Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casos
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132013005000061 http://hdl.handle.net/11449/110260 |
Resumo: | An important tool for organizational change is the standardization of procedures for developing standards so that companies have greater control, thus providing a broad view of their processes and needs. This paper presents and analyzes a model of standard processes developed by the bakeries in PROPAN (Support Programme Bakery), detailing each stage of deployment to evaluate both its benefits for companies and employees and its shortcomings, to make proposals for improvements. Five bakeries were selected for this multi-case study, whose methodology consists of qualitative research using semi-structured interviews, on-site observations and document analysis. The main positive points of the model are the possibility of standardized recipes and procedures, a large decrease in wasted raw material and a significant increase in worker productivity. The main challenges are the lack of employee and owner commitment to the project, the lack of materials needed for deployment and the resistance of employees to change. |
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Padronização e melhoria de processos produtivos em empresas de panificação: estudo de múltiplos casosStandardization and improvement of production processes in bakeries: a multi-case studyQualidadeGestão da qualidadePadronizaçãoPanificadorasQualityQuality managementStandardizationBakeriesAn important tool for organizational change is the standardization of procedures for developing standards so that companies have greater control, thus providing a broad view of their processes and needs. This paper presents and analyzes a model of standard processes developed by the bakeries in PROPAN (Support Programme Bakery), detailing each stage of deployment to evaluate both its benefits for companies and employees and its shortcomings, to make proposals for improvements. Five bakeries were selected for this multi-case study, whose methodology consists of qualitative research using semi-structured interviews, on-site observations and document analysis. The main positive points of the model are the possibility of standardized recipes and procedures, a large decrease in wasted raw material and a significant increase in worker productivity. The main challenges are the lack of employee and owner commitment to the project, the lack of materials needed for deployment and the resistance of employees to change.A padronização tem sido vista como um importante instrumento para a melhoria da qualidade e do desempenho de processos produtivos. Este trabalho apresenta e analisa a proposta de padronização de processos produtivos do Propan (Programa de Apoio à Panificação) implantada em cinco empresas panificadoras localizadas no interior do estado de São Paulo. Para a realização destes estudos de casos foram utilizados os seguintes instrumentos de coleta de dados: entrevista semiestruturada, análise de documentos e visitas in loco. Dentre os principais resultados destaca-se que além de auxiliar na sistematização de processos de empresas de micro e pequeno porte, a implantação deste programa proporciona benefícios como o maior controle de custos, diminuição do desperdício de matérias-primas, elevação do nível de satisfação de colaboradores e aumento da produtividade. No entanto, foram observadas algumas dificuldades na implantação dos novos procedimentos, como o pouco comprometimento da alta administração e resistência de alguns colaboradores em modificar hábitos de trabalho já consolidados.UNESPUSPUNESPAssociação Brasileira de Engenharia de ProduçãoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Teixeira, Priscila Carmem [UNESP]Cervi, André Felipe CorreaJugend, Daniel [UNESP]Oliveira, Otávio José De [UNESP]2014-10-01T13:08:57Z2014-10-01T13:08:57Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article311-321application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132013005000061Production. Associação Brasileira de Engenharia de Produção, v. 24, n. 2, p. 311-321, 2014.0103-6513http://hdl.handle.net/11449/11026010.1590/S0103-65132013005000061S0103-65132014000200006S0103-65132014000200006.pdf80450743165186640000-0002-5192-3644SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporProduction0,200info:eu-repo/semantics/openAccess2024-07-02T17:37:05Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110260Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:23:25.477917Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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