Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Vigilância Sanitária em Debate |
Texto Completo: | https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511 |
Resumo: | Introduction: In the city of Uberlândia (MG), meat retailers are classified in categories A, B and C and depending on the classification/activity category they must comply with requirements regarding structure and procedures. Objective: To verify the hygienic-sanitary conditions of these establishments after their regulation in the city of Uberlândia. Method: Inspection documents from the months of December/2015 to January/2016 from 14 butcher’s shops category A that requested health permits. Results: Results were divided in 5 blocks: building situations and conditions; equipment and utensils; production, handling and sales personnel; storage and display of industrialized products; production and exhibition of handmade products The blocks that showed the lowest occurrence of non-conformities were those related to physical structure (22.5%), equipment and utensils (18.3%) and personnel in production, handling and sale (28.6%). Conclusions: It is concluded that the hygienic sanitary conditions of butcher’s shops category A in the city of Uberlândia had few non-conformities regarding structures and great deficiency related to the procedures. |
id |
FIOCRUZ-9_5ea7102d2c93861a7ba5ebab03e5cbac |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.visaemdebate.incqs.fiocruz.br:article/1511 |
network_acronym_str |
FIOCRUZ-9 |
network_name_str |
Vigilância Sanitária em Debate |
repository_id_str |
|
spelling |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas GeraisAvaliação das condições higiênico-sanitárias de açougues em Uberlândia, Minas GeraisHygienic and Sanitary Conditions; Butcher’s Shop; Processed MeatsCondições Higiênico-sanitárias; Açougue; Carnes TransformadasIntroduction: In the city of Uberlândia (MG), meat retailers are classified in categories A, B and C and depending on the classification/activity category they must comply with requirements regarding structure and procedures. Objective: To verify the hygienic-sanitary conditions of these establishments after their regulation in the city of Uberlândia. Method: Inspection documents from the months of December/2015 to January/2016 from 14 butcher’s shops category A that requested health permits. Results: Results were divided in 5 blocks: building situations and conditions; equipment and utensils; production, handling and sales personnel; storage and display of industrialized products; production and exhibition of handmade products The blocks that showed the lowest occurrence of non-conformities were those related to physical structure (22.5%), equipment and utensils (18.3%) and personnel in production, handling and sale (28.6%). Conclusions: It is concluded that the hygienic sanitary conditions of butcher’s shops category A in the city of Uberlândia had few non-conformities regarding structures and great deficiency related to the procedures.Introdução: No município de Uberlândia (MG), os comércios varejistas de carnes são classificados em categoria A, B e C e, dependendo da categoria de classificação/atividade exercida, devem cumprir exigências referentes à estrutura e aos procedimentos. Objetivo: Verificar as condições higiênico-sanitárias desses estabelecimentos após sua regulamentação na cidade de Uberlândia. Método: Foram analisados documentos das inspeções realizadas entre os meses de dezembro de 2015 e janeiro de 2016, em 14 açougues categoria A, que solicitaram alvará sanitário. Resultados: Os achados foram categorizados em cinco blocos, a saber: 1) situação e condições de edificação; 2) equipamentos e utensílios; 3) pessoal na área de produção, manipulação e venda; 4) armazenamento e exposição de produtos industrializados; 5) produção e exposição de produtos artesanais. Os blocos que apresentaram a menor ocorrência de não conformidades foram os relacionados à estrutura física (22,5%), equipamentos e utensílios (18,3%) e pessoal na produção, manipulação e venda (28,6%). Por outro lado, os dados apontam que os itens referentes aos blocos 4 e 5 foram os com maior ocorrência de não conformidade. Conclusões: Os açougues categoria A da cidade de Uberlândia apresentaram poucas não conformidades referentes a estruturas e grande deficiência relacionada aos procedimentos.Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde2020-11-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion"Peer-reviewed article""Artículo revisado por pares""Artigo avaliado pelos pares"application/pdfapplication/pdfhttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology ; Vol. 8 No. 4 (2020): November - Monitoramento & Avaliação em Vigilância Sanitária; 108-115Vigilancia en Salud en Debate: Sociedad, Ciencia y Tecnología; Vol. 8 Núm. 4 (2020): Noviembre - Monitoramento & Avaliação em Vigilância Sanitária; 108-115Vigil Sanit Debate, Rio de Janeiro; v. 8 n. 4 (2020): Novembro - Monitoramento & Avaliação em Vigilância Sanitária; 108-1152317-269Xreponame:Vigilância Sanitária em Debateinstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporenghttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511/1265https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511/1304Copyright (c) 2020 Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia (Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology) – Visa em Debatehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAparecida de Oliveira, Katiuce Cristina Lombardi, Eliane Almeida Noronha, Renata 2023-06-27T15:13:00Zoai:ojs.visaemdebate.incqs.fiocruz.br:article/1511Revistahttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebatePUBhttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/oaiincqs.visaemdebate@fiocruz.br || gisele.neves@fiocruz.br2317-269X2317-269Xopendoar:2023-06-27T15:13Vigilância Sanitária em Debate - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais Avaliação das condições higiênico-sanitárias de açougues em Uberlândia, Minas Gerais |
title |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais |
spellingShingle |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais Aparecida de Oliveira, Katiuce Hygienic and Sanitary Conditions; Butcher’s Shop; Processed Meats Condições Higiênico-sanitárias; Açougue; Carnes Transformadas |
title_short |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais |
title_full |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais |
title_fullStr |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais |
title_full_unstemmed |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais |
title_sort |
Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais |
author |
Aparecida de Oliveira, Katiuce |
author_facet |
Aparecida de Oliveira, Katiuce Cristina Lombardi, Eliane Almeida Noronha, Renata |
author_role |
author |
author2 |
Cristina Lombardi, Eliane Almeida Noronha, Renata |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Aparecida de Oliveira, Katiuce Cristina Lombardi, Eliane Almeida Noronha, Renata |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Hygienic and Sanitary Conditions; Butcher’s Shop; Processed Meats Condições Higiênico-sanitárias; Açougue; Carnes Transformadas |
topic |
Hygienic and Sanitary Conditions; Butcher’s Shop; Processed Meats Condições Higiênico-sanitárias; Açougue; Carnes Transformadas |
description |
Introduction: In the city of Uberlândia (MG), meat retailers are classified in categories A, B and C and depending on the classification/activity category they must comply with requirements regarding structure and procedures. Objective: To verify the hygienic-sanitary conditions of these establishments after their regulation in the city of Uberlândia. Method: Inspection documents from the months of December/2015 to January/2016 from 14 butcher’s shops category A that requested health permits. Results: Results were divided in 5 blocks: building situations and conditions; equipment and utensils; production, handling and sales personnel; storage and display of industrialized products; production and exhibition of handmade products The blocks that showed the lowest occurrence of non-conformities were those related to physical structure (22.5%), equipment and utensils (18.3%) and personnel in production, handling and sale (28.6%). Conclusions: It is concluded that the hygienic sanitary conditions of butcher’s shops category A in the city of Uberlândia had few non-conformities regarding structures and great deficiency related to the procedures. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-11-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion "Peer-reviewed article" "Artículo revisado por pares" "Artigo avaliado pelos pares" |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511 |
url |
https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511/1265 https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511/1304 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde |
dc.source.none.fl_str_mv |
Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology ; Vol. 8 No. 4 (2020): November - Monitoramento & Avaliação em Vigilância Sanitária; 108-115 Vigilancia en Salud en Debate: Sociedad, Ciencia y Tecnología; Vol. 8 Núm. 4 (2020): Noviembre - Monitoramento & Avaliação em Vigilância Sanitária; 108-115 Vigil Sanit Debate, Rio de Janeiro; v. 8 n. 4 (2020): Novembro - Monitoramento & Avaliação em Vigilância Sanitária; 108-115 2317-269X reponame:Vigilância Sanitária em Debate instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) instacron:FIOCRUZ |
instname_str |
Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) |
instacron_str |
FIOCRUZ |
institution |
FIOCRUZ |
reponame_str |
Vigilância Sanitária em Debate |
collection |
Vigilância Sanitária em Debate |
repository.name.fl_str_mv |
Vigilância Sanitária em Debate - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) |
repository.mail.fl_str_mv |
incqs.visaemdebate@fiocruz.br || gisele.neves@fiocruz.br |
_version_ |
1797042045904224256 |