Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Zucatto, Luis Carlos
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Welle, Iara, Silva, Tania Nunes da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Administração de Empresas
Texto Completo: https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/29993
Resumo: Production and consumption activities generate residus that, according to their disposal, produce negative impacts on the environment. This situation worsened critically after the Industrial Revolution. In order to reuse these residues, new forms of producing, consuming and proper disposal for these products are needed after the end of their life cycle. Based on this context, the objective of this study is to analyze how a reverse supply chain of the collection of used cooking oil is structured and coordinated. The methodological path observes the qualitative approach and characterizes itself as exploratory. In theoretical terms, the study is guided by the reverse supply chain and the supply chain coordination approaches. Results show the initiative of a company that does not work with used cooking oil, but employs a strategy based on this residue for triggering the structuration process of the chain under analysis. As its main contribution, the study suggests the consolidation of the fifth stage of logistics: Reverse Supply Chain (RSC).
id FGV-7_d3083e97ff5b59c1d516087ccc7ee2f5
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.fgv.br:article/29993
network_acronym_str FGV-7
network_name_str Revista de Administração de Empresas
repository_id_str
spelling Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspectsCadena inversa del aceite de cocina: coordenación, estructura y aspectos relacionalesCadeia reversa do óleo de cozinha: coordenação, estrutura e aspectos relacionaisReverse supply chainused cooking oilstructurecoordinationrelationsCadena de suministros inversaaceite de cocina usadoestructuracoordinaciónrelacionesCadeia de suprimentos reversaóleo de cozinha utilizadoestruturacoordenaçãorelaçõesProduction and consumption activities generate residus that, according to their disposal, produce negative impacts on the environment. This situation worsened critically after the Industrial Revolution. In order to reuse these residues, new forms of producing, consuming and proper disposal for these products are needed after the end of their life cycle. Based on this context, the objective of this study is to analyze how a reverse supply chain of the collection of used cooking oil is structured and coordinated. The methodological path observes the qualitative approach and characterizes itself as exploratory. In theoretical terms, the study is guided by the reverse supply chain and the supply chain coordination approaches. Results show the initiative of a company that does not work with used cooking oil, but employs a strategy based on this residue for triggering the structuration process of the chain under analysis. As its main contribution, the study suggests the consolidation of the fifth stage of logistics: Reverse Supply Chain (RSC).Las actividades de producción y consumo generan residuos que, según el destino, producen impactos negativos en el medio ambiente. Esta situación se agravó, de manera crítica, a partir de la Revolución Industrial. Para reaprovechar estos residuos, son necesarias nuevas formas de producir, consumir y dar un destino adecuado a los productos después del final de su ciclo de vida útil. Con base en este contexto, el objetivo de este estudio es analizar cómo se estructura y es coordinada una cadena de suministros inversa, teniendo como objeto la recolección de aceite de cocina usado. El camino metodológico cumple con el abordaje cualitativo y está caracterizado como exploratorio. En términos teóricos, el estudio se orienta por los abordajes de cadenas de suministros inversa en coordinación con la cadena de suministros. Los resultados ponen en evidencia la iniciativa de una empresa que no trabaja con aceite de cocina usado, pero utiliza una estrategia a partir de este residuo para desencadenar el proceso de estructuración de la cadena analizada. Como principal contribución, el estudio sugiere la consolidación de la quinta etapa de la logística: la Reverse Supply Chain (RSC). As atividades de produção e consumo geram resíduos que, conforme o destino, produzem impactos negativos no meio ambiente. Essa situação agravou-se, de maneira crítica, a partir da Revolução Industrial. Para reaproveitar esses resíduos, são necessárias novas formas de produzir, consumir e dar um destino adequado aos produtos após o final de seu ciclo de vida útil. Com base nesse contexto, o objetivo deste estudo é analisar como se estrutura e é coordenada uma cadeia de suprimentos reversa, tendo como objeto a coleta de óleo de cozinha utilizado. O caminho metodológico observa a abordagem qualitativa e caracteriza-se como exploratório. Em termos teóricos, o estudo orienta-se pelas abordagens de cadeias de suprimentos reversas e coordenação da cadeia de suprimentos. Os resultados evidenciam a iniciativa de uma empresa que não trabalha com óleo de cozinha utilizado, mas utiliza uma estratégia a partir desse resíduo para desencadear o processo de estruturação da cadeia analisada. Como principal contribuição, o estudo sugere a consolidação da quinta fase da logística: a Reverse Supply Chain (RSC).RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de EmpresasRAE-Revista de Administração de Empresas2013-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.fgv.br/rae/article/view/29993RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 53 No. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 53 Núm. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 53 n. 5 (2013): setembro-outubro; 442-4532178-938X0034-7590reponame:Revista de Administração de Empresasinstname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporhttps://periodicos.fgv.br/rae/article/view/29993/28846Zucatto, Luis CarlosWelle, IaraSilva, Tania Nunes dainfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-08-17T11:36:32Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/29993Revistahttps://rae.fgv.br/raeONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phprae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br2178-938X0034-7590opendoar:2024-03-06T13:02:37.409095Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)true
dc.title.none.fl_str_mv Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
Cadena inversa del aceite de cocina: coordenación, estructura y aspectos relacionales
Cadeia reversa do óleo de cozinha: coordenação, estrutura e aspectos relacionais
title Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
spellingShingle Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
Zucatto, Luis Carlos
Reverse supply chain
used cooking oil
structure
coordination
relations
Cadena de suministros inversa
aceite de cocina usado
estructura
coordinación
relaciones
Cadeia de suprimentos reversa
óleo de cozinha utilizado
estrutura
coordenação
relações
title_short Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
title_full Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
title_fullStr Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
title_full_unstemmed Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
title_sort Reverse chain of cooking oil: coordination, structure and relational aspects
author Zucatto, Luis Carlos
author_facet Zucatto, Luis Carlos
Welle, Iara
Silva, Tania Nunes da
author_role author
author2 Welle, Iara
Silva, Tania Nunes da
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Zucatto, Luis Carlos
Welle, Iara
Silva, Tania Nunes da
dc.subject.por.fl_str_mv Reverse supply chain
used cooking oil
structure
coordination
relations
Cadena de suministros inversa
aceite de cocina usado
estructura
coordinación
relaciones
Cadeia de suprimentos reversa
óleo de cozinha utilizado
estrutura
coordenação
relações
topic Reverse supply chain
used cooking oil
structure
coordination
relations
Cadena de suministros inversa
aceite de cocina usado
estructura
coordinación
relaciones
Cadeia de suprimentos reversa
óleo de cozinha utilizado
estrutura
coordenação
relações
description Production and consumption activities generate residus that, according to their disposal, produce negative impacts on the environment. This situation worsened critically after the Industrial Revolution. In order to reuse these residues, new forms of producing, consuming and proper disposal for these products are needed after the end of their life cycle. Based on this context, the objective of this study is to analyze how a reverse supply chain of the collection of used cooking oil is structured and coordinated. The methodological path observes the qualitative approach and characterizes itself as exploratory. In theoretical terms, the study is guided by the reverse supply chain and the supply chain coordination approaches. Results show the initiative of a company that does not work with used cooking oil, but employs a strategy based on this residue for triggering the structuration process of the chain under analysis. As its main contribution, the study suggests the consolidation of the fifth stage of logistics: Reverse Supply Chain (RSC).
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-09-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/29993
url https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/29993
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/29993/28846
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas
RAE - Revista de Administração de Empresas
RAE-Revista de Administração de Empresas
publisher.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas
RAE - Revista de Administração de Empresas
RAE-Revista de Administração de Empresas
dc.source.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 53 No. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453
RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 53 Núm. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453
RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 53 n. 5 (2013): setembro-outubro; 442-453
2178-938X
0034-7590
reponame:Revista de Administração de Empresas
instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)
instacron:FGV
instname_str Fundação Getulio Vargas (FGV)
instacron_str FGV
institution FGV
reponame_str Revista de Administração de Empresas
collection Revista de Administração de Empresas
repository.name.fl_str_mv Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)
repository.mail.fl_str_mv rae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br
_version_ 1798943132729999360