SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pola, Augusto , Carlos
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Moreto, Alexsander Luís, Neubert, Enilto de Oliveira, Peruch, Luiz Augusto Martins, Miranda, Mário
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Agropecuária Catarinense (Online)
Texto Completo: https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179
Resumo: This paper aims to present the new cultivar of cassava produced by the Epagri Breeding Program/Experimental Station Urussanga called SCS254 Sambaqui. This cultivar has high yield and high levels of starch in the roots. The roots have a white membrane (characteristic desirable for the production of flour feature), upright stem without bifurcation, easy harvest, easy detach of the harvested roots and is resistant to bacterial blight . Its cultivation is indicated for the state regions: Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana; Alto Vale do Rio Itajaí e Vale do Rio Uruguai.
id EPAGRI_2861af88e1f541af1fe6b35233942401
oai_identifier_str oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/179
network_acronym_str EPAGRI
network_name_str Agropecuária Catarinense (Online)
repository_id_str
spelling SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white rootSCS254 Sambaqui: cultivar de mandioca de raiz brancaManihot esculenta Crantzbreedingclonal selectionManihot esculenta Crantzmelhoramento genéticoseleção clonalThis paper aims to present the new cultivar of cassava produced by the Epagri Breeding Program/Experimental Station Urussanga called SCS254 Sambaqui. This cultivar has high yield and high levels of starch in the roots. The roots have a white membrane (characteristic desirable for the production of flour feature), upright stem without bifurcation, easy harvest, easy detach of the harvested roots and is resistant to bacterial blight . Its cultivation is indicated for the state regions: Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana; Alto Vale do Rio Itajaí e Vale do Rio Uruguai. Resumo: O presente trabalho tem por objetivo apresentar o novo cultivar de mandioca de raiz branca obtido pelo Programa de Melhoramento Genético da Epagri/Estação Experimental de Urussanga, denominado SCS254 Sambaqui. Esse cultivar apresenta elevada produtividade e altos teores de amido nas raízes. Apresenta raízes com película branca (característica desejável para a produção de farinha), rama ereta sem bifurcação, fácil arranquio do solo, fácil despenca das raízes colhidas com um ciclo produtivo e resistente à bacteriose. Seu cultivo é indicado para as regiões: Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana; Alto Vale do Rio Itajaí e Vale do Rio Uruguai.   Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2017-10-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 28 No. 1 (2015); 52-56Agropecuária Catarinense; v. 28 n. 1 (2015); 52-562525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179/87Copyright (c) 2017 Revista Agropecuária Catarinenseinfo:eu-repo/semantics/openAccessPola, Augusto , CarlosMoreto, Alexsander LuísNeubert, Enilto de OliveiraPeruch, Luiz Augusto MartinsMiranda, Mário2020-07-07T04:38:00Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/179Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2020-07-07T04:38Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false
dc.title.none.fl_str_mv SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
SCS254 Sambaqui: cultivar de mandioca de raiz branca
title SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
spellingShingle SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
Pola, Augusto , Carlos
Manihot esculenta Crantz
breeding
clonal selection
Manihot esculenta Crantz
melhoramento genético
seleção clonal
title_short SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
title_full SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
title_fullStr SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
title_full_unstemmed SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
title_sort SCS254 Sambaqui: cassava cultivar of white root
author Pola, Augusto , Carlos
author_facet Pola, Augusto , Carlos
Moreto, Alexsander Luís
Neubert, Enilto de Oliveira
Peruch, Luiz Augusto Martins
Miranda, Mário
author_role author
author2 Moreto, Alexsander Luís
Neubert, Enilto de Oliveira
Peruch, Luiz Augusto Martins
Miranda, Mário
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Pola, Augusto , Carlos
Moreto, Alexsander Luís
Neubert, Enilto de Oliveira
Peruch, Luiz Augusto Martins
Miranda, Mário
dc.subject.por.fl_str_mv Manihot esculenta Crantz
breeding
clonal selection
Manihot esculenta Crantz
melhoramento genético
seleção clonal
topic Manihot esculenta Crantz
breeding
clonal selection
Manihot esculenta Crantz
melhoramento genético
seleção clonal
description This paper aims to present the new cultivar of cassava produced by the Epagri Breeding Program/Experimental Station Urussanga called SCS254 Sambaqui. This cultivar has high yield and high levels of starch in the roots. The roots have a white membrane (characteristic desirable for the production of flour feature), upright stem without bifurcation, easy harvest, easy detach of the harvested roots and is resistant to bacterial blight . Its cultivation is indicated for the state regions: Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana; Alto Vale do Rio Itajaí e Vale do Rio Uruguai.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-10-26
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179
url https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/179/87
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2017 Revista Agropecuária Catarinense
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2017 Revista Agropecuária Catarinense
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
dc.source.none.fl_str_mv Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 28 No. 1 (2015); 52-56
Agropecuária Catarinense; v. 28 n. 1 (2015); 52-56
2525-6076
0103-0779
reponame:Agropecuária Catarinense (Online)
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
instacron:EPAGRI
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
instacron_str EPAGRI
institution EPAGRI
reponame_str Agropecuária Catarinense (Online)
collection Agropecuária Catarinense (Online)
repository.name.fl_str_mv Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
repository.mail.fl_str_mv editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br
_version_ 1754917258500505600