Vinhos de mesa varietais de uvas americanas: análises químicas e energética
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.17224/energagric.2015v30n1p98-103 http://hdl.handle.net/11449/137730 |
Resumo: | The Brazilian wine industry has a remarkable characteristic that distinguishes from other markets, while the foreign market only accepts products originating from European varieties (Vitis vinifera), in Brazil, products originating from American varieties (Vitis labrusca and Vitis bourquina) and hybrids are also accepted. Dry and sweet varietal wines from varieties Bordô (dry and sweet), Isabel (sweet) e Máximo (dry) were analyzed, by the following chemical standard analyses: alcohol content; density; total and reduced dry matter; alcohol/reduced dry extract ratio; reducing sugars; total, volatile and fixed acidity; pH; total and free sulfur dioxide; and energy value. All analyzed wines presented results within the parameters set forth by Brazilian law, a positive fact, once they are commercialized. The varietal wine Máximo presented a low content of total and free sulfur dioxide, which may cause future problems with its sanity. |
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Vinhos de mesa varietais de uvas americanas: análises químicas e energéticaVarietal table wines from american grapes: chemical and energy analisysAlcoholic beveragesBordôIsabellaMáximoBebida alcoólicaBordôIsabelMáximoThe Brazilian wine industry has a remarkable characteristic that distinguishes from other markets, while the foreign market only accepts products originating from European varieties (Vitis vinifera), in Brazil, products originating from American varieties (Vitis labrusca and Vitis bourquina) and hybrids are also accepted. Dry and sweet varietal wines from varieties Bordô (dry and sweet), Isabel (sweet) e Máximo (dry) were analyzed, by the following chemical standard analyses: alcohol content; density; total and reduced dry matter; alcohol/reduced dry extract ratio; reducing sugars; total, volatile and fixed acidity; pH; total and free sulfur dioxide; and energy value. All analyzed wines presented results within the parameters set forth by Brazilian law, a positive fact, once they are commercialized. The varietal wine Máximo presented a low content of total and free sulfur dioxide, which may cause future problems with its sanity.A indústria brasileira de vinhos tem uma característica notável que a distingui dos outros mercados. Enquanto o mercado estrangeiro só aceita produtos originários das variedades europeias (V. vinifera), no Brasil, produtos originários das variedades americanas (V. labrusca e V. bourquina) e híbridos também são aceitos. Vinhos varietais secos e suaves das variedades Bordô (seco e suave), Isabel (suave) e Máximo (seco), foram avaliados pelas seguintes determinações químicas: teor alcoólico; densidade; extrato seco total e reduzido; relação álcool em massa/extrato seco reduzido, açúcares redutores; acidez total, volátil e fixa; pH; dióxido de enxofre total e livre; e valor energético. Todos os vinhos analisados apresentaram resultados dentro dos parâmetros estipulados pela legislação brasileira, fato positivo, uma vez que são comercializados. O vinho varietal Máximo apresentou um teor baixo de dióxido de enxofre livre e total, podendo acarretar problemas futuros com sua sanidade.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, Fazenda Experimental Lageado, CEP 18603970, SP, BrasilCentro de Engenharia Biológica - Universidade do MinhoUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Fazenda Experimental Lageado, CEP 18603970, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade do MinhoUliana, Maíra Rodrigues [UNESP]Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]Oliveira, José MariaTeixeira, José Antonio2016-04-01T18:47:01Z2016-04-01T18:47:01Z2015info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article98-103application/pdfhttp://dx.doi.org/10.17224/energagric.2015v30n1p98-103Energia na Agricultura, v. 30, n. 1, p. 98-103, 2015.1808-8759http://hdl.handle.net/11449/13773010.17224/energagric.2015v30n1p98-103ISSN1808-8759-2015-30-01-98-103.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporEnergia na Agriculturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:34:10Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137730Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:20:57.517087Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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