Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Administração de Empresas |
Texto Completo: | https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/29993 |
Resumo: | Production and consumption activities generate residus that, according to their disposal, produce negative impacts on the environment. This situation worsened critically after the Industrial Revolution. In order to reuse these residues, new forms of producing, consuming and proper disposal for these products are needed after the end of their life cycle. Based on this context, the objective of this study is to analyze how a reverse supply chain of the collection of used cooking oil is structured and coordinated. The methodological path observes the qualitative approach and characterizes itself as exploratory. In theoretical terms, the study is guided by the reverse supply chain and the supply chain coordination approaches. Results show the initiative of a company that does not work with used cooking oil, but employs a strategy based on this residue for triggering the structuration process of the chain under analysis. As its main contribution, the study suggests the consolidation of the fifth stage of logistics: Reverse Supply Chain (RSC). |
id |
FGV-7_8b0ed54e1dd8763429ac81e9481c93b3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.fgv.br:article/29993 |
network_acronym_str |
FGV-7 |
network_name_str |
Revista de Administração de Empresas |
repository_id_str |
|
spelling |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspectsCadena inversa del aceite de cocina: coordenación, estructura y aspectos relacionalesCadeia reversa do óleo de cozinha: coordenação, estrutura e aspectos relacionaisReverse supply chainused cooking oilstructurecoordinationrelationsCadena de suministros inversaaceite de cocina usadoestructuracoordinaciónrelacionesCadeia de suprimentos reversaóleo de cozinha utilizadoestruturacoordenaçãorelaçõesProduction and consumption activities generate residus that, according to their disposal, produce negative impacts on the environment. This situation worsened critically after the Industrial Revolution. In order to reuse these residues, new forms of producing, consuming and proper disposal for these products are needed after the end of their life cycle. Based on this context, the objective of this study is to analyze how a reverse supply chain of the collection of used cooking oil is structured and coordinated. The methodological path observes the qualitative approach and characterizes itself as exploratory. In theoretical terms, the study is guided by the reverse supply chain and the supply chain coordination approaches. Results show the initiative of a company that does not work with used cooking oil, but employs a strategy based on this residue for triggering the structuration process of the chain under analysis. As its main contribution, the study suggests the consolidation of the fifth stage of logistics: Reverse Supply Chain (RSC).Las actividades de producción y consumo generan residuos que, según el destino, producen impactos negativos en el medio ambiente. Esta situación se agravó, de manera crítica, a partir de la Revolución Industrial. Para reaprovechar estos residuos, son necesarias nuevas formas de producir, consumir y dar un destino adecuado a los productos después del final de su ciclo de vida útil. Con base en este contexto, el objetivo de este estudio es analizar cómo se estructura y es coordinada una cadena de suministros inversa, teniendo como objeto la recolección de aceite de cocina usado. El camino metodológico cumple con el abordaje cualitativo y está caracterizado como exploratorio. En términos teóricos, el estudio se orienta por los abordajes de cadenas de suministros inversa en coordinación con la cadena de suministros. Los resultados ponen en evidencia la iniciativa de una empresa que no trabaja con aceite de cocina usado, pero utiliza una estrategia a partir de este residuo para desencadenar el proceso de estructuración de la cadena analizada. Como principal contribución, el estudio sugiere la consolidación de la quinta etapa de la logística: la Reverse Supply Chain (RSC). As atividades de produção e consumo geram resíduos que, conforme o destino, produzem impactos negativos no meio ambiente. Essa situação agravou-se, de maneira crítica, a partir da Revolução Industrial. Para reaproveitar esses resíduos, são necessárias novas formas de produzir, consumir e dar um destino adequado aos produtos após o final de seu ciclo de vida útil. Com base nesse contexto, o objetivo deste estudo é analisar como se estrutura e é coordenada uma cadeia de suprimentos reversa, tendo como objeto a coleta de óleo de cozinha utilizado. O caminho metodológico observa a abordagem qualitativa e caracteriza-se como exploratório. Em termos teóricos, o estudo orienta-se pelas abordagens de cadeias de suprimentos reversas e coordenação da cadeia de suprimentos. Os resultados evidenciam a iniciativa de uma empresa que não trabalha com óleo de cozinha utilizado, mas utiliza uma estratégia a partir desse resíduo para desencadear o processo de estruturação da cadeia analisada. Como principal contribuição, o estudo sugere a consolidação da quinta fase da logística: a Reverse Supply Chain (RSC).RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de EmpresasRAE-Revista de Administração de Empresas2013-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/29993RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 53 No. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 53 Núm. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 53 n. 5 (2013): setembro-outubro; 442-4532178-938X0034-7590reponame:Revista de Administração de Empresasinstname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporhttps://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/29993/28846Zucatto, Luis CarlosWelle, IaraSilva, Tania Nunes dainfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-08-17T11:36:32Zoai:bibliotecadigital.fgv.br:article/29993Revistahttps://rae.fgv.br/raeONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phprae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br2178-938X0034-7590opendoar:2016-08-17T11:36:32Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects Cadena inversa del aceite de cocina: coordenación, estructura y aspectos relacionales Cadeia reversa do óleo de cozinha: coordenação, estrutura e aspectos relacionais |
title |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects |
spellingShingle |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects Zucatto, Luis Carlos Reverse supply chain used cooking oil structure coordination relations Cadena de suministros inversa aceite de cocina usado estructura coordinación relaciones Cadeia de suprimentos reversa óleo de cozinha utilizado estrutura coordenação relações |
title_short |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects |
title_full |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects |
title_fullStr |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects |
title_full_unstemmed |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects |
title_sort |
Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects |
author |
Zucatto, Luis Carlos |
author_facet |
Zucatto, Luis Carlos Welle, Iara Silva, Tania Nunes da |
author_role |
author |
author2 |
Welle, Iara Silva, Tania Nunes da |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Zucatto, Luis Carlos Welle, Iara Silva, Tania Nunes da |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Reverse supply chain used cooking oil structure coordination relations Cadena de suministros inversa aceite de cocina usado estructura coordinación relaciones Cadeia de suprimentos reversa óleo de cozinha utilizado estrutura coordenação relações |
topic |
Reverse supply chain used cooking oil structure coordination relations Cadena de suministros inversa aceite de cocina usado estructura coordinación relaciones Cadeia de suprimentos reversa óleo de cozinha utilizado estrutura coordenação relações |
description |
Production and consumption activities generate residus that, according to their disposal, produce negative impacts on the environment. This situation worsened critically after the Industrial Revolution. In order to reuse these residues, new forms of producing, consuming and proper disposal for these products are needed after the end of their life cycle. Based on this context, the objective of this study is to analyze how a reverse supply chain of the collection of used cooking oil is structured and coordinated. The methodological path observes the qualitative approach and characterizes itself as exploratory. In theoretical terms, the study is guided by the reverse supply chain and the supply chain coordination approaches. Results show the initiative of a company that does not work with used cooking oil, but employs a strategy based on this residue for triggering the structuration process of the chain under analysis. As its main contribution, the study suggests the consolidation of the fifth stage of logistics: Reverse Supply Chain (RSC). |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-09-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/29993 |
url |
https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/29993 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/29993/28846 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de Empresas RAE-Revista de Administração de Empresas |
publisher.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de Empresas RAE-Revista de Administração de Empresas |
dc.source.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 53 No. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453 RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 53 Núm. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453 RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 53 n. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453 2178-938X 0034-7590 reponame:Revista de Administração de Empresas instname:Fundação Getulio Vargas (FGV) instacron:FGV |
instname_str |
Fundação Getulio Vargas (FGV) |
instacron_str |
FGV |
institution |
FGV |
reponame_str |
Revista de Administração de Empresas |
collection |
Revista de Administração de Empresas |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV) |
repository.mail.fl_str_mv |
rae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br |
_version_ |
1766160818080055296 |