SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Agropecuária Catarinense (Online) |
Texto Completo: | https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179 |
Resumo: | This paper aims to present the new cultivar of cassava produced by the Epagri Breeding Program/Experimental Station Urussanga called SCS254 Sambaqui. This cultivar has high yield and high levels of starch in the roots. The roots have a white membrane (characteristic desirable for the production of flour feature), upright stem without bifurcation, easy harvest, easy detach of the harvested roots and is resistant to bacterial blight . Its cultivation is indicated for the state regions: Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana; Alto Vale do Rio Itajaí e Vale do Rio Uruguai. |
id |
EPAGRI_2861af88e1f541af1fe6b35233942401 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/179 |
network_acronym_str |
EPAGRI |
network_name_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white rootSCS254 Sambaqui: cultivar de mandioca de raiz brancaManihot esculenta Crantzbreedingclonal selectionManihot esculenta Crantzmelhoramento genéticoseleção clonalThis paper aims to present the new cultivar of cassava produced by the Epagri Breeding Program/Experimental Station Urussanga called SCS254 Sambaqui. This cultivar has high yield and high levels of starch in the roots. The roots have a white membrane (characteristic desirable for the production of flour feature), upright stem without bifurcation, easy harvest, easy detach of the harvested roots and is resistant to bacterial blight . Its cultivation is indicated for the state regions: Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana; Alto Vale do Rio Itajaí e Vale do Rio Uruguai. Resumo: O presente trabalho tem por objetivo apresentar o novo cultivar de mandioca de raiz branca obtido pelo Programa de Melhoramento Genético da Epagri/Estação Experimental de Urussanga, denominado SCS254 Sambaqui. Esse cultivar apresenta elevada produtividade e altos teores de amido nas raízes. Apresenta raízes com película branca (característica desejável para a produção de farinha), rama ereta sem bifurcação, fácil arranquio do solo, fácil despenca das raízes colhidas com um ciclo produtivo e resistente à bacteriose. Seu cultivo é indicado para as regiões: Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana; Alto Vale do Rio Itajaí e Vale do Rio Uruguai. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2017-10-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 28 No. 1 (2015); 52-56Agropecuária Catarinense; v. 28 n. 1 (2015); 52-562525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179/87Copyright (c) 2017 Revista Agropecuária Catarinenseinfo:eu-repo/semantics/openAccessPola, Augusto , CarlosMoreto, Alexsander LuísNeubert, Enilto de OliveiraPeruch, Luiz Augusto MartinsMiranda, Mário2020-07-07T04:38:00Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/179Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2020-07-07T04:38Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root SCS254 Sambaqui: cultivar de mandioca de raiz branca |
title |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root |
spellingShingle |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root Pola, Augusto , Carlos Manihot esculenta Crantz breeding clonal selection Manihot esculenta Crantz melhoramento genético seleção clonal |
title_short |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root |
title_full |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root |
title_fullStr |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root |
title_full_unstemmed |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root |
title_sort |
SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root |
author |
Pola, Augusto , Carlos |
author_facet |
Pola, Augusto , Carlos Moreto, Alexsander Luís Neubert, Enilto de Oliveira Peruch, Luiz Augusto Martins Miranda, Mário |
author_role |
author |
author2 |
Moreto, Alexsander Luís Neubert, Enilto de Oliveira Peruch, Luiz Augusto Martins Miranda, Mário |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pola, Augusto , Carlos Moreto, Alexsander Luís Neubert, Enilto de Oliveira Peruch, Luiz Augusto Martins Miranda, Mário |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Manihot esculenta Crantz breeding clonal selection Manihot esculenta Crantz melhoramento genético seleção clonal |
topic |
Manihot esculenta Crantz breeding clonal selection Manihot esculenta Crantz melhoramento genético seleção clonal |
description |
This paper aims to present the new cultivar of cassava produced by the Epagri Breeding Program/Experimental Station Urussanga called SCS254 Sambaqui. This cultivar has high yield and high levels of starch in the roots. The roots have a white membrane (characteristic desirable for the production of flour feature), upright stem without bifurcation, easy harvest, easy detach of the harvested roots and is resistant to bacterial blight . Its cultivation is indicated for the state regions: Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana; Alto Vale do Rio Itajaí e Vale do Rio Uruguai. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-10-26 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179 |
url |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179/87 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista Agropecuária Catarinense info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista Agropecuária Catarinense |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
dc.source.none.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 28 No. 1 (2015); 52-56 Agropecuária Catarinense; v. 28 n. 1 (2015); 52-56 2525-6076 0103-0779 reponame:Agropecuária Catarinense (Online) instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) instacron:EPAGRI |
instname_str |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
instacron_str |
EPAGRI |
institution |
EPAGRI |
reponame_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
collection |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
repository.mail.fl_str_mv |
editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br |
_version_ |
1754917258500505600 |