Culinária de papel

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Barbosa, Lívia
Data de Publicação: 2004
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Estudos Históricos (Rio de Janeiro)
Texto Completo: https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2214
Resumo: This article presents the preliminary results of an anthropological research about cooking books in Brazil. The research covers books from the beginning of the century to the year of 2003. Through comparisons and analyses of titles and summaries we show the changes in habits, taste, notion of health, body, gender and family that have ocurred in Brazilian society in the last century. We conclude calling attention to the recent establishment of a Brazilian gastronomical culture.
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spelling Culinária de papelConsumoCulináriaCulturaIdentidadeThis article presents the preliminary results of an anthropological research about cooking books in Brazil. The research covers books from the beginning of the century to the year of 2003. Through comparisons and analyses of titles and summaries we show the changes in habits, taste, notion of health, body, gender and family that have ocurred in Brazilian society in the last century. We conclude calling attention to the recent establishment of a Brazilian gastronomical culture.O artigo apresenta o resultado preliminar de uma pesquisa em andamento sobre os livros de culinária publicados no Brasil, desde o início do século XX até o presente momento. Através da comparação e análise dos títulos e sumários, pretendeu-se demonstrar como o crescimento da ¿culinária de papel¿ no Brasil reflete mudanças significativas, não apenas de hábitos alimentares e de padrões de gosto, mas também mudanças profundas em relação à casa, família, relações de gênero, representações de saúde, identidade e corpo. Finalmente, o artigo conclui, através da observação das publicações mais recentes, a consolidação de uma cultura gastronômica brasileira.Editora FGV2004-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2214Revista Estudos Históricos; Vol. 1 No. 33 (2004): Alimentation; 3-23Revista Estudos Históricos; v. 1 n. 33 (2004): Alimentação; 3-232178-14940103-2186reponame:Estudos Históricos (Rio de Janeiro)instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2214/1353Barbosa, Líviainfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-06-14T20:59:30Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/2214Revistahttps://periodicos.fgv.br/rehONGhttps://periodicos.fgv.br/reh/oai||biblioteca.digital@fgv.br||eh@fgv.br2178-14940103-2186opendoar:2024-03-06T13:01:42.205198Estudos Históricos (Rio de Janeiro) - Fundação Getulio Vargas (FGV)true
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