Genetic parameters and selection indexes for biofortified red leaf lettuce

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Peixoto, Joicy Vitória Miranda
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Maciel, Gabriel Mascarenhas, Finzi, Rafael Resende, Pereira, Lucas Medeiros, Siquieroli, Ana Carolina Silva, Silva, Marina Freitas e, Clemente, Andressa Alves
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26972
Resumo: The objective of this work was to determine the genetic parameters and the efficiency of different selection indices for biofortified red leaf lettuce (Lactuca sativa var. crispa) lines with agronomic and nutritional potential. The experiment was carried out in a randomized complete block design with three replicates and 31 crisp-textured and red-tinted leaf lettuce genotypes: the Belíssima cultivar, with a low carotenoid content and rich in anthocyanins; and 30 lines from the cross between the Belíssima and Uberlândia 10000 cultivars, rich in carotenoids and with a low anthocyanin content. The assessed traits were: total green mass (g), stem diameter (cm), leaf count, plant diameter (cm), foliar temperature (°C), soil plant analysis development (SPAD) index, anthocyanin content (mg 100 g-1 sample), and bolting (days after sowing). To estimate selection gains, 12 genotypes were selected through selection indices. The traditional index proposed by Smith & Hazel and the sum of ranks index by Mulamba & Mock provided the highest selection gains in the biofortified lettuce. The coefficient of genotypic determination for leaf count, anthocyanin content, bolting, and SPAD index is of high magnitude.
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spelling Genetic parameters and selection indexes for biofortified red leaf lettuceParâmetros genéticos e índices de seleção para alface roxa biofortificadaLactuca sativa; anthocyanin; biofortified food; genetic variability; nonparametric indicesLactuca sativa; antocianina; alimento biofortificado; variabilidade genética; índices não paramétricosThe objective of this work was to determine the genetic parameters and the efficiency of different selection indices for biofortified red leaf lettuce (Lactuca sativa var. crispa) lines with agronomic and nutritional potential. The experiment was carried out in a randomized complete block design with three replicates and 31 crisp-textured and red-tinted leaf lettuce genotypes: the Belíssima cultivar, with a low carotenoid content and rich in anthocyanins; and 30 lines from the cross between the Belíssima and Uberlândia 10000 cultivars, rich in carotenoids and with a low anthocyanin content. The assessed traits were: total green mass (g), stem diameter (cm), leaf count, plant diameter (cm), foliar temperature (°C), soil plant analysis development (SPAD) index, anthocyanin content (mg 100 g-1 sample), and bolting (days after sowing). To estimate selection gains, 12 genotypes were selected through selection indices. The traditional index proposed by Smith & Hazel and the sum of ranks index by Mulamba & Mock provided the highest selection gains in the biofortified lettuce. The coefficient of genotypic determination for leaf count, anthocyanin content, bolting, and SPAD index is of high magnitude.O objetivo deste trabalho foi determinar os parâmetros genéticos e a eficiência de diferentes índices de seleção para linhagens de alface de folhas vermelhas (Lactuca sativa var. crispa) biofortificada e com potencial agronômico e nutricional. O experimento foi conduzido em delineamento de blocos ao acaso, com três repetições e 31 genótipos de alface do tipo crespa e com pigmentação roxa: a cultivar Belíssima, com baixa quantidade de carotenoides e rica em antocianina; e 30 linhagens provenientes do cruzamento entre as cultivares Belíssima e Uberlândia 10000, rica em carotenoides e com baixo teor de antocianina. As características avaliadas foram: massa verde total (g), diâmetro do caule (cm), número de folhas, diâmetro da planta (cm), temperatura foliar (°C), índice de desenvolvimento de análise de planta de solo (SPAD), teor de antocianina (mg por 100 g de amostra) e pendoamento (dias após a semeadura). Para as estimativas dos ganhos de seleção, foram selecionados 12 genótipos por meio de índices de seleção. O índice clássico proposto por Smith & Hazel e o índice da soma de “ranks” de Mulamba & Mock proporcionaram os maiores ganhos de seleção na alface biofortificada. O coeficiente de determinação genotípica para número de folhas, teor de antocianina, pendoamento e índice SPAD é de alta magnitude.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas GeraisConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoUniversidade Federal de UberlândiaPró-Reitoria de Pós-Graduação e PesquisaCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas GeraisConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoUniversidade Federal de UberlândiaPró-Reitoria de Pós-Graduação e PesquisaCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiPeixoto, Joicy Vitória MirandaMaciel, Gabriel MascarenhasFinzi, Rafael ResendePereira, Lucas MedeirosSiquieroli, Ana Carolina SilvaSilva, Marina Freitas eClemente, Andressa Alves2021-10-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26972Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e02431Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e024311678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26972/14918Direitos autorais 2021 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-05-18T18:27:35Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/26972Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2022-05-18T18:27:35Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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