Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043 http://hdl.handle.net/11449/110086 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid contents of Amazonian and giant river prawns. After four-month farming, with the same diet for both species, palmitic and stearic acids were the main saturated fatty acids. Oleic acid was the main monounsatured fatty acid, and the eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were the most abundant polyunsaturated acids. Amazonian prawn has higher levels of protein and polyunsaturated fatty acids than those of the giant river prawn, which shows its potential for aquaculture. |
id |
UNSP_5c738cfa55ff83da56c9ea8555be29b4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/110086 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawnsComposição química e teor de ácidos graxos em camarões de água doce cultivadosMacrobrachium amazonicumMacrobrachium rosenbergiiaminoácidoácidos graxosqualidade da carneMacrobrachium amazonicumMacrobrachium rosenbergiiamino acidfatty acidsmeat qualityThe objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid contents of Amazonian and giant river prawns. After four-month farming, with the same diet for both species, palmitic and stearic acids were the main saturated fatty acids. Oleic acid was the main monounsatured fatty acid, and the eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were the most abundant polyunsaturated acids. Amazonian prawn has higher levels of protein and polyunsaturated fatty acids than those of the giant river prawn, which shows its potential for aquaculture.O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição química e os teores de ácidos graxos do camarão-amazônico e do camarão-da-malásia. Após cultivo de quatro meses, com a mesma dieta para ambas as espécies, os principais ácidos graxos saturados foram o palmítico e o esteárico. O oleico foi o principal ácido graxo monoinsaturado, e o eicosapentaenoico e o docosahexaenoico foram os ácidos poli-insaturados mais abundantes. O camarão-amazônico apresenta níveis mais elevados de proteínas e de ácidos graxos poli-insaturados do que os do camarão-da-malásia, o que mostra seu potencial para a aquicultura.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Centro de AquiculturaUnesp Faculdade de Ciências AgronômicasUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Centro de AquiculturaUnesp Faculdade de Ciências AgronômicasUnespEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Portella, Carolina De Gasperi [UNESP]Sant'ana, Léa Silvia [UNESP]Valenti, Wagner Cotroni [UNESP]2014-10-01T13:08:48Z2014-10-01T13:08:48Z2013-08-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1115-1118application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, 2013.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/11008610.1590/S0100-204X2013000800043S0100-204X2013000800046WOS:000327752300046S0100-204X2013000800046.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-09T15:29:36Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110086Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:53:39.751921Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns Composição química e teor de ácidos graxos em camarões de água doce cultivados |
title |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns |
spellingShingle |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns Portella, Carolina De Gasperi [UNESP] Macrobrachium amazonicum Macrobrachium rosenbergii aminoácido ácidos graxos qualidade da carne Macrobrachium amazonicum Macrobrachium rosenbergii amino acid fatty acids meat quality |
title_short |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns |
title_full |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns |
title_fullStr |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns |
title_full_unstemmed |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns |
title_sort |
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns |
author |
Portella, Carolina De Gasperi [UNESP] |
author_facet |
Portella, Carolina De Gasperi [UNESP] Sant'ana, Léa Silvia [UNESP] Valenti, Wagner Cotroni [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Sant'ana, Léa Silvia [UNESP] Valenti, Wagner Cotroni [UNESP] |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Portella, Carolina De Gasperi [UNESP] Sant'ana, Léa Silvia [UNESP] Valenti, Wagner Cotroni [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Macrobrachium amazonicum Macrobrachium rosenbergii aminoácido ácidos graxos qualidade da carne Macrobrachium amazonicum Macrobrachium rosenbergii amino acid fatty acids meat quality |
topic |
Macrobrachium amazonicum Macrobrachium rosenbergii aminoácido ácidos graxos qualidade da carne Macrobrachium amazonicum Macrobrachium rosenbergii amino acid fatty acids meat quality |
description |
The objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid contents of Amazonian and giant river prawns. After four-month farming, with the same diet for both species, palmitic and stearic acids were the main saturated fatty acids. Oleic acid was the main monounsatured fatty acid, and the eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were the most abundant polyunsaturated acids. Amazonian prawn has higher levels of protein and polyunsaturated fatty acids than those of the giant river prawn, which shows its potential for aquaculture. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-08-01 2014-10-01T13:08:48Z 2014-10-01T13:08:48Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043 Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, 2013. 0100-204X http://hdl.handle.net/11449/110086 10.1590/S0100-204X2013000800043 S0100-204X2013000800046 WOS:000327752300046 S0100-204X2013000800046.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043 http://hdl.handle.net/11449/110086 |
identifier_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, 2013. 0100-204X 10.1590/S0100-204X2013000800043 S0100-204X2013000800046 WOS:000327752300046 S0100-204X2013000800046.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira 0.546 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
1115-1118 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) |
publisher.none.fl_str_mv |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128716704841728 |