Comer como atividade de lazer
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2004 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Históricos (Rio de Janeiro) |
Texto Completo: | https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2212 |
Resumo: | There has been an explosion of sociological interest in food, especially in the last decade. Social sciences have turned their attention to an area of expanding social and cultural interest in modern society involving food and the ritual of eating. The material and symbolic richness of the subject suggests an infinite number of issues for a sociological discussion. Industrial society and urbanization have also shown an important economic aspect of the question. Nutritionists and anthropologists have already argued the biological and cultural significance of food from an individual and psychological point of view ¿ tastes and memory ¿ as well as from a social collective perspective ¿ sociability of the meal. This paper touches a few theoretical issues, but it also tries to examine how the proleferation of restaurants and fast food outlets has affected eating habits and created an "eating-out" life-style in post-modern society. |
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Comer como atividade de lazerLazerEstilo de vidaGastronomiaFast-foodThere has been an explosion of sociological interest in food, especially in the last decade. Social sciences have turned their attention to an area of expanding social and cultural interest in modern society involving food and the ritual of eating. The material and symbolic richness of the subject suggests an infinite number of issues for a sociological discussion. Industrial society and urbanization have also shown an important economic aspect of the question. Nutritionists and anthropologists have already argued the biological and cultural significance of food from an individual and psychological point of view ¿ tastes and memory ¿ as well as from a social collective perspective ¿ sociability of the meal. This paper touches a few theoretical issues, but it also tries to examine how the proleferation of restaurants and fast food outlets has affected eating habits and created an "eating-out" life-style in post-modern society.As Ciências Sociais têm se interrogado sobre uma área de interesse social e cultural que vem se expandindo na sociedade moderna: a questão da comida e do ritual da refeição. A alimentação tem, obviamente, uma função biológica vital, mas, além disso, sempre teve uma função social. O desenvolvimento da sociedade industrial descobriu na comida e nos hábitos alimentares uma outra faceta, ou seja, uma importante função econômica. Trata-se de uma questão complexa, com inúmeras dimensões: uma delas vai do biológico ao cultural (da função nutritiva à função simbólica); outra diz respeito aos aspectos individuais e psicológicos (os sabores, a memória) e aos aspectos coletivos e sociais (a sociabilidade em torno da refeição) da comida. Este artigo, além de tocar em algumas questões teóricas, pretende explorar dois aspectos que têm tido surpreendente desenvolvimento: a crescente popularidade de um estilo de vida em que ¿comer fora¿ torna-se um hábito, e a proliferação de tipos de comércio e serviços ligados à alimentação.Editora FGV2004-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2212Revista Estudos Históricos; Vol. 1 No. 33 (2004): Alimentation; 136-146Revista Estudos Históricos; v. 1 n. 33 (2004): Alimentação; 136-1462178-14940103-2186reponame:Estudos Históricos (Rio de Janeiro)instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2212/1351Heck, Marina de Camargoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-06-14T20:59:30Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/2212Revistahttps://periodicos.fgv.br/rehONGhttps://periodicos.fgv.br/reh/oai||biblioteca.digital@fgv.br||eh@fgv.br2178-14940103-2186opendoar:2024-03-06T13:01:42.109238Estudos Históricos (Rio de Janeiro) - Fundação Getulio Vargas (FGV)true |
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