Perfil de ácidos graxos em batatas Chips comercializadas em são José do Rio Preto - Brasil
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.pgss.com.br/revistacientifica/index.php/biologicas/article/view/323 http://hdl.handle.net/11449/122385 |
Resumo: | The objective this study was to evaluate the fatty acids profile of samples of chips potato marketed in the city of São Jose do Rio Preto-SP. We collected samples of 10 brands of chips potato, obtained from 3 different batches. The fatty acids profile was obtained by gas chromatography, with peak identified by retention times with standards of methyl esters and the results calculated and expressed as g/100g of the sample. The fatty acids profile in chips potatoes from different brands were on average 39.22% for saturated fatty acids, 39.64% for monounsaturated, 18.60% for polyunsaturated and 2.43% for trans fatty acids. |
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Perfil de ácidos graxos em batatas Chips comercializadas em são José do Rio Preto - BrasilFatty Acids Profile in Chips Potato Marketed in the City of São José do Rio Preto, SP, BrazilBatatas chipsÁcidos graxosCromatografia gasosaChips potatoesFatty acidsGas chromatographyThe objective this study was to evaluate the fatty acids profile of samples of chips potato marketed in the city of São Jose do Rio Preto-SP. We collected samples of 10 brands of chips potato, obtained from 3 different batches. The fatty acids profile was obtained by gas chromatography, with peak identified by retention times with standards of methyl esters and the results calculated and expressed as g/100g of the sample. The fatty acids profile in chips potatoes from different brands were on average 39.22% for saturated fatty acids, 39.64% for monounsaturated, 18.60% for polyunsaturated and 2.43% for trans fatty acids.O objetivo deste trabalho foi avaliar o perfil de ácidos graxos de amostras de batatas chips comercializadas na cidade de São José do Rio PretoSP. Foram coletadas amostras de 10 marcas de batatas chips, obtidas de 3 lotes diferentes. O perfil de ácidos graxos foi obtido por cromatografia gasosa, sendo os picos identificados por tempos de retenção com padrões de ésteres metílicos e os resultados calculados e expressos em g/100g da amostra. O perfil de ácidos graxos determinados nas batatas chips provenientes de diferentes marcas foi, em média, 39,22% para ácidos graxos saturados, 39,64% para monoinsaturados, 18,60% para poliinsaturados e 2,43% para ácidos graxos trans.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto, São José do Rio Preto, Rua Cristóvão Colombo, 2265 - Depto. de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Jardim Nazareth, CEP 15054000, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto, São José do Rio Preto, Rua Cristóvão Colombo, 2265 - Depto. de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Jardim Nazareth, CEP 15054000, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Jorge, Neuza [UNESP]Oliveira, Marcel de Campos [UNESP]Luzia, Débora Maria Moreno [UNESP]2015-04-27T11:55:42Z2015-04-27T11:55:42Z2010info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article39-44application/pdfhttp://www.pgss.com.br/revistacientifica/index.php/biologicas/article/view/323UNOPAR Científica. Ciências Biológicas e da Saúde, v. 12, n. 3, p. 39-44, 2010.1517-2570http://hdl.handle.net/11449/122385ISSN1517-2570-2010-12-03-39-44.pdf660594862023010433280897815520494668535194933989Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporUNOPAR Científica. Ciências Biológicas e da Saúdeinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-05T06:11:58Zoai:repositorio.unesp.br:11449/122385Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:59:15.897807Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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