Escherichia coli O157:H7 - emerging food pathogen
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Vigilância Sanitária em Debate |
Texto Completo: | https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/442 |
Resumo: | According to the World Health Organization, about 2.2 million people, most of whom are children, die each year due to water and foodborne illnesses. These illnesses are caused by known, emerging, or reemerging pathogens, mainly bacteria. Globalization has contributed to the spread of foodborne pathogens, increasing the challenge of identifying the origin of these agents and of developing appropriate regulation and monitoring. The scenario of Foodborne Illnesses (FI) constantly changes and the prevalence of a particular illnesses as well as its etiological agents, vary from season to season. Among the major emerging pathogens at a global level, E. coli O157:H7 has gained great prominence in the last 20 years, due to the severity of its outbreaks. Until recently, Brazil was considered to be free of this pathogen, but the scientific literature and epidemiological records prove otherwise. This article thus aims to perform an integrative review of the literature, focusing on the characteristics, isolation, and detection methods, and the epidemiological data of E. coli O157: H7 in Brazil and the world. |
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Escherichia coli O157:H7 - emerging food pathogenEscherichia coli O157:H7- patógeno alimentar emergenteE. coli O157H7patógenos emergentesdoenças transmitidas por alimentosE. coli O157H7Emerging PathogensFoodborne IllnessesAccording to the World Health Organization, about 2.2 million people, most of whom are children, die each year due to water and foodborne illnesses. These illnesses are caused by known, emerging, or reemerging pathogens, mainly bacteria. Globalization has contributed to the spread of foodborne pathogens, increasing the challenge of identifying the origin of these agents and of developing appropriate regulation and monitoring. The scenario of Foodborne Illnesses (FI) constantly changes and the prevalence of a particular illnesses as well as its etiological agents, vary from season to season. Among the major emerging pathogens at a global level, E. coli O157:H7 has gained great prominence in the last 20 years, due to the severity of its outbreaks. Until recently, Brazil was considered to be free of this pathogen, but the scientific literature and epidemiological records prove otherwise. This article thus aims to perform an integrative review of the literature, focusing on the characteristics, isolation, and detection methods, and the epidemiological data of E. coli O157: H7 in Brazil and the world.Segundo a Organização Mundial da Saúde, cerca de 2,2 milhões de pessoas morrem anualmente em função de doenças hídricas ou alimentares, a maioria dos quais são crianças. Estas doenças são causadas por patógenos já conhecidos, emergentes ou reemergentes, principalmente bactérias. A globalização tem contribuído na disseminação de patógenos de origem alimentar, aumentando o desafio relacionado à identificação da origem desses agentes e à elaboração de regulamentação e fiscalização adequadas. O cenário das Doenças Transmitidas por Alimentos (DTA) muda constantemente e a prevalência de determinada doença varia de época para época, assim como os agentes etiológicos destas. Dentre os principais patógenos emergentes em nível mundial, E. coli O157:H7 tem ganhado grande destaque nos últimos 20 anos, devido à severidade de seus surtos. Até pouco tempo, o Brasil era considerado livre desse patógeno, porém a bibliografia científica e registros epidemiológicos demonstram o contrário. Em vista disso, o presente artigo objetiva realizar uma revisão integrativa da literatura, enfocando as características, os métodos de isolamento e detecção e os dados epidemiológicos da E. coli O157:H7 no Brasil e no mundo.Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde2014-11-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion"Peer-reviewed article""Artículo revisado por pares""Artigo avaliado pelos pares"application/pdfhttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/44210.3395/vd.v2n4.442Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology ; Vol. 2 No. 4 (2014): November - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 23-33Vigilancia en Salud en Debate: Sociedad, Ciencia y Tecnología; Vol. 2 Núm. 4 (2014): Noviembre - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 23-33Vigil Sanit Debate, Rio de Janeiro; v. 2 n. 4 (2014): Novembro - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 23-332317-269Xreponame:Vigilância Sanitária em Debateinstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/442/162Copyright (c) 2014 Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia (Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology) – Visa em Debatehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessDaniel de Paula, Cheila MinéiaCasarin, Letícia SopenãTondo, Eduardo Cesar2023-06-27T15:08:08Zoai:ojs.visaemdebate.incqs.fiocruz.br:article/442Revistahttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebatePUBhttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/oaiincqs.visaemdebate@fiocruz.br || gisele.neves@fiocruz.br2317-269X2317-269Xopendoar:2023-06-27T15:08:08Vigilância Sanitária em Debate - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)false |
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