Efeito probiótico do Bacillus amyloliquefaciens no desempenho produtivo e nos parâmetros hematológicos, morfométricos e ultraestruturais do intestino de tilápias-do-Nilo cultivadas em tanque-rede

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Thiago Fernandes Alves [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/131971
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/09-12-2015/000854706.pdf
Resumo: The aim of this study was to evaluate the probiotic effect of Bacillus amyloliquefaciens on productive performance, hematological profile, morphology and ultrastructure of the intestine in the Nile tilapia (Oreochromis niloticus) reared in cages. A total of 936 Nile tilapias were distributed in 12 cages in a completely randomized design consisting of four treatments and three replications. The animals were fed for 90 days (3% biomass / day) with concentrations of probiotic included in commercial diets: 0 (control); 1 × 106 CFU·g -1 (T1); 5 × 106 CFU·g-1 (T2); and 1 × 107 CFU·g-1 (T3). The results were subjected to analysis of variance (ANOVA) and when significant by Tukey's test (P <0.05). There was no difference in growth performance and proximate composition. The glucose level and hemoglobin were lower in the group receiving the highest concentration of probiotic compared to the control group indicating that it may have an effect in increasing the homeostatic level. Others haematological indices presented no differences. There was growth of the villi and the number of goblet cells of the intestine in treated groups, which results in improved digestion and absorption of nutrients by the fish. The scanning photomicrographs of the gastrointestinal tract showed no presence of B. amyloliquefaciens. This may be especially the amount of bacteria supplied with the environmental conditions of cultivation. These results allow us to conclude that under the conditions tested, B. amyloliquefaciens showed no sufficient effect on growth performance. However, increased intestinal villi, goblet cell number and increased homeostasis level observed in this study could mean a higher state of health in the animal
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There was no difference in growth performance and proximate composition. The glucose level and hemoglobin were lower in the group receiving the highest concentration of probiotic compared to the control group indicating that it may have an effect in increasing the homeostatic level. Others haematological indices presented no differences. There was growth of the villi and the number of goblet cells of the intestine in treated groups, which results in improved digestion and absorption of nutrients by the fish. The scanning photomicrographs of the gastrointestinal tract showed no presence of B. amyloliquefaciens. This may be especially the amount of bacteria supplied with the environmental conditions of cultivation. These results allow us to conclude that under the conditions tested, B. amyloliquefaciens showed no sufficient effect on growth performance. However, increased intestinal villi, goblet cell number and increased homeostasis level observed in this study could mean a higher state of health in the animalO objetivo deste estudo foi avaliar o efeito probiótico do Bacillus amyloliquefaciens no desempenho produtivo, perfil hematológico, morfometria e ultra-estrutura do intestino de tilápias-do-Nilo (Oreochromis niloticus) cultivadas em tanque-rede. Foram utilizadas 936 tilápias-do-Nilo, distribuídas em 12 tanques-rede em delineamento inteiramente casualizado constituído por 4 tratamentos e 3 repetições. Os animais foram alimentados por 90 dias (3% biomassa/dia) com as seguintes concentrações de probiótico incluídos à ração comercial: 0 (Controle); 1 × 106 UFC·g-1 (T1); 5 × 106 UFC·g-1 (T2); e 1 × 107 UFC·g-1 (T3). Os resultados foram submetidos à análise de variância (ANOVA) e, quando significativos, ao teste de Tukey (P<0,05). Os resultados demonstraram que não houve diferença no desempenho zootécnico e na composição centesimal. Os níveis de glicose e hemoglobina foram menores nos grupos que receberam as maiores concentrações de probiótico em relação ao grupo controle, indicando que o mesmo induziu a elevação do patamar homeostático. Os demais índices hematológicos não tiveram alterações entre os grupos. Foi observado aumento significativo no tamanho dos vilos e do número de células caliciformes do intestino nos grupos que receberam maior concentração de probiótico o que implica em melhora na digestão e absorção de nutrientes pelos peixes. As microfotografias de varredura do trato gastrointestinal não mostraram presença de B. amyloliquefaciens provavelmente pela baixa quantidade de bactérias fornecidas e as condições ambientais adversas do cultivo. Estes resultados permitem inferir que nas condições testadas, a administração de B. amyloliquefaciens não apresentou efeito satisfatório quanto ao desempenho zootécnico. Contudo, o aumento das vilosidades intestinais e do número de células caliciformes e elevação do patamar homeostático observados no presente estudo, podem indicar...Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)FAPESP: 2012/10090-4Universidade Estadual Paulista (Unesp)Moraes, Julieta Rodini Engracia de [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Silva, Thiago Fernandes Alves [UNESP]2015-12-10T14:22:50Z2015-12-10T14:22:50Z2014-11-20info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisviii, 36 f. : il.application/pdfSILVA, Thiago Fernandes Alves. Efeito probiótico do Bacillus amyloliquefaciens no desempenho produtivo e nos parâmetros hematológicos, morfométricos e ultraestruturais do intestino de tilápias-do-Nilo cultivadas em tanque-rede. 2014. viii, 36 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Centro de Aquicultura de Jaboticabal, 2014.http://hdl.handle.net/11449/131971000854706http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/09-12-2015/000854706.pdf33004102049P7Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-05T12:40:05Zoai:repositorio.unesp.br:11449/131971Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:20:34.216782Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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