Determinants for the internationalization of mexican meat companies

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: García, Hugo César Enríquez
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Ruiz, Javier Gonzalo Rodríguez
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Revista de Administração de Empresas
Texto Completo: https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554
Resumo: This article discusses the importance of small and medium-sized enterprises (SMEs) competing in global markets. The main objective of the empirical research presented is to identify the determinants that enable Mexican companies classified as TIF (Tipo Inspección Federal) to export their products to international markets. The research methods used included a Likert scale survey, targeting CEOs and managers in the Mexican meat industry, and the probit econometric technique that demonstrate two hypotheses. The results suggest that food safety (HACCPH14) is an important factor for exporting, and customer-supplier satisfaction (SCPEXP- H12) makes it possible to aspire to internationalization. These findings support classical internationalization theories, such as the Uppsala model, which are discussed in the theoretical framework.
id FGV-7_0d4bffabb9d357a8e10593e0e38fa92c
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.fgv.br:article/90554
network_acronym_str FGV-7
network_name_str Revista de Administração de Empresas
repository_id_str
spelling Determinants for the internationalization of mexican meat companiesDeterminantes para la internacionalización de empresas cárnicas mexicanasDeterminantes para a internacionalização das empresas mexicanas de carnesSMEs internationalizationmeat industryinnovationnetwork trustfood safetyInternacionalização de empresasindústria da carneinovação agroalimentarrede de confiançasegurança dos alimentosinternacionalización de PYMEindustria cárnicainnovación agroalimentariared de confianzaseguridad alimentariaThis article discusses the importance of small and medium-sized enterprises (SMEs) competing in global markets. The main objective of the empirical research presented is to identify the determinants that enable Mexican companies classified as TIF (Tipo Inspección Federal) to export their products to international markets. The research methods used included a Likert scale survey, targeting CEOs and managers in the Mexican meat industry, and the probit econometric technique that demonstrate two hypotheses. The results suggest that food safety (HACCPH14) is an important factor for exporting, and customer-supplier satisfaction (SCPEXP- H12) makes it possible to aspire to internationalization. These findings support classical internationalization theories, such as the Uppsala model, which are discussed in the theoretical framework.Este artículo analiza la importancia de que las pequeñas y medianas empresas (PYME) compitan en los mercados globales. El principal objetivo de esta investigación empírica es encontrar los determinantes que permiten a las empresas mexicanas clasificadas como TIF (TipoInspección Federal) exportar sus productos a los mercados internacionales. Los métodos implementados fueron: 1) una encuesta con escalas Likert dirigida a directores generales y gerentes de la industria cárnica mexicana; y 2) la técnica econométrica probit que ayudó a demostrar dos hipótesis como determinantes para la internacionalización de las PYME. Los resultados sugieren que la seguridad alimentaria (HACCP-H14) es un factor relevante para exportar y la satisfacción cliente-proveedor (SCPEXP-H12) posibilita aspirar a la internacionalización. Estos hallazgos respaldan las teorías clásicas de internacionalización, como el modelo Uppsala, que se analizan en el marco teórico.Este artigo aborda a relevância de as PMEs competirem nos mercados globais. O objetivo principal desta pesquisa empírica é encontrar os determinantes que permitem às empresas mexicanas TIF (Tipo Inspección Federal) exportar seus produtos nos mercados internacionais. Os principais métodos implementados foram: 1) uma pesquisa com escalas Likert realizada na indústria de carnes mexicana, considerando como público-alvo CEOs e gerentes; 2) a técnica econométrica probit que ajudou a demonstrar duas hipótesis como determinantes para a internacionalização das PMEs. Os resultados sugerem que a segurança dos alimentos (HACCP- H14) é relevante para a exportação e a satisfação de consumidores e fornecedores (SCPEXP- H12) estimula a internacionalização. Esses resultados também complementam as teorias clássicas de internacionalização descritas no referencial teórico, como o modelo Uppsala.RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de EmpresasRAE-Revista de Administração de Empresas2023-12-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdftext/xmltext/xmlhttps://periodicos.fgv.br/rae/article/view/9055410.1590/S0034-759020240202RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 64 No. 2 (2024): March-April; e2023-0027RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 64 Núm. 2 (2024): March-April; e2023-0027RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 64 n. 2 (2024): março-abril; e2023-00272178-938X0034-7590reponame:Revista de Administração de Empresasinstname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporenghttps://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85136https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85137https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85211https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85212Copyright (c) 2023 RAE - Revista de Administracao de Empresas info:eu-repo/semantics/openAccessGarcía, Hugo César EnríquezRuiz, Javier Gonzalo Rodríguez2024-03-05T19:51:47Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/90554Revistahttps://rae.fgv.br/raeONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phprae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br2178-938X0034-7590opendoar:2024-03-06T13:06:21.281738Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)true
dc.title.none.fl_str_mv Determinants for the internationalization of mexican meat companies
Determinantes para la internacionalización de empresas cárnicas mexicanas
Determinantes para a internacionalização das empresas mexicanas de carnes
title Determinants for the internationalization of mexican meat companies
spellingShingle Determinants for the internationalization of mexican meat companies
García, Hugo César Enríquez
SMEs internationalization
meat industry
innovation
network trust
food safety
Internacionalização de empresas
indústria da carne
inovação agroalimentar
rede de confiança
segurança dos alimentos
internacionalización de PYME
industria cárnica
innovación agroalimentaria
red de confianza
seguridad alimentaria
title_short Determinants for the internationalization of mexican meat companies
title_full Determinants for the internationalization of mexican meat companies
title_fullStr Determinants for the internationalization of mexican meat companies
title_full_unstemmed Determinants for the internationalization of mexican meat companies
title_sort Determinants for the internationalization of mexican meat companies
author García, Hugo César Enríquez
author_facet García, Hugo César Enríquez
Ruiz, Javier Gonzalo Rodríguez
author_role author
author2 Ruiz, Javier Gonzalo Rodríguez
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv García, Hugo César Enríquez
Ruiz, Javier Gonzalo Rodríguez
dc.subject.por.fl_str_mv SMEs internationalization
meat industry
innovation
network trust
food safety
Internacionalização de empresas
indústria da carne
inovação agroalimentar
rede de confiança
segurança dos alimentos
internacionalización de PYME
industria cárnica
innovación agroalimentaria
red de confianza
seguridad alimentaria
topic SMEs internationalization
meat industry
innovation
network trust
food safety
Internacionalização de empresas
indústria da carne
inovação agroalimentar
rede de confiança
segurança dos alimentos
internacionalización de PYME
industria cárnica
innovación agroalimentaria
red de confianza
seguridad alimentaria
description This article discusses the importance of small and medium-sized enterprises (SMEs) competing in global markets. The main objective of the empirical research presented is to identify the determinants that enable Mexican companies classified as TIF (Tipo Inspección Federal) to export their products to international markets. The research methods used included a Likert scale survey, targeting CEOs and managers in the Mexican meat industry, and the probit econometric technique that demonstrate two hypotheses. The results suggest that food safety (HACCPH14) is an important factor for exporting, and customer-supplier satisfaction (SCPEXP- H12) makes it possible to aspire to internationalization. These findings support classical internationalization theories, such as the Uppsala model, which are discussed in the theoretical framework.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-12-27
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554
10.1590/S0034-759020240202
url https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554
identifier_str_mv 10.1590/S0034-759020240202
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85136
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85137
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85211
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/90554/85212
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 RAE - Revista de Administracao de Empresas
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 RAE - Revista de Administracao de Empresas
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
text/xml
text/xml
dc.publisher.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas
RAE - Revista de Administração de Empresas
RAE-Revista de Administração de Empresas
publisher.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas
RAE - Revista de Administração de Empresas
RAE-Revista de Administração de Empresas
dc.source.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 64 No. 2 (2024): March-April; e2023-0027
RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 64 Núm. 2 (2024): March-April; e2023-0027
RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 64 n. 2 (2024): março-abril; e2023-0027
2178-938X
0034-7590
reponame:Revista de Administração de Empresas
instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)
instacron:FGV
instname_str Fundação Getulio Vargas (FGV)
instacron_str FGV
institution FGV
reponame_str Revista de Administração de Empresas
collection Revista de Administração de Empresas
repository.name.fl_str_mv Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)
repository.mail.fl_str_mv rae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br
_version_ 1798943150614511616