Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Teixeira, Priscila Carmem [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Cervi, André Felipe Correa, Jugend, Daniel [UNESP], Oliveira, Otávio José De [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132013005000061
http://hdl.handle.net/11449/110260
Resumo: An important tool for organizational change is the standardization of procedures for developing standards so that companies have greater control, thus providing a broad view of their processes and needs. This paper presents and analyzes a model of standard processes developed by the bakeries in PROPAN (Support Programme Bakery), detailing each stage of deployment to evaluate both its benefits for companies and employees and its shortcomings, to make proposals for improvements. Five bakeries were selected for this multi-case study, whose methodology consists of qualitative research using semi-structured interviews, on-site observations and document analysis. The main positive points of the model are the possibility of standardized recipes and procedures, a large decrease in wasted raw material and a significant increase in worker productivity. The main challenges are the lack of employee and owner commitment to the project, the lack of materials needed for deployment and the resistance of employees to change.
id UNSP_5424123718dd8e9e21ade775ceddb4fd
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/110260
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casosStandardization and improvement of production processes in bakeries: a multi-case studyQualidadeGestão da qualidadePadronizaçãoPanificadorasQualityQuality managementStandardizationBakeriesAn important tool for organizational change is the standardization of procedures for developing standards so that companies have greater control, thus providing a broad view of their processes and needs. This paper presents and analyzes a model of standard processes developed by the bakeries in PROPAN (Support Programme Bakery), detailing each stage of deployment to evaluate both its benefits for companies and employees and its shortcomings, to make proposals for improvements. Five bakeries were selected for this multi-case study, whose methodology consists of qualitative research using semi-structured interviews, on-site observations and document analysis. The main positive points of the model are the possibility of standardized recipes and procedures, a large decrease in wasted raw material and a significant increase in worker productivity. The main challenges are the lack of employee and owner commitment to the project, the lack of materials needed for deployment and the resistance of employees to change.A padronização tem sido vista como um importante instrumento para a melhoria da qualidade e do desempenho de processos produtivos. Este trabalho apresenta e analisa a proposta de padronização de processos produtivos do Propan (Programa de Apoio à Panificação) implantada em cinco empresas panificadoras localizadas no interior do estado de São Paulo. Para a realização destes estudos de casos foram utilizados os seguintes instrumentos de coleta de dados: entrevista semiestruturada, análise de documentos e visitas in loco. Dentre os principais resultados destaca-se que além de auxiliar na sistematização de processos de empresas de micro e pequeno porte, a implantação deste programa proporciona benefícios como o maior controle de custos, diminuição do desperdício de matérias-primas, elevação do nível de satisfação de colaboradores e aumento da produtividade. No entanto, foram observadas algumas dificuldades na implantação dos novos procedimentos, como o pouco comprometimento da alta administração e resistência de alguns colaboradores em modificar hábitos de trabalho já consolidados.UNESPUSPUNESPAssociação Brasileira de Engenharia de ProduçãoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Teixeira, Priscila Carmem [UNESP]Cervi, André Felipe CorreaJugend, Daniel [UNESP]Oliveira, Otávio José De [UNESP]2014-10-01T13:08:57Z2014-10-01T13:08:57Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article311-321application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132013005000061Production. Associação Brasileira de Engenharia de Produção, v. 24, n. 2, p. 311-321, 2014.0103-6513http://hdl.handle.net/11449/11026010.1590/S0103-65132013005000061S0103-65132014000200006S0103-65132014000200006.pdf80450743165186640000-0002-5192-3644SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporProduction0,200info:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-29T06:10:45Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110260Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-29T06:10:45Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
Standardization and improvement of production processes in bakeries: a multi-case study
title Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
spellingShingle Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
Teixeira, Priscila Carmem [UNESP]
Qualidade
Gestão da qualidade
Padronização
Panificadoras
Quality
Quality management
Standardization
Bakeries
title_short Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
title_full Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
title_fullStr Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
title_full_unstemmed Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
title_sort Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
author Teixeira, Priscila Carmem [UNESP]
author_facet Teixeira, Priscila Carmem [UNESP]
Cervi, André Felipe Correa
Jugend, Daniel [UNESP]
Oliveira, Otávio José De [UNESP]
author_role author
author2 Cervi, André Felipe Correa
Jugend, Daniel [UNESP]
Oliveira, Otávio José De [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Universidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Teixeira, Priscila Carmem [UNESP]
Cervi, André Felipe Correa
Jugend, Daniel [UNESP]
Oliveira, Otávio José De [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Qualidade
Gestão da qualidade
Padronização
Panificadoras
Quality
Quality management
Standardization
Bakeries
topic Qualidade
Gestão da qualidade
Padronização
Panificadoras
Quality
Quality management
Standardization
Bakeries
description An important tool for organizational change is the standardization of procedures for developing standards so that companies have greater control, thus providing a broad view of their processes and needs. This paper presents and analyzes a model of standard processes developed by the bakeries in PROPAN (Support Programme Bakery), detailing each stage of deployment to evaluate both its benefits for companies and employees and its shortcomings, to make proposals for improvements. Five bakeries were selected for this multi-case study, whose methodology consists of qualitative research using semi-structured interviews, on-site observations and document analysis. The main positive points of the model are the possibility of standardized recipes and procedures, a large decrease in wasted raw material and a significant increase in worker productivity. The main challenges are the lack of employee and owner commitment to the project, the lack of materials needed for deployment and the resistance of employees to change.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-10-01T13:08:57Z
2014-10-01T13:08:57Z
2014-06-01
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132013005000061
Production. Associação Brasileira de Engenharia de Produção, v. 24, n. 2, p. 311-321, 2014.
0103-6513
http://hdl.handle.net/11449/110260
10.1590/S0103-65132013005000061
S0103-65132014000200006
S0103-65132014000200006.pdf
8045074316518664
0000-0002-5192-3644
url http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132013005000061
http://hdl.handle.net/11449/110260
identifier_str_mv Production. Associação Brasileira de Engenharia de Produção, v. 24, n. 2, p. 311-321, 2014.
0103-6513
10.1590/S0103-65132013005000061
S0103-65132014000200006
S0103-65132014000200006.pdf
8045074316518664
0000-0002-5192-3644
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Production
0,200
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 311-321
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Associação Brasileira de Engenharia de Produção
publisher.none.fl_str_mv Associação Brasileira de Engenharia de Produção
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1803046221616513024