Qualidade microbiológica de filés de peixe congelados distribuídos na cidade de Botucatu-SP
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.17921/2447-8938.2011v13n2p%25p http://hdl.handle.net/11449/140924 |
Resumo: | Fish is a high nutritional quality food and very important for the human diet, but it is very susceptible to microbial deterioration. This study aimed to evaluate the microbiological quality of 50 samples of frozen fish distributed over the Botucatu-SP, through the counts of the following groups of microorganisms: mesophilic and psychrotrophic aerobics, coliforms at 35 ºC and 45 ºC, Staphylococcus coagulase-positive, and Salmonella spp. Based on the results, it was shown that 100% of the samples were within the standards required by ANVISA, regarding the quantification and investigation of pathogenic bacterial groups, and is therefore sold in satisfactory sanitary conditions. However, in some samples there was a high number of psychrotrophic and mesophilic bacteria, indicating the possibility of rapid deterioration. |
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Qualidade microbiológica de filés de peixe congelados distribuídos na cidade de Botucatu-SPMicrobiological quality of frozen fish fillets distributed in Botucatu city - São PauloColiformsFood microbiologySalmonellaStaphylococcusColiformesMicrobiologia de alimentosSalmonellaStaphylococcusFish is a high nutritional quality food and very important for the human diet, but it is very susceptible to microbial deterioration. This study aimed to evaluate the microbiological quality of 50 samples of frozen fish distributed over the Botucatu-SP, through the counts of the following groups of microorganisms: mesophilic and psychrotrophic aerobics, coliforms at 35 ºC and 45 ºC, Staphylococcus coagulase-positive, and Salmonella spp. Based on the results, it was shown that 100% of the samples were within the standards required by ANVISA, regarding the quantification and investigation of pathogenic bacterial groups, and is therefore sold in satisfactory sanitary conditions. However, in some samples there was a high number of psychrotrophic and mesophilic bacteria, indicating the possibility of rapid deterioration.O pescado é um alimento de alta qualidade nutricional e muito importante na dieta alimentar do homem, porém é muito suscetível à deterioração microbiana. O presente trabalho teve como objetivo avaliar a qualidade microbiológica de 50 amostras de pescado congelado distribuídas na região Botucatu-SP, através das contagens dos seguintes grupos de micro-organismos: aeróbios mesófilos, aeróbios psicrotróficos, coliformes a 35 ºC e a 45 ºC, Staphylococcus coagulase positiva, bem como a pesquisa de Salmonella spp. Com base nos resultados verificou-se que 100% das amostras estavam dentro dos padrões exigidos pela ANVISA, no que se refere à quantificação e pesquisa dos grupos bacterianos patogênicos; sendo, portanto, comercializados em condições sanitárias satisfatórias. Entretanto, em algumas amostras foram aferidas altas contagens de bactérias mesofílicas e psicrotróficas, indicando a possibilidade de rápida deterioração do alimento.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Soares, Vanessa Mendonça [UNESP]Pereira, Juliano Gongalves [UNESP]Izidoro, Thiago Braga [UNESP]Martins, Otávio Augusto [UNESP]Pinto, José Paes de Almeida Nogueira [UNESP]Biondi, Germano Francisco [UNESP]2016-07-07T12:36:02Z2016-07-07T12:36:02Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article85-88application/pdfhttp://dx.doi.org/10.17921/2447-8938.2011v13n2p%25pUNOPAR Científica. Ciências Biológicas e da Saúde, v. 13, n. 2, p. 85-88, 2011.1517-2570http://hdl.handle.net/11449/14092410.17921/2447-8938.2011v13n2p%25pISSN1517-2570-2011-13-02-85-88.pdf87591011658891509581073011963766Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporUNOPAR Científica. Ciências Biológicas e da Saúdeinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-15T06:03:26Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140924Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:56:28.085557Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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