Uma investigação sobre concepções de alimentação saudável de alunos do ensino fundamental

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MELO, Maria da Conceição Costa
Data de Publicação: 2005
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/5919
Resumo: This research has analysed the conceptions held by students at the seventh grade of primary school about the concept of “healthy meal”. The choice of this theme acquires social relevance as long as there is an intensive massification of hypercaloric food consumption by brazilian population, leading to less healthy nutritional habits. According to this situation, it is considered that most students have difficulty in noticing that lack or excess of nutrients interfere on people’s quality of life. Thus, a pedagogic intervention was conducted, composed by a problem-situation and a didactic sequence organized according to George Kelly´s Personal Constructs Theory, specifically linked to the Experience Cycle. In this perspective, the objective was to develop the understanding of this concept from the scientific point of view, as well as a series of competences, allowing a positioning when facing situations involving this concept. During the didactic sequence the students used pedagogic tools as the on board diary and the meal diary, besides the videotaped discussion among students, which were also used as research instruments. The results indicated that there was an advance in students´ conceptions about healthy meal, as long as they used scientific explanations to solve a problemsituation.
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According to this situation, it is considered that most students have difficulty in noticing that lack or excess of nutrients interfere on people’s quality of life. Thus, a pedagogic intervention was conducted, composed by a problem-situation and a didactic sequence organized according to George Kelly´s Personal Constructs Theory, specifically linked to the Experience Cycle. In this perspective, the objective was to develop the understanding of this concept from the scientific point of view, as well as a series of competences, allowing a positioning when facing situations involving this concept. During the didactic sequence the students used pedagogic tools as the on board diary and the meal diary, besides the videotaped discussion among students, which were also used as research instruments. The results indicated that there was an advance in students´ conceptions about healthy meal, as long as they used scientific explanations to solve a problemsituation.Esta pesquisa analisou as concepções de alunos de 7ª série do Ensino Fundamental acerca do conceito de “Alimentação Saudável”. A escolha do tema ganha relevância social na medida em que tem ocorrido uma massificação intensiva do consumo de Alimentos hipercalóricos pela população brasileira, resultando em hábitos alimentares pouco saudáveis. Diante dessa realidade considera-se que a maioria dos alunos tem dificuldade em perceber a interferência do excesso ou ausência de nutrientes na qualidade de vida das pessoas. Nesse sentido, foi realizada uma intervenção pedagógica constituída por uma situação-problema e uma seqüência didática organizada de acordo com a Teoria dos Construtos Pessoais de George Kelly, especificamente no que esta se refere ao Ciclo da Experiência. Desse modo, buscou-se desenvolver nos alunos a compreensão desse conceito do ponto de vista das explicações científicas, assim como uma série de competências, permitindo um posicionamento frente a situações que envolvem tal conceito. Durante a realização da seqüência didática foram utilizados pelos alunos instrumentos pedagógicos, como o Diário de Bordo e o Diário Alimentar, além da própria discussão com os alunos, gravada em vídeo, que foram usados como instrumentos de pesquisa. Os resultados indicaram um avanço nas concepções dos alunos sobre “Alimentação Saudável”, na medida em que utilizaram explicações científicas para solucionar a situação-problema.Submitted by (lucia.rodrigues@ufrpe.br) on 2016-11-21T13:42:25Z No. of bitstreams: 1 Maria da Conceicao Costa Melo.pdf: 3181155 bytes, checksum: 34623eed01789221e6bb9945c4935443 (MD5)Made available in DSpace on 2016-11-21T13:42:26Z (GMT). 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