Substituição do feno de tifton pela cana-de-açúcar sobre o rendimento, características de carcaça e componentes não carcaça em ovinos de confinamento

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MAIOR JÚNIOR, Rinaldo José de Souto
Data de Publicação: 2008
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6877
Resumo: This work evaluated the effect of the substitution of the tifton hay for sugar-cane in natura plus urea (0, 33, 66 and 100%) on carcass characteristics carcasses, cut dressing and body constituints of sheep. 32 lambs were used SPRD (without defined racial pattern), castrated males, averaging initial live weight initial of 21 ± 1,38 kg and four months old, were fed full in individual stalls. Experimental diets contained 2.6 Mcal of metabolizable energy (EM)/kg of dry mater and 14% of rude protein (PB), with relationship forage:concentrate of 45:55. The animals were slaughtered after the period of 54 days of feeding. A randomized block design, with eight replications, was used. The slaughtered weight, hot and cold carcass dressing, loss in cooling, true dressing and all the cuts, except for the neck, were not influenced by substitution of the tifton hay for sugar-cane. Linear increase effect was observed for cold and hot carcass weight, empty body weight, loin eye area, compactness index and neck. Hot carcass weight already presented quadratic effect. For the all organs, stomach and intestines do not effect, except esophagus (quadratic effect) and fatty deposits (linear effect). The use of the sugar-cane and urea on the sheep feeding can be adopted as exclusive voluminous with improvement on carcass weight.
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spelling CARVALHO, Francisco Fernando Ramos deBATISTA, Ângela Maria VieiraFERREIRA, Marcelo de AndradeRIBEIRO, Maria NormaCOSTA, Roberto Germanohttp://lattes.cnpq.br/1055538403282923MAIOR JÚNIOR, Rinaldo José de Souto2017-05-16T16:22:04Z2008-02-22MAIOR JÚNIOR, Rinaldo José de Souto. Substituição do feno de tifton pela cana-de-açúcar sobre o rendimento, características de carcaça e componentes não carcaça em ovinos de confinamento. 2008. 59 f. Dissertação( Programa de Pós-Graduação em Zootecnia) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife.http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6877This work evaluated the effect of the substitution of the tifton hay for sugar-cane in natura plus urea (0, 33, 66 and 100%) on carcass characteristics carcasses, cut dressing and body constituints of sheep. 32 lambs were used SPRD (without defined racial pattern), castrated males, averaging initial live weight initial of 21 ± 1,38 kg and four months old, were fed full in individual stalls. Experimental diets contained 2.6 Mcal of metabolizable energy (EM)/kg of dry mater and 14% of rude protein (PB), with relationship forage:concentrate of 45:55. The animals were slaughtered after the period of 54 days of feeding. A randomized block design, with eight replications, was used. The slaughtered weight, hot and cold carcass dressing, loss in cooling, true dressing and all the cuts, except for the neck, were not influenced by substitution of the tifton hay for sugar-cane. Linear increase effect was observed for cold and hot carcass weight, empty body weight, loin eye area, compactness index and neck. Hot carcass weight already presented quadratic effect. For the all organs, stomach and intestines do not effect, except esophagus (quadratic effect) and fatty deposits (linear effect). The use of the sugar-cane and urea on the sheep feeding can be adopted as exclusive voluminous with improvement on carcass weight.Objetivou-se avaliar o efeito da substituição do feno de tifton por cana-de-açúcar in natura e uréia (0, 33, 66 e 100%) sobre o rendimento, características de carcaças e componentes não-carcaça de ovinos. Foram utilizados 32 borregos sem padrão racial definido, machos castrados, peso inicial de 21 ± 1,38 kg, confinados em baias individuais. As dietas experimentais possuíam em média 2,6 Mcal EM/kg de MS e 14 % de proteína bruta (PB), com relação volumoso:concentrado de 45:55. Os animais foram abatidos após o período de 54 dias de confinamento. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados, com quatro tratamentos e oito repetições. O peso vivo ao abate, rendimento de carcaça quente, rendimento de carcaça fria, perda por resfriamento, rendimento verdadeiro e todos os cortes com exceção do pescoço não foram influenciados pela substituição do feno pela cana-de-açúcar. O peso de carcaça fria, peso de corpo vazio, área de olho de lombo, índice de compacidade de carcaça e pescoço foram influenciados, apresentando efeito linear crescente. Já o peso da carcaça quente apresentou comportamento quadrático em função da substituição. Todos os órgãos, exceto esôfago e gordura interna, não foram influenciados pela substituição da cana-de-açúcar. Para a gordura interna houve efeito linear crescente e para o esôfago efeito quadrático. O uso da cana-de-açúcar e uréia na alimentação de ovinos em confinamento pode ser adotado como volumoso exclusivo com melhoria no peso das carcaças.Submitted by (edna.saturno@ufrpe.br) on 2017-05-16T16:22:04Z No. of bitstreams: 1 Rinaldo Jose de Souto Maior Junior.pdf: 683966 bytes, checksum: d63743954f8fe3617b449a248f1f2b3d (MD5)Made available in DSpace on 2017-05-16T16:22:04Z (GMT). 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