical properties and sensory attributes. Three red wines from this region was evaluated by sensory and analytical methods and it was possible to observe significant differences in the fixed acidity, alcoholic content, total phenolic content and total dry extract. Multidimensional Scaling showed relationship between total phenolic content and astringency, total dry extract and body and the relationship of volatile acidity in the assessment of odor samples. It was possible to see the physicochemical influence in sensory evaluation, indicating the importance of the chemical profile in the elucidation of possible sensory alterations in red wines.Os vinhos tintos, no Brasil, são muito apreciados pelos consumidores das regiões de clima tropical, pelo fato de apresentar tipicidade aromática e paladar frutado. Nesse sentido, o objetivo desse artigo é verificar a qualidade de três vinhos tintos provenientes de vinícolas da região noroeste do estado de São Paulo, através da relação entre determinações físico-químicas e atributos sensoriais. Três vinhos dessa região foram avaliados por meio de métodos analíticos e sensoriais e foi possível observar diferenças significativas nas determinações acidez fixa, teor alcoólico, teor de fenólicos totais e extrato seco. A análise multidimensional mostrou a interação do teor de fenólicos totais com a adstringência, a relação do extrato seco total com o corpo da bebida a relação da acidez volátil na avaliação do odor das amostras. Foi possível constatar a influência físico-química na avaliação dos atributos sensoriais, evidenciando a importância do perfil químico na elucidação de possíveis alterações sensoriais nos vinhos tintos.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto, Sao Jose do Rio Preto, Rua Cristóvão Colombo, 2265, Jardim Nazareth, CEP 15054000, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto, Sao Jose do Rio Preto, Rua Cristóvão Colombo, 2265, Jardim Nazareth, CEP 15054000, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP]Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]2015-04-27T11:55:45Z2015-04-27T11:55:45Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article80-89application/pdfhttp://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/706Holos, v. 4, p. 80-89, 2012.1807-1600http://hdl.handle.net/11449/12245010.15628/holos.2012.706ISSN1807-1600-2012-04-80-89.pdf94418940115823502926329960701097Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporHolosinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-27T06:12:46Zoai:repositorio.unesp.br:11449/122450Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:12:04.874723Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
title Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
spellingShingle Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP]
vinhos tintos
vinificação
avaliação sensorial
propriedades físico-químicas
red wines
winemaking
sensory evaluation
physicochemical properties
title_short Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
title_full Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
title_fullStr Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
title_full_unstemmed Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
title_sort Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
author Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP]
author_facet Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP]
Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]
author_role author
author2 Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP]
Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv vinhos tintos
vinificação
avaliação sensorial
propriedades físico-químicas
red wines
winemaking
sensory evaluation
physicochemical properties
topic vinhos tintos
vinificação
avaliação sensorial
propriedades físico-químicas
red wines
winemaking
sensory evaluation
physicochemical properties
description Brazilian red wines are very appreciated by consumers from tropical regions, because they typically have aromatic and fruity taste. Thus, the aim of this article is to verify the quality of red wines from wineries located in Northwest region of São Paulo, based on the relationship between physicochemical properties and sensory attributes. Three red wines from this region was evaluated by sensory and analytical methods and it was possible to observe significant differences in the fixed acidity, alcoholic content, total phenolic content and total dry extract. Multidimensional Scaling showed relationship between total phenolic content and astringency, total dry extract and body and the relationship of volatile acidity in the assessment of odor samples. It was possible to see the physicochemical influence in sensory evaluation, indicating the importance of the chemical profile in the elucidation of possible sensory alterations in red wines.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2015-04-27T11:55:45Z
2015-04-27T11:55:45Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/706
Holos, v. 4, p. 80-89, 2012.
1807-1600
http://hdl.handle.net/11449/122450
10.15628/holos.2012.706
ISSN1807-1600-2012-04-80-89.pdf
9441894011582350
2926329960701097
url http://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/706
http://hdl.handle.net/11449/122450
identifier_str_mv Holos, v. 4, p. 80-89, 2012.
1807-1600
10.15628/holos.2012.706
ISSN1807-1600-2012-04-80-89.pdf
9441894011582350
2926329960701097
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Holos
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 80-89
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128618403987456