Potencial fitotóxico do extrato aquoso das folhas de urucuzeiro (Bixa orellana L.) sobre o desenvolvimento inicial de alface (Lactuca sativa L.)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SILVA, Janaina Renata da
Data de Publicação: 2020
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/9273
Resumo: Biotic and/or abiotic stresses trigger, in vegetables, the production of secondary metabolites, which are extremely important for acclimatization and defense of the plant. In this context, the objective was to evaluate the phytotoxic effect of the aqueous extract of the leaves of Bixa orellana L. (EABO) on the initial development of lettuce (Lactuca sativa L.). In petri dishes a micro environment was created, in which seeds of Lactuca sativa L. Were exposed to different concentrations of EABO (25%, 50%, 75% and 100%) and acclimated in a germination chamber of the BOD type (Biochemical Oxygen Demand) at 25±2ºC, and followed for seven days. On the seventh day of the experiment, biometric evaluations, germination speed indexes, vigor, tolerance index, chlorophyll content a, b, totals, carotenoids and histochemistry were performed. The number of germinated seeds showed a delay in the highest extract concentrations. The radicle length of the seedlings reduced when 100% EABO concentration was applied. As the concentrations of the extract increased, the content of chlorophylls a, totals and carotenoids underwent changes, as well as, in the metabolism of carbohydrates and lipids. The results revealed that the aqueous extract of Bixa orellana L. Has a phytotoxic effect on the initial development of Lactuca sativa L.
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Were exposed to different concentrations of EABO (25%, 50%, 75% and 100%) and acclimated in a germination chamber of the BOD type (Biochemical Oxygen Demand) at 25±2ºC, and followed for seven days. On the seventh day of the experiment, biometric evaluations, germination speed indexes, vigor, tolerance index, chlorophyll content a, b, totals, carotenoids and histochemistry were performed. The number of germinated seeds showed a delay in the highest extract concentrations. The radicle length of the seedlings reduced when 100% EABO concentration was applied. As the concentrations of the extract increased, the content of chlorophylls a, totals and carotenoids underwent changes, as well as, in the metabolism of carbohydrates and lipids. The results revealed that the aqueous extract of Bixa orellana L. Has a phytotoxic effect on the initial development of Lactuca sativa L.Estresses bióticos e/ou abióticos desencadeiam, em vegetais, a produção de metabolitos secundários, que são de extrema importância para aclimatação e defesa da planta. Neste contexto, objetivou-se avaliar o efeito fitotóxico do extrato aquoso das folhas de Bixa orelana L. (EABO) sobre o desenvolvimento inicial de alface (Lactuca sativa L.). Em placas de Petri foi criado um micro ambiente, no qual sementes de Lactuca sativa L. foram expostas a diferentes concentrações do EABO (25%, 50%, 75% e 100%) e aclimatadas em câmara de germinação do tipo BOD (Biochemical Oxygen Demand) a 25±2 ºC, e acompanhadas durante sete dias. No sétimo dia de experimento, avaliações biométricas, índices de velocidade de germinação, vigor, índice de tolerância, teor de clorofila a, b, totais, carotenóides e histoquímica foram realizadas. O número de sementes germinadas apresentou um retardo nas concentrações de extrato mais elevadas. O comprimento da radícula das plântulas reduziu quando aplicada a concentração de 100% do EABO. A medida em que se aumentou as concentrações do extrato, o conteúdo de clorofilas a, totais e carotenóides sofreram alterações, bem como, no metabolismo de carboidratos e lipídeos. Os resultados revelaram que o extrato aquoso de Bixa orellana L. possui efeito fitotóxico sobre o desenvolvimento inicial de Lactuca sativa L.Submitted by (ana.araujo@ufrpe.br) on 2023-08-08T19:05:07Z No. of bitstreams: 1 Janaina Renata da Silva.pdf: 1960737 bytes, checksum: d595a60e00e580b4db793fa468af1b66 (MD5)Made available in DSpace on 2023-08-08T19:05:07Z (GMT). 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