Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Dos Santos Bersot, Luciano
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Galvão, Júlia Arantes, Raymundo, Nelson Kodama Lançoni, Barcellos, Vinicius Cunha, Pinto, José Paes de Almeida Nogueira [UNESP], Maziero, Maike Taís
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n3p645
http://hdl.handle.net/11449/71763
Resumo: The present work analyzed 150 UHT whole milk samples from three different brands, commercialized in city of Palotina (Paraná, Brazil), between October of 2004 and February of 2005. Mesophilic aerobic bacteria counting results were compared to the Agriculture Ministry of Brazil official standards (RTIQ) for UHT milk. 36 (24%) of the sample presented higher mesophilic bacteria counting according to the standards. Also, were proceeded physic-chemical analyses of those samples. 7.3% of the acidity results, 29% of crude fat and 50.7% of dry matter without fat were disagreeing to RTIQ. All samples accorded to the standards for cryoscopy and alcohol stability tests.
id UNSP_ec704d3adacfd42467167d1376f05aa8
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/71763
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - BrasilEvaluation of microbiological and physical-chemical quality of uht milk produced in the Parana State - BrazilMesophilicPhysic-chemicalQualityUHT MilkThe present work analyzed 150 UHT whole milk samples from three different brands, commercialized in city of Palotina (Paraná, Brazil), between October of 2004 and February of 2005. Mesophilic aerobic bacteria counting results were compared to the Agriculture Ministry of Brazil official standards (RTIQ) for UHT milk. 36 (24%) of the sample presented higher mesophilic bacteria counting according to the standards. Also, were proceeded physic-chemical analyses of those samples. 7.3% of the acidity results, 29% of crude fat and 50.7% of dry matter without fat were disagreeing to RTIQ. All samples accorded to the standards for cryoscopy and alcohol stability tests.Universidade Federal Do Paraná - UFPR Campus de Palotina, PRMédico Veterinário AutônomoUniversidade Estadual de São Paulo FMVZ, UNESP Campus de Botucatu, SPUniversidade Federal Do Paraná - UFPR PPGTA, Curitiba, PRUniversidade Estadual de São Paulo FMVZ, UNESP Campus de Botucatu, SPUniversidade Federal do Paraná (UFPR)Médico Veterinário AutônomoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Dos Santos Bersot, LucianoGalvão, Júlia ArantesRaymundo, Nelson Kodama LançoniBarcellos, Vinicius CunhaPinto, José Paes de Almeida Nogueira [UNESP]Maziero, Maike Taís2014-05-27T11:24:43Z2014-05-27T11:24:43Z2010-07-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article645-652application/pdfhttp://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n3p645Semina:Ciencias Agrarias, v. 31, n. 3, p. 645-652, 2010.1679-0359http://hdl.handle.net/11449/7176310.5433/1679-0359.2010v31n3p6452-s2.0-800522585502-s2.0-80052258550.pdf9581073011963766Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporSemina: Ciências Agrárias0,320info:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-12T06:19:16Zoai:repositorio.unesp.br:11449/71763Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-12-12T06:19:16Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil
Evaluation of microbiological and physical-chemical quality of uht milk produced in the Parana State - Brazil
title Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil
spellingShingle Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil
Dos Santos Bersot, Luciano
Mesophilic
Physic-chemical
Quality
UHT Milk
title_short Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil
title_full Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil
title_fullStr Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil
title_full_unstemmed Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil
title_sort Avaliação microbiológica e físico-química de leites uht produzidos no Estado do Paraná - Brasil
author Dos Santos Bersot, Luciano
author_facet Dos Santos Bersot, Luciano
Galvão, Júlia Arantes
Raymundo, Nelson Kodama Lançoni
Barcellos, Vinicius Cunha
Pinto, José Paes de Almeida Nogueira [UNESP]
Maziero, Maike Taís
author_role author
author2 Galvão, Júlia Arantes
Raymundo, Nelson Kodama Lançoni
Barcellos, Vinicius Cunha
Pinto, José Paes de Almeida Nogueira [UNESP]
Maziero, Maike Taís
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Federal do Paraná (UFPR)
Médico Veterinário Autônomo
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Dos Santos Bersot, Luciano
Galvão, Júlia Arantes
Raymundo, Nelson Kodama Lançoni
Barcellos, Vinicius Cunha
Pinto, José Paes de Almeida Nogueira [UNESP]
Maziero, Maike Taís
dc.subject.por.fl_str_mv Mesophilic
Physic-chemical
Quality
UHT Milk
topic Mesophilic
Physic-chemical
Quality
UHT Milk
description The present work analyzed 150 UHT whole milk samples from three different brands, commercialized in city of Palotina (Paraná, Brazil), between October of 2004 and February of 2005. Mesophilic aerobic bacteria counting results were compared to the Agriculture Ministry of Brazil official standards (RTIQ) for UHT milk. 36 (24%) of the sample presented higher mesophilic bacteria counting according to the standards. Also, were proceeded physic-chemical analyses of those samples. 7.3% of the acidity results, 29% of crude fat and 50.7% of dry matter without fat were disagreeing to RTIQ. All samples accorded to the standards for cryoscopy and alcohol stability tests.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-07-01
2014-05-27T11:24:43Z
2014-05-27T11:24:43Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n3p645
Semina:Ciencias Agrarias, v. 31, n. 3, p. 645-652, 2010.
1679-0359
http://hdl.handle.net/11449/71763
10.5433/1679-0359.2010v31n3p645
2-s2.0-80052258550
2-s2.0-80052258550.pdf
9581073011963766
url http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n3p645
http://hdl.handle.net/11449/71763
identifier_str_mv Semina:Ciencias Agrarias, v. 31, n. 3, p. 645-652, 2010.
1679-0359
10.5433/1679-0359.2010v31n3p645
2-s2.0-80052258550
2-s2.0-80052258550.pdf
9581073011963766
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Semina: Ciências Agrárias
0,320
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 645-652
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Scopus
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799965258664640512