The influence of Portuguese cuisine taste on 'History of food in Brazil' by Câmara Cascudo
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Históricos (Rio de Janeiro) |
Texto Completo: | https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/3965 |
Resumo: | The present article aims to articulate individual experiences in the interpretation of collective culture, by means of examining the influence of flavors experienced by Câmara Cascudo in his trip to Portugal in 1947 in his writing of History of food in Brazil. The article is based on the notion that the taste of food carries cultural and historical influences, as well as individual experiences. It presents fragments of Cascudo’s personal memories and the arguments with which he defends traditional Brazilian cuisine, in order to identify the influence of individual taste experiences in his history of food. |
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The influence of Portuguese cuisine taste on 'History of food in Brazil' by Câmara CascudoA influência do gosto da cozinha portuguesa na 'História da alimentação no Brasil' de Câmara Cascudohistory of foodCâmara CascudoBrazilian cuisinePortuguese cuisinetastefood traditionshistória da alimentaçãoCâmara Cascudocozinha brasileiracozinha portuguesagostotradições alimentaresThe present article aims to articulate individual experiences in the interpretation of collective culture, by means of examining the influence of flavors experienced by Câmara Cascudo in his trip to Portugal in 1947 in his writing of History of food in Brazil. The article is based on the notion that the taste of food carries cultural and historical influences, as well as individual experiences. It presents fragments of Cascudo’s personal memories and the arguments with which he defends traditional Brazilian cuisine, in order to identify the influence of individual taste experiences in his history of food.O presente artigo tem como proposta articular experiências individuais na interpretação da cultura coletiva, focalizando a influência de sabores experimentados por Câmara Cascudo em sua viagem a Portugal de 1947 na escrita de sua obra História da alimentação no Brasil, publicada em 1967. Para tanto, parte-se da noção de que o gosto alimentar congrega tanto influências culturais e históricas como experiências individuais. Nessa perspectiva, apresentam-se fragmentos da memória pessoal de Cascudo e argumentos através dos quais ele defende uma cozinha tradicional brasileira, no sentido de identificar influências de experiências gustativas individuais em sua narrativa histórica alimentar.Editora FGV2012-04-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/3965Revista Estudos Históricos; Vol. 25 No. 50 (2012): Portuguese Language Countries; 408-425Revista Estudos Históricos; v. 25 n. 50 (2012): Países de Língua Portuguesa; 408-4252178-14940103-2186reponame:Estudos Históricos (Rio de Janeiro)instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/3965/6616Corção, Marianainfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-06-14T20:53:31Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/3965Revistahttps://periodicos.fgv.br/rehONGhttps://periodicos.fgv.br/reh/oai||biblioteca.digital@fgv.br||eh@fgv.br2178-14940103-2186opendoar:2024-03-06T13:01:54.385125Estudos Históricos (Rio de Janeiro) - Fundação Getulio Vargas (FGV)true |
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The present article aims to articulate individual experiences in the interpretation of collective culture, by means of examining the influence of flavors experienced by Câmara Cascudo in his trip to Portugal in 1947 in his writing of History of food in Brazil. The article is based on the notion that the taste of food carries cultural and historical influences, as well as individual experiences. It presents fragments of Cascudo’s personal memories and the arguments with which he defends traditional Brazilian cuisine, in order to identify the influence of individual taste experiences in his history of food. |
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