Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/706 http://hdl.handle.net/11449/122450 |
Resumo: | Brazilian red wines are very appreciated by consumers from tropical regions, because they typically have aromatic and fruity taste. Thus, the aim of this article is to verify the quality of red wines from wineries located in Northwest region of São Paulo, based on the relationship between physicochemical properties and sensory attributes. Three red wines from this region was evaluated by sensory and analytical methods and it was possible to observe significant differences in the fixed acidity, alcoholic content, total phenolic content and total dry extract. Multidimensional Scaling showed relationship between total phenolic content and astringency, total dry extract and body and the relationship of volatile acidity in the assessment of odor samples. It was possible to see the physicochemical influence in sensory evaluation, indicating the importance of the chemical profile in the elucidation of possible sensory alterations in red wines. |
id |
UNSP_3a51ddae5e92b0fca713b24a3ec8a85e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/122450 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial.vinhos tintosvinificaçãoavaliação sensorialpropriedades físico-químicasred wineswinemakingsensory evaluationphysicochemical propertiesBrazilian red wines are very appreciated by consumers from tropical regions, because they typically have aromatic and fruity taste. Thus, the aim of this article is to verify the quality of red wines from wineries located in Northwest region of São Paulo, based on the relationship between physicochemical properties and sensory attributes. Three red wines from this region was evaluated by sensory and analytical methods and it was possible to observe significant differences in the fixed acidity, alcoholic content, total phenolic content and total dry extract. Multidimensional Scaling showed relationship between total phenolic content and astringency, total dry extract and body and the relationship of volatile acidity in the assessment of odor samples. It was possible to see the physicochemical influence in sensory evaluation, indicating the importance of the chemical profile in the elucidation of possible sensory alterations in red wines.Os vinhos tintos, no Brasil, são muito apreciados pelos consumidores das regiões de clima tropical, pelo fato de apresentar tipicidade aromática e paladar frutado. Nesse sentido, o objetivo desse artigo é verificar a qualidade de três vinhos tintos provenientes de vinícolas da região noroeste do estado de São Paulo, através da relação entre determinações físico-químicas e atributos sensoriais. Três vinhos dessa região foram avaliados por meio de métodos analíticos e sensoriais e foi possível observar diferenças significativas nas determinações acidez fixa, teor alcoólico, teor de fenólicos totais e extrato seco. A análise multidimensional mostrou a interação do teor de fenólicos totais com a adstringência, a relação do extrato seco total com o corpo da bebida a relação da acidez volátil na avaliação do odor das amostras. Foi possível constatar a influência físico-química na avaliação dos atributos sensoriais, evidenciando a importância do perfil químico na elucidação de possíveis alterações sensoriais nos vinhos tintos.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto, Sao Jose do Rio Preto, Rua Cristóvão Colombo, 2265, Jardim Nazareth, CEP 15054000, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto, Sao Jose do Rio Preto, Rua Cristóvão Colombo, 2265, Jardim Nazareth, CEP 15054000, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP]Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]2015-04-27T11:55:45Z2015-04-27T11:55:45Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article80-89application/pdfhttp://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/706Holos, v. 4, p. 80-89, 2012.1807-1600http://hdl.handle.net/11449/12245010.15628/holos.2012.706ISSN1807-1600-2012-04-80-89.pdf94418940115823502926329960701097Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporHolosinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-27T06:12:46Zoai:repositorio.unesp.br:11449/122450Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:12:04.874723Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial. |
title |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial. |
spellingShingle |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial. Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP] vinhos tintos vinificação avaliação sensorial propriedades físico-químicas red wines winemaking sensory evaluation physicochemical properties |
title_short |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial. |
title_full |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial. |
title_fullStr |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial. |
title_full_unstemmed |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial. |
title_sort |
Vinhos tintos do Noroeste Paulista: relação entre os perfis físico-químico e sensorial. |
author |
Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP] |
author_facet |
Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP] Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP] |
author2_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Castilhos, Maurício Bonatto Machado de [UNESP] Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
vinhos tintos vinificação avaliação sensorial propriedades físico-químicas red wines winemaking sensory evaluation physicochemical properties |
topic |
vinhos tintos vinificação avaliação sensorial propriedades físico-químicas red wines winemaking sensory evaluation physicochemical properties |
description |
Brazilian red wines are very appreciated by consumers from tropical regions, because they typically have aromatic and fruity taste. Thus, the aim of this article is to verify the quality of red wines from wineries located in Northwest region of São Paulo, based on the relationship between physicochemical properties and sensory attributes. Three red wines from this region was evaluated by sensory and analytical methods and it was possible to observe significant differences in the fixed acidity, alcoholic content, total phenolic content and total dry extract. Multidimensional Scaling showed relationship between total phenolic content and astringency, total dry extract and body and the relationship of volatile acidity in the assessment of odor samples. It was possible to see the physicochemical influence in sensory evaluation, indicating the importance of the chemical profile in the elucidation of possible sensory alterations in red wines. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2015-04-27T11:55:45Z 2015-04-27T11:55:45Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/706 Holos, v. 4, p. 80-89, 2012. 1807-1600 http://hdl.handle.net/11449/122450 10.15628/holos.2012.706 ISSN1807-1600-2012-04-80-89.pdf 9441894011582350 2926329960701097 |
url |
http://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/706 http://hdl.handle.net/11449/122450 |
identifier_str_mv |
Holos, v. 4, p. 80-89, 2012. 1807-1600 10.15628/holos.2012.706 ISSN1807-1600-2012-04-80-89.pdf 9441894011582350 2926329960701097 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Holos |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
80-89 application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Currículo Lattes reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128618403987456 |