Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Portella, Carolina De Gasperi [UNESP]
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Sant'ana, Léa Silvia [UNESP], Valenti, Wagner Cotroni [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043
http://hdl.handle.net/11449/110086
Resumo: The objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid contents of Amazonian and giant river prawns. After four-month farming, with the same diet for both species, palmitic and stearic acids were the main saturated fatty acids. Oleic acid was the main monounsatured fatty acid, and the eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were the most abundant polyunsaturated acids. Amazonian prawn has higher levels of protein and polyunsaturated fatty acids than those of the giant river prawn, which shows its potential for aquaculture.
id UNSP_5c738cfa55ff83da56c9ea8555be29b4
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/110086
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawnsComposição química e teor de ácidos graxos em camarões de água doce cultivadosMacrobrachium amazonicumMacrobrachium rosenbergiiaminoácidoácidos graxosqualidade da carneMacrobrachium amazonicumMacrobrachium rosenbergiiamino acidfatty acidsmeat qualityThe objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid contents of Amazonian and giant river prawns. After four-month farming, with the same diet for both species, palmitic and stearic acids were the main saturated fatty acids. Oleic acid was the main monounsatured fatty acid, and the eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were the most abundant polyunsaturated acids. Amazonian prawn has higher levels of protein and polyunsaturated fatty acids than those of the giant river prawn, which shows its potential for aquaculture.O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição química e os teores de ácidos graxos do camarão-amazônico e do camarão-da-malásia. Após cultivo de quatro meses, com a mesma dieta para ambas as espécies, os principais ácidos graxos saturados foram o palmítico e o esteárico. O oleico foi o principal ácido graxo monoinsaturado, e o eicosapentaenoico e o docosahexaenoico foram os ácidos poli-insaturados mais abundantes. O camarão-amazônico apresenta níveis mais elevados de proteínas e de ácidos graxos poli-insaturados do que os do camarão-da-malásia, o que mostra seu potencial para a aquicultura.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Centro de AquiculturaUnesp Faculdade de Ciências AgronômicasUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Centro de AquiculturaUnesp Faculdade de Ciências AgronômicasUnespEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Portella, Carolina De Gasperi [UNESP]Sant'ana, Léa Silvia [UNESP]Valenti, Wagner Cotroni [UNESP]2014-10-01T13:08:48Z2014-10-01T13:08:48Z2013-08-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1115-1118application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, 2013.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/11008610.1590/S0100-204X2013000800043S0100-204X2013000800046WOS:000327752300046S0100-204X2013000800046.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-09T15:29:36Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110086Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:53:39.751921Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
Composição química e teor de ácidos graxos em camarões de água doce cultivados
title Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
spellingShingle Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
Portella, Carolina De Gasperi [UNESP]
Macrobrachium amazonicum
Macrobrachium rosenbergii
aminoácido
ácidos graxos
qualidade da carne
Macrobrachium amazonicum
Macrobrachium rosenbergii
amino acid
fatty acids
meat quality
title_short Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
title_full Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
title_fullStr Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
title_full_unstemmed Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
title_sort Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
author Portella, Carolina De Gasperi [UNESP]
author_facet Portella, Carolina De Gasperi [UNESP]
Sant'ana, Léa Silvia [UNESP]
Valenti, Wagner Cotroni [UNESP]
author_role author
author2 Sant'ana, Léa Silvia [UNESP]
Valenti, Wagner Cotroni [UNESP]
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Portella, Carolina De Gasperi [UNESP]
Sant'ana, Léa Silvia [UNESP]
Valenti, Wagner Cotroni [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Macrobrachium amazonicum
Macrobrachium rosenbergii
aminoácido
ácidos graxos
qualidade da carne
Macrobrachium amazonicum
Macrobrachium rosenbergii
amino acid
fatty acids
meat quality
topic Macrobrachium amazonicum
Macrobrachium rosenbergii
aminoácido
ácidos graxos
qualidade da carne
Macrobrachium amazonicum
Macrobrachium rosenbergii
amino acid
fatty acids
meat quality
description The objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid contents of Amazonian and giant river prawns. After four-month farming, with the same diet for both species, palmitic and stearic acids were the main saturated fatty acids. Oleic acid was the main monounsatured fatty acid, and the eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were the most abundant polyunsaturated acids. Amazonian prawn has higher levels of protein and polyunsaturated fatty acids than those of the giant river prawn, which shows its potential for aquaculture.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-08-01
2014-10-01T13:08:48Z
2014-10-01T13:08:48Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043
Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, 2013.
0100-204X
http://hdl.handle.net/11449/110086
10.1590/S0100-204X2013000800043
S0100-204X2013000800046
WOS:000327752300046
S0100-204X2013000800046.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043
http://hdl.handle.net/11449/110086
identifier_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, 2013.
0100-204X
10.1590/S0100-204X2013000800043
S0100-204X2013000800046
WOS:000327752300046
S0100-204X2013000800046.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira
0.546
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 1115-1118
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
publisher.none.fl_str_mv Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128716704841728