Variação na estrutura da vegetação de duas cultivares de Panicum maximum jacq. (colonião e tabiatã) submetidas a diferentes tipos de manejo. Composição em proteína bruta e digestibilidade In vitro da matéria seca
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Data de Publicação: | 1992 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3815 http://hdl.handle.net/11449/33500 |
Resumo: | This work was carried out at FCAV-UNESP, Campus of Jaboticabal, Brazil, to study the effects of nitrogen fertilization (0 and 50 kg N/ha/cut), three sucessive periods of growth (December 21st 1987, January 25th 1988 and February 29th 1988)) and three cutting ages (28, 35 and 42 days) on composition in crude protein and in vitro dry matter digestibility of two cultivars of Panicum maximum Jacq. i.e., Coloniao and Tobiata. Plants were harvested in five vertical layers above soil level (0-20, 20-40, 40-60, 60-80 and over 80 cm). The samples were divided in: green leaves, green stems and dry material. Generally, values of in vitro dry matter digestibility and the levels of crude protein of both cultivars were greater in the higher layers of the vegetation, with a decrease, however, for the other layers and more advanced phases of plants development, mainly with no N fertilization. |
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Variação na estrutura da vegetação de duas cultivares de Panicum maximum jacq. (colonião e tabiatã) submetidas a diferentes tipos de manejo. Composição em proteína bruta e digestibilidade In vitro da matéria secaVariation in the structure of the vegetation of 2 cultivars of panicum-maximum jacq (Guinea grass and Tobiata) subjected to different kinds of management - composition in crude protein and invitro dry-matter digestibilityNITROGEN FERTILIZATIONPLANT GROWTHVERTICAL LAYERSThis work was carried out at FCAV-UNESP, Campus of Jaboticabal, Brazil, to study the effects of nitrogen fertilization (0 and 50 kg N/ha/cut), three sucessive periods of growth (December 21st 1987, January 25th 1988 and February 29th 1988)) and three cutting ages (28, 35 and 42 days) on composition in crude protein and in vitro dry matter digestibility of two cultivars of Panicum maximum Jacq. i.e., Coloniao and Tobiata. Plants were harvested in five vertical layers above soil level (0-20, 20-40, 40-60, 60-80 and over 80 cm). The samples were divided in: green leaves, green stems and dry material. Generally, values of in vitro dry matter digestibility and the levels of crude protein of both cultivars were greater in the higher layers of the vegetation, with a decrease, however, for the other layers and more advanced phases of plants development, mainly with no N fertilization.O trabalho foi conduzido na FCAV-UNESP, Campus de Jaboticabal, com o objetivo de estudar os efeitos da presença ou ausencia de adubação nitrogenada (0 e 50 kg de N/ha/corte), de três crescimentos sucessivos (21.12.87, 25.01.88 e 29.02.88) e de três idades de corte (28, 35 e 42 dias), sobre a composição em proteína bruta e digestibilidade in vitro da matéria seca de duas cultivares de Panicum maximum Jacq. (colonião e tobiatã), cortando-se a vegetação em cinco estratos verticais (0-20; 20-40; 40-60; 60-80 e acima de 80 cm, em relação ao nível do solo). As amostras referentes aos diversos estratos foram separados em: folhas verdes, colmos verdes e material seco. De um modo geral, os teores de proteína bruta e os valores de digestibilidade in vitro da matéria seca de ambas as cultivares foram maiores nos estratos superiores da vegetação, ocorrendo, entretanto, decréscimo para os demais estratos e estádios mais avançados de desenvolvimento das plantas, principalmente na ausência de adubação introgenada.UNESP,FCAV,CAMPUS JABOTICABAL,BR-14870 JABOTICABAL,SP,BRAZILUNESP,FCAV,CAMPUS JABOTICABAL,BR-14870 JABOTICABAL,SP,BRAZILEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Costa, C.FAVORETTO, VMalheiros, E. B.2014-05-20T15:22:33Z2014-05-20T15:22:33Z1992-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1659-1670application/pdfhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3815Pesquisa Agropecuaria Brasileira. Brasilia: Empresa Brasil Pesq Agropec, v. 27, n. 12, p. 1659-1670, 1992.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/33500WOS:A1992KN22400011WOSA1992KN22400011.pdf472659619394902297909982126355630000-0003-1854-2927Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-06T13:42:48Zoai:repositorio.unesp.br:11449/33500Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:10:19.662895Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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