Determinants for the internationalization of mexican meat companies
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Revista de Administração de Empresas |
Texto Completo: | https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554 |
Resumo: | This article discusses the importance of small and medium-sized enterprises (SMEs) competing in global markets. The main objective of the empirical research presented is to identify the determinants that enable Mexican companies classified as TIF (Tipo Inspección Federal) to export their products to international markets. The research methods used included a Likert scale survey, targeting CEOs and managers in the Mexican meat industry, and the probit econometric technique that demonstrate two hypotheses. The results suggest that food safety (HACCPH14) is an important factor for exporting, and customer-supplier satisfaction (SCPEXP- H12) makes it possible to aspire to internationalization. These findings support classical internationalization theories, such as the Uppsala model, which are discussed in the theoretical framework. |
id |
FGV-7_0d4bffabb9d357a8e10593e0e38fa92c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.fgv.br:article/90554 |
network_acronym_str |
FGV-7 |
network_name_str |
Revista de Administração de Empresas |
repository_id_str |
|
spelling |
Determinants for the internationalization of mexican meat companiesDeterminantes para la internacionalización de empresas cárnicas mexicanasDeterminantes para a internacionalização das empresas mexicanas de carnesSMEs internationalizationmeat industryinnovationnetwork trustfood safetyInternacionalização de empresasindústria da carneinovação agroalimentarrede de confiançasegurança dos alimentosinternacionalización de PYMEindustria cárnicainnovación agroalimentariared de confianzaseguridad alimentariaThis article discusses the importance of small and medium-sized enterprises (SMEs) competing in global markets. The main objective of the empirical research presented is to identify the determinants that enable Mexican companies classified as TIF (Tipo Inspección Federal) to export their products to international markets. The research methods used included a Likert scale survey, targeting CEOs and managers in the Mexican meat industry, and the probit econometric technique that demonstrate two hypotheses. The results suggest that food safety (HACCPH14) is an important factor for exporting, and customer-supplier satisfaction (SCPEXP- H12) makes it possible to aspire to internationalization. These findings support classical internationalization theories, such as the Uppsala model, which are discussed in the theoretical framework.Este artículo analiza la importancia de que las pequeñas y medianas empresas (PYME) compitan en los mercados globales. El principal objetivo de esta investigación empírica es encontrar los determinantes que permiten a las empresas mexicanas clasificadas como TIF (TipoInspección Federal) exportar sus productos a los mercados internacionales. Los métodos implementados fueron: 1) una encuesta con escalas Likert dirigida a directores generales y gerentes de la industria cárnica mexicana; y 2) la técnica econométrica probit que ayudó a demostrar dos hipótesis como determinantes para la internacionalización de las PYME. Los resultados sugieren que la seguridad alimentaria (HACCP-H14) es un factor relevante para exportar y la satisfacción cliente-proveedor (SCPEXP-H12) posibilita aspirar a la internacionalización. Estos hallazgos respaldan las teorías clásicas de internacionalización, como el modelo Uppsala, que se analizan en el marco teórico.Este artigo aborda a relevância de as PMEs competirem nos mercados globais. O objetivo principal desta pesquisa empírica é encontrar os determinantes que permitem às empresas mexicanas TIF (Tipo Inspección Federal) exportar seus produtos nos mercados internacionais. Os principais métodos implementados foram: 1) uma pesquisa com escalas Likert realizada na indústria de carnes mexicana, considerando como público-alvo CEOs e gerentes; 2) a técnica econométrica probit que ajudou a demonstrar duas hipótesis como determinantes para a internacionalização das PMEs. Os resultados sugerem que a segurança dos alimentos (HACCP- H14) é relevante para a exportação e a satisfação de consumidores e fornecedores (SCPEXP- H12) estimula a internacionalização. Esses resultados também complementam as teorias clássicas de internacionalização descritas no referencial teórico, como o modelo Uppsala.RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de EmpresasRAE-Revista de Administração de Empresas2023-12-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdftext/xmltext/xmlhttps://periodicos.fgv.br/rae/article/view/9055410.1590/S0034-759020240202RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 64 No. 2 (2024): March-April; e2023-0027RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 64 Núm. 2 (2024): March-April; e2023-0027RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 64 n. 2 (2024): março-abril; e2023-00272178-938X0034-7590reponame:Revista de Administração de Empresasinstname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporenghttps://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85136https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85137https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85211https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85212Copyright (c) 2023 RAE - Revista de Administracao de Empresas info:eu-repo/semantics/openAccessGarcía, Hugo César EnríquezRuiz, Javier Gonzalo Rodríguez2024-03-05T19:51:47Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/90554Revistahttps://rae.fgv.br/raeONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phprae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br2178-938X0034-7590opendoar:2024-03-06T13:06:21.281738Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)true |
dc.title.none.fl_str_mv |
Determinants for the internationalization of mexican meat companies Determinantes para la internacionalización de empresas cárnicas mexicanas Determinantes para a internacionalização das empresas mexicanas de carnes |
title |
Determinants for the internationalization of mexican meat companies |
spellingShingle |
Determinants for the internationalization of mexican meat companies García, Hugo César Enríquez SMEs internationalization meat industry innovation network trust food safety Internacionalização de empresas indústria da carne inovação agroalimentar rede de confiança segurança dos alimentos internacionalización de PYME industria cárnica innovación agroalimentaria red de confianza seguridad alimentaria |
title_short |
Determinants for the internationalization of mexican meat companies |
title_full |
Determinants for the internationalization of mexican meat companies |
title_fullStr |
Determinants for the internationalization of mexican meat companies |
title_full_unstemmed |
Determinants for the internationalization of mexican meat companies |
title_sort |
Determinants for the internationalization of mexican meat companies |
author |
García, Hugo César Enríquez |
author_facet |
García, Hugo César Enríquez Ruiz, Javier Gonzalo Rodríguez |
author_role |
author |
author2 |
Ruiz, Javier Gonzalo Rodríguez |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
García, Hugo César Enríquez Ruiz, Javier Gonzalo Rodríguez |
dc.subject.por.fl_str_mv |
SMEs internationalization meat industry innovation network trust food safety Internacionalização de empresas indústria da carne inovação agroalimentar rede de confiança segurança dos alimentos internacionalización de PYME industria cárnica innovación agroalimentaria red de confianza seguridad alimentaria |
topic |
SMEs internationalization meat industry innovation network trust food safety Internacionalização de empresas indústria da carne inovação agroalimentar rede de confiança segurança dos alimentos internacionalización de PYME industria cárnica innovación agroalimentaria red de confianza seguridad alimentaria |
description |
This article discusses the importance of small and medium-sized enterprises (SMEs) competing in global markets. The main objective of the empirical research presented is to identify the determinants that enable Mexican companies classified as TIF (Tipo Inspección Federal) to export their products to international markets. The research methods used included a Likert scale survey, targeting CEOs and managers in the Mexican meat industry, and the probit econometric technique that demonstrate two hypotheses. The results suggest that food safety (HACCPH14) is an important factor for exporting, and customer-supplier satisfaction (SCPEXP- H12) makes it possible to aspire to internationalization. These findings support classical internationalization theories, such as the Uppsala model, which are discussed in the theoretical framework. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-12-27 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554 10.1590/S0034-759020240202 |
url |
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554 |
identifier_str_mv |
10.1590/S0034-759020240202 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85136 https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85137 https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85211 https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85212 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 RAE - Revista de Administracao de Empresas info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 RAE - Revista de Administracao de Empresas |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf text/xml text/xml |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de Empresas RAE-Revista de Administração de Empresas |
publisher.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de Empresas RAE-Revista de Administração de Empresas |
dc.source.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 64 No. 2 (2024): March-April; e2023-0027 RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 64 Núm. 2 (2024): March-April; e2023-0027 RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 64 n. 2 (2024): março-abril; e2023-0027 2178-938X 0034-7590 reponame:Revista de Administração de Empresas instname:Fundação Getulio Vargas (FGV) instacron:FGV |
instname_str |
Fundação Getulio Vargas (FGV) |
instacron_str |
FGV |
institution |
FGV |
reponame_str |
Revista de Administração de Empresas |
collection |
Revista de Administração de Empresas |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV) |
repository.mail.fl_str_mv |
rae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br |
_version_ |
1798943150614511616 |