Quality of aged shoulder from lambs fed with different oldman saltbush hay levels (Atriplex nummularia)
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20130017 http://hdl.handle.net/11449/114271 |
Resumo: | This study assessed the effects of different levels of oldman saltbush hay and ageing time on the physical characteristics of Santa Inês lamb meat. Sixty shoulders from 32 male lambs fed with 30, 40, 50 or 60% oldman saltbush hay for 60 days were vacuum-packaged and stored in a refrigerator at 0 ± 1°C for 0, 7 or 14 days of ageing. The shear force, cooking loss and water holding capacity were 3.06kgf cm-2, 37.28% and 76.71%, respectively, and there were no significant changed by studied factors (P>0.05) |
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Quality of aged shoulder from lambs fed with different oldman saltbush hay levels (Atriplex nummularia)Qualidade da paleta maturada de cordeiros alimentados com diferentes níveis de feno de erva-sal (Atriplex nummularia)perda por cocçãomaciezmaturaçãoovinoscooking losstendernessageingsheepThis study assessed the effects of different levels of oldman saltbush hay and ageing time on the physical characteristics of Santa Inês lamb meat. Sixty shoulders from 32 male lambs fed with 30, 40, 50 or 60% oldman saltbush hay for 60 days were vacuum-packaged and stored in a refrigerator at 0 ± 1°C for 0, 7 or 14 days of ageing. The shear force, cooking loss and water holding capacity were 3.06kgf cm-2, 37.28% and 76.71%, respectively, and there were no significant changed by studied factors (P>0.05)Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito da inclusão de diferentes níveis de feno de erva-sal e tempo de maturação sobre as características físicas da carne de cordeiros Santa Inês. Sessenta paletas apartir de 32 cordeiros machos, alimentados com 30, 40, 50 e 60% de feno de erva-sal por 60 dias foram embaladas a vácuo e mantidas sob refrigeração a 0±1oC por 0, 7 e 14 dias de maturação. A força de cisalhamento, perda por cocção e capacidade de retenção de água não foram influenciados (P>0,05) pelos fatores estudados, apresentando valores médios de 3,06kgf cm-2, 37,28% e 76,71%, respectivamenteFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Universidade Federal de Lavras Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Departamento de TecnologiaUniversidade Federal de Alagoas Colegiado de ZootecniaEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária Centro de Pesquisa Agropecuária do Trópico Semi-ÁridoUNESP Departamento de Ciencias ExatasUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Departamento de TecnologiaUNESP Departamento de Ciencias ExatasUniversidade Federal de Santa MariaUniversidade Federal de Lavras (UFLA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal de Alagoas (UFAL)Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária Centro de Pesquisa Agropecuária do Trópico Semi-ÁridoAlvarenga, Tharcilla Isabella Rodrigues CostaBorba, HirasilvaMoreno, Greicy Mitzi BezerraAraújo, Gherman Garcia Leal DeMello, Juliana Lolli Malagoli DeDourado, Rita De CássiaBarbosa, José CarlosSouza, Pedro Alves De2015-02-02T12:39:23Z2015-02-02T12:39:23Z2014-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article2252-2257application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20130017Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria, v. 44, n. 12, p. 2252-2257, 2014.0103-8478http://hdl.handle.net/11449/11427110.1590/0103-8478cr20130017S0103-84782014001202252S0103-84782014001202252.pdf3756802878031727SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengCiência Rural0.5250,337info:eu-repo/semantics/openAccess2024-01-15T06:19:12Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114271Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:01:23.579741Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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