Estudo do polimorfismo genético da alfa-S1-caseína : um paradigma para melhorar a qualidade e o uso do leite de cabra na alimentação humana

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SILVA, Ariosto Afonso da
Data de Publicação: 2006
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/5267
Resumo: In the Northeast of Brazil, in the semi-arid region,exists a breeding vocation area of cattle, especially exploring domestic ruminants including caprines. In the last decades the milk of goats has been indicated as a protein source to the diet of children with allergic reactions to the bovine milk. Among the proteins known casein, alpha-S1-casein was the first truly proved on basis of the genetic polymorphism. Aiming characterizes the herds of milk goats of the backcountry, rural and forest zone from Pernambuco State, the PCR-RFLP technique was used and it was studied the polymorphism of the gene of a-s1-casein. Using 60 goats of the breeds Moxotó, Alpine American and halfbreed, the DNA was extracted by chloroform and phenol protocol and the gene of the a-s1-casein was amplified by PCR's technique. Followed it the restriction enzyme Xmn I was used to obtain the frequency allelic of the studied breeds. It was verified the presence of the gene type D, for the American Alpine animals and the gene type B/D for the Moxotó and half-breed breeds. It was concluded that there are genetics variations for the a-s1-casein from the milk of the caprice breeds in the region.
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Aiming characterizes the herds of milk goats of the backcountry, rural and forest zone from Pernambuco State, the PCR-RFLP technique was used and it was studied the polymorphism of the gene of a-s1-casein. Using 60 goats of the breeds Moxotó, Alpine American and halfbreed, the DNA was extracted by chloroform and phenol protocol and the gene of the a-s1-casein was amplified by PCR's technique. Followed it the restriction enzyme Xmn I was used to obtain the frequency allelic of the studied breeds. It was verified the presence of the gene type D, for the American Alpine animals and the gene type B/D for the Moxotó and half-breed breeds. It was concluded that there are genetics variations for the a-s1-casein from the milk of the caprice breeds in the region.O Nordeste brasileiro em especial o semi-árido tem sido uma área de vocação pecuária, especialmente, para a exploração dos ruminantes domésticos entre eles os caprinos. Há muitas décadas que o leite de cabra vem sendo indicado como fonte de proteína na dieta de crianças, quando estas apresentam reações alérgicas ao leite bovino. Dentre as proteínas chamadas de caseínas, a alfa-S1-caseína foi a primeira proteína comprovada com base no polimorfismo genético. Objetivando realizar a genotipagem do leite provenientes de criações de cabras do sertão, agreste e zona da mata pernambucana, através da técnica de PCR-RFLP, estudou-se o polimorfismo do gene da alfa-S1-caseína. Utilizando 60 caprinos das raças Moxotó, Alpina Americana e Mestiço. Fez–se a extração do DNA por meio do protocolo de clorofórmio e fenol e o gene da alfa-S1-caseína foi amplificado pela técnica da PCR. Em seguida foi utilizada a enzima de restrição Xmn I para obter a freqüência alelica das raças estudadas. Foi verificado a presença do gene tipo C/D, para os animais da raça Alpina Americana, o gene tipo B/D, para a raça Moxotó e Mestiço, concluindo-se que existem variações genéticas para a alfa- S1-caseína do leite das raças caprinas estudadas na região.Submitted by (edna.saturno@ufrpe.br) on 2016-08-11T11:34:53Z No. of bitstreams: 1 Ariosto Afonso da Silva.pdf: 785369 bytes, checksum: 723b19c46da3ed93b086665406b15f7c (MD5)Made available in DSpace on 2016-08-11T11:34:53Z (GMT). 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