Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/31762 |
Resumo: | The study purpose was to develop a food frequency questionnaire (FFQ) to investigate potential relationships between diet and non-communicable diseases. Two hundred adults were selected among attendees at the general outpatient clinic of Heart Institute of São Paulo, Brazil. A 98-food item list was created from 24-hour recalls, based on the weighted contribution of each food to energy intake and 21 nutrients. The questionnaire represented 96.8% of energy and at least 95% of the selected nutrients consumed by the study population. Once adapted and validated, this FFQ could be used in epidemiological studies in adult population. |
id |
USP-23_ddc289374472d588300a729ab7111fe2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usp.br:article/31762 |
network_acronym_str |
USP-23 |
network_name_str |
Revista de Saúde Pública |
repository_id_str |
|
spelling |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population Desenvolvimento de um questionário de freqüência alimentar para o estudo de dieta e doenças não transmissíveis Consumo de alimentosQuestionário de freqüência alimentarDoenças crônicas não transmissíveisFood consumptionFood frequency questionnaireNon-communicable diseases The study purpose was to develop a food frequency questionnaire (FFQ) to investigate potential relationships between diet and non-communicable diseases. Two hundred adults were selected among attendees at the general outpatient clinic of Heart Institute of São Paulo, Brazil. A 98-food item list was created from 24-hour recalls, based on the weighted contribution of each food to energy intake and 21 nutrients. The questionnaire represented 96.8% of energy and at least 95% of the selected nutrients consumed by the study population. Once adapted and validated, this FFQ could be used in epidemiological studies in adult population. O objetivo do estudo foi desenvolver um questionário de freqüência alimentar com o intuito de investigar possíveis relações entre dieta e doenças não transmissíveis. Foram estudados 200 indivíduos adultos, atendidos no ambulatório geral de um hospital cardiológico de São Paulo, SP. A lista de 98 alimentos do questionário de freqüência alimentar foi construída a partir de recordatórios de 24 horas, estimando-se a contribuição percentual de cada alimento para o consumo de energia e de 21 nutrientes. O questionário desenvolvido representou 96,8% das calorias consumidas pela população estudada e ao menos 95% da ingestão dos nutrientes selecionados. Uma vez adaptado e validado, esse questionário poderá ser utilizado em estudos epidemiológicos em populações adultas. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública2004-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/3176210.1590/S0034-89102004000400016Revista de Saúde Pública; Vol. 38 No. 4 (2004); 581-584 Revista de Saúde Pública; Vol. 38 Núm. 4 (2004); 581-584 Revista de Saúde Pública; v. 38 n. 4 (2004); 581-584 1518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/31762/33681Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessFurlan-Viebig, RenataPastor-Valero, Maria2012-07-08T22:09:02Zoai:revistas.usp.br:article/31762Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2012-07-08T22:09:02Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population Desenvolvimento de um questionário de freqüência alimentar para o estudo de dieta e doenças não transmissíveis |
title |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population |
spellingShingle |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population Furlan-Viebig, Renata Consumo de alimentos Questionário de freqüência alimentar Doenças crônicas não transmissíveis Food consumption Food frequency questionnaire Non-communicable diseases |
title_short |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population |
title_full |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population |
title_fullStr |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population |
title_full_unstemmed |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population |
title_sort |
Development of a food frequency questionnaire to study diet and non-communicable diseases in adult population |
author |
Furlan-Viebig, Renata |
author_facet |
Furlan-Viebig, Renata Pastor-Valero, Maria |
author_role |
author |
author2 |
Pastor-Valero, Maria |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Furlan-Viebig, Renata Pastor-Valero, Maria |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Consumo de alimentos Questionário de freqüência alimentar Doenças crônicas não transmissíveis Food consumption Food frequency questionnaire Non-communicable diseases |
topic |
Consumo de alimentos Questionário de freqüência alimentar Doenças crônicas não transmissíveis Food consumption Food frequency questionnaire Non-communicable diseases |
description |
The study purpose was to develop a food frequency questionnaire (FFQ) to investigate potential relationships between diet and non-communicable diseases. Two hundred adults were selected among attendees at the general outpatient clinic of Heart Institute of São Paulo, Brazil. A 98-food item list was created from 24-hour recalls, based on the weighted contribution of each food to energy intake and 21 nutrients. The questionnaire represented 96.8% of energy and at least 95% of the selected nutrients consumed by the study population. Once adapted and validated, this FFQ could be used in epidemiological studies in adult population. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-08-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/31762 10.1590/S0034-89102004000400016 |
url |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/31762 |
identifier_str_mv |
10.1590/S0034-89102004000400016 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/31762/33681 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública; Vol. 38 No. 4 (2004); 581-584 Revista de Saúde Pública; Vol. 38 Núm. 4 (2004); 581-584 Revista de Saúde Pública; v. 38 n. 4 (2004); 581-584 1518-8787 0034-8910 reponame:Revista de Saúde Pública instname:Universidade de São Paulo (USP) instacron:USP |
instname_str |
Universidade de São Paulo (USP) |
instacron_str |
USP |
institution |
USP |
reponame_str |
Revista de Saúde Pública |
collection |
Revista de Saúde Pública |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP) |
repository.mail.fl_str_mv |
revsp@org.usp.br||revsp1@usp.br |
_version_ |
1800221782305669120 |