Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Coelho Neto, Ernani
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Urias, Leandro
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Turismo em Análise
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14252
Resumo: This article presents an analysis of the most used communications channels to disseminate the culinary traditions of nine capitals of the Northeast of Brazil. The evaluation was based on data collected by the Projeto Caminhos do Sabor (Paths of Flavor Project) - a joint initiative of the Associação Brasileira de Bares e Restaurantes (Bars and Restaurants Brazilian Association) and the Ministério do Turismo (Ministry of Tourism) - through interviews which were made with the visitors of each one of the cities. The data show that the statement "word-of-mouth" is the main dissemination vector of information and views of the Northeastern culinary.
id USP - 65_cdc6ea30b619b28db9e0aea6795be3a1
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/14252
network_acronym_str USP - 65
network_name_str Revista Turismo em Análise
repository_id_str
spelling Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern Personalidad gastronómica y destinos turísticos: evaluación de los canales de comunicación en la proyección de las atracciones culinarias en el noreste de Brasil Personalidade gastronômica e destinos turísticos: avaliação dos canais de comunicação na projeção dos atrativos gastronômicos no nordeste brasileiro turismogastronomiaculináriaimagem territorialcanais de comunicaçãoturismogastronomiacocinaimagen territorialvías de comunicacióntourismgastronomyculinaryterritorial imagecommunication channels This article presents an analysis of the most used communications channels to disseminate the culinary traditions of nine capitals of the Northeast of Brazil. The evaluation was based on data collected by the Projeto Caminhos do Sabor (Paths of Flavor Project) - a joint initiative of the Associação Brasileira de Bares e Restaurantes (Bars and Restaurants Brazilian Association) and the Ministério do Turismo (Ministry of Tourism) - through interviews which were made with the visitors of each one of the cities. The data show that the statement "word-of-mouth" is the main dissemination vector of information and views of the Northeastern culinary. O artigo apresenta uma análise dos canais de comunicação mais empregados na divulgação das tradições culinárias de nove capitais do nordeste do Brasil. A avaliação foi feita com base em dados levantados pelo Projeto Caminhos do Sabor, iniciativa conjunta da Associação Brasileira de Bares e Restaurantes e Ministério do Turismo, a partir de entrevistas com visitantes em cada uma das cidades. Os dados revelam que a comunicação "boca-a-boca" é o principal vetor de disseminação de informações e impressões sobre a culinária nordestina. El artículo presenta un análisis de los canales de comunicación más empleados en la divulgación de las tradiciones culinarias de las nueve ciudades del noreste de Brasil. La evaluación se basó en los datos recopilados por el Proyecto Caminos del Sabor, una iniciativa conjunta de la Asociación Brasileña de Bares y Restaurantes y el Ministerio de Turismo, sobre la base de entrevistas con los visitantes en cada ciudad. Los datos revelan que la declaración de "boca en boca" es el principal vector de diseminación de información y opiniones sobre la cocina del noreste. Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes2011-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Pares Peer-reviewedRevisado por paresapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/1425210.11606/issn.1984-4867.v22i2p322-340Revista Turismo em Análise; Vol. 22 No. 2 (2011); 322-340Revista Turismo em Análise; Vol. 22 Núm. 2 (2011); 322-340Revista Turismo em Análise; v. 22 n. 2 (2011); 322-3401984-48670103-5541reponame:Revista Turismo em Análiseinstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14252/16070Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análiseinfo:eu-repo/semantics/openAccessCoelho Neto, ErnaniUrias, Leandro2015-11-13T15:56:28Zoai:revistas.usp.br:article/14252Revistahttps://www.revistas.usp.br/rtaPUBhttps://www.revistas.usp.br/rta/oaitanalise@usp.br || bragadc@usp.br1984-48670103-5541opendoar:2015-11-13T15:56:28Revista Turismo em Análise - Universidade de São Paulo (USP)false
dc.title.none.fl_str_mv Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern
Personalidad gastronómica y destinos turísticos: evaluación de los canales de comunicación en la proyección de las atracciones culinarias en el noreste de Brasil
Personalidade gastronômica e destinos turísticos: avaliação dos canais de comunicação na projeção dos atrativos gastronômicos no nordeste brasileiro
title Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern
spellingShingle Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern
Coelho Neto, Ernani
turismo
gastronomia
culinária
imagem territorial
canais de comunicação
turismo
gastronomia
cocina
imagen territorial
vías de comunicación
tourism
gastronomy
culinary
territorial image
communication channels
title_short Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern
title_full Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern
title_fullStr Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern
title_full_unstemmed Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern
title_sort Gastronomic personality and tourism destinations: communication channels evaluation in the gastronomic attractions projection in Brazilian Northeastern
author Coelho Neto, Ernani
author_facet Coelho Neto, Ernani
Urias, Leandro
author_role author
author2 Urias, Leandro
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Coelho Neto, Ernani
Urias, Leandro
dc.subject.por.fl_str_mv turismo
gastronomia
culinária
imagem territorial
canais de comunicação
turismo
gastronomia
cocina
imagen territorial
vías de comunicación
tourism
gastronomy
culinary
territorial image
communication channels
topic turismo
gastronomia
culinária
imagem territorial
canais de comunicação
turismo
gastronomia
cocina
imagen territorial
vías de comunicación
tourism
gastronomy
culinary
territorial image
communication channels
description This article presents an analysis of the most used communications channels to disseminate the culinary traditions of nine capitals of the Northeast of Brazil. The evaluation was based on data collected by the Projeto Caminhos do Sabor (Paths of Flavor Project) - a joint initiative of the Associação Brasileira de Bares e Restaurantes (Bars and Restaurants Brazilian Association) and the Ministério do Turismo (Ministry of Tourism) - through interviews which were made with the visitors of each one of the cities. The data show that the statement "word-of-mouth" is the main dissemination vector of information and views of the Northeastern culinary.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-08-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avaliado por Pares
Peer-reviewed
Revisado por pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14252
10.11606/issn.1984-4867.v22i2p322-340
url https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14252
identifier_str_mv 10.11606/issn.1984-4867.v22i2p322-340
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14252/16070
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análise
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análise
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes
dc.source.none.fl_str_mv Revista Turismo em Análise; Vol. 22 No. 2 (2011); 322-340
Revista Turismo em Análise; Vol. 22 Núm. 2 (2011); 322-340
Revista Turismo em Análise; v. 22 n. 2 (2011); 322-340
1984-4867
0103-5541
reponame:Revista Turismo em Análise
instname:Universidade de São Paulo (USP)
instacron:USP
instname_str Universidade de São Paulo (USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Revista Turismo em Análise
collection Revista Turismo em Análise
repository.name.fl_str_mv Revista Turismo em Análise - Universidade de São Paulo (USP)
repository.mail.fl_str_mv tanalise@usp.br || bragadc@usp.br
_version_ 1797054165588901888