SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Agropecuária Catarinense (Online) |
Texto Completo: | https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/69 |
Resumo: | Abstract: SCS255 Luna is a new cassava cultivar obtained by the Epagri Breeding Program / Urussanga Research Station. This cultivar has high yield, 30% starch content in the roots and is resistant to bacterial blight (Xanthomonas axonopodis p.v.manihotis). The main agricultural and morphological characteristics are roots with a brown film, white pulp, erect stems with casual bifurcation, easy to harvest and detachable roots. Its cultivation is indicated for the South region (Carbonífera, Extreme South e Serrana Colonial), High Valey of Itajaí River and Uruguai River Valey |
id |
EPAGRI_bf4dbbe2b48246c7e2b29005872e8789 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/69 |
network_acronym_str |
EPAGRI |
network_name_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa CatarinaSCS255 Luna: novo cultivar de mandioca para o estado de Santa CatarinaManihot esculenta Crantzbreedingclonal selection.Manihot esculenta Crantzmelhoramento genéticoseleção clonalAbstract: SCS255 Luna is a new cassava cultivar obtained by the Epagri Breeding Program / Urussanga Research Station. This cultivar has high yield, 30% starch content in the roots and is resistant to bacterial blight (Xanthomonas axonopodis p.v.manihotis). The main agricultural and morphological characteristics are roots with a brown film, white pulp, erect stems with casual bifurcation, easy to harvest and detachable roots. Its cultivation is indicated for the South region (Carbonífera, Extreme South e Serrana Colonial), High Valey of Itajaí River and Uruguai River ValeyResumo: SCS255 Luna é um novo cultivar de mandioca desenvolvido pelo Programa de Melhoramento Genético da Epagri/ Estação Experimental de Urussanga. Destacam-se nesse cultivar elevada produtividade, teores em torno de 30% de amido nas raízes e resistência à principal doença da cultura no País, a bacteriose (Xanthomonas axonopodis p.v. manihotis). Como principais características morfológicas e agrícolas apontam-se raízes com película marrom, polpa branca, ramas eretas com bifurcação eventual, fácil arranque e fácil despenca das raízes. No estado catarinense o cultivo desse cultivar é indicado no litoral sul, (regiões Carbonífera, Extremo Sul e Colonial Serrana), no Alto Vale do Rio Itajaí e no Vale do Rio Uruguai. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2016-10-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/69Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 29 No. 2 (2016); 58-62Agropecuária Catarinense; v. 29 n. 2 (2016); 58-622525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/69/4Copyright (c) 2016 Revista Agropecuária Catarinenseinfo:eu-repo/semantics/openAccessPola, Augusto CarlosMoreto, Alexsander LuísNeubert, Enilto de OliveiraPeruch, Luiz Augusto Martins2020-07-06T05:15:52Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/69Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2020-07-06T05:15:52Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina SCS255 Luna: novo cultivar de mandioca para o estado de Santa Catarina |
title |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina |
spellingShingle |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina Pola, Augusto Carlos Manihot esculenta Crantz breeding clonal selection. Manihot esculenta Crantz melhoramento genético seleção clonal |
title_short |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina |
title_full |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina |
title_fullStr |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina |
title_full_unstemmed |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina |
title_sort |
SCS255 Luna: new cassava cultivar for the State of Santa Catarina |
author |
Pola, Augusto Carlos |
author_facet |
Pola, Augusto Carlos Moreto, Alexsander Luís Neubert, Enilto de Oliveira Peruch, Luiz Augusto Martins |
author_role |
author |
author2 |
Moreto, Alexsander Luís Neubert, Enilto de Oliveira Peruch, Luiz Augusto Martins |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pola, Augusto Carlos Moreto, Alexsander Luís Neubert, Enilto de Oliveira Peruch, Luiz Augusto Martins |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Manihot esculenta Crantz breeding clonal selection. Manihot esculenta Crantz melhoramento genético seleção clonal |
topic |
Manihot esculenta Crantz breeding clonal selection. Manihot esculenta Crantz melhoramento genético seleção clonal |
description |
Abstract: SCS255 Luna is a new cassava cultivar obtained by the Epagri Breeding Program / Urussanga Research Station. This cultivar has high yield, 30% starch content in the roots and is resistant to bacterial blight (Xanthomonas axonopodis p.v.manihotis). The main agricultural and morphological characteristics are roots with a brown film, white pulp, erect stems with casual bifurcation, easy to harvest and detachable roots. Its cultivation is indicated for the South region (Carbonífera, Extreme South e Serrana Colonial), High Valey of Itajaí River and Uruguai River Valey |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-10-05 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/69 |
url |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/69 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/69/4 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2016 Revista Agropecuária Catarinense info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2016 Revista Agropecuária Catarinense |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
dc.source.none.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 29 No. 2 (2016); 58-62 Agropecuária Catarinense; v. 29 n. 2 (2016); 58-62 2525-6076 0103-0779 reponame:Agropecuária Catarinense (Online) instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) instacron:EPAGRI |
instname_str |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
instacron_str |
EPAGRI |
institution |
EPAGRI |
reponame_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
collection |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
repository.mail.fl_str_mv |
editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br |
_version_ |
1754917258065346560 |