Food additives: applications and toxicology

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Honorato, Thatyan Campos
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Silva, Elga Batista da, Pereira, Tatiana Pires, Nascimento, Kamila de Oliveira do
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/1950
Resumo: The addictive ones alimentary if they turned virtually obligatory in the modern feeding, above all for his capacity to maintain the quality and the validity of the foods sold in supermarkets. The objective of the work was to approach the theme on the addictive ones alimentary, their applications and toxicology. The methodology was the exploratory-descriptive study through bibliographical research and of the use of secondary data originating from of publications and results of specific researches on the subject. Several sources were used as books, scientific goods, master's degree dissertations and legislations. It is concluded among the chemical substances used now as addictive alimentary, the colors were considered the more genotoxic, inducing damages to DNA.
id GVAA-1_8917cf903c7d80e19908878c73c8a02e
oai_identifier_str oai:ojs.gvaa.com.br:article/1950
network_acronym_str GVAA-1
network_name_str Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
repository_id_str
spelling Food additives: applications and toxicologyAditivos alimentarios: aplicaciones y toxicologíaAditivos alimentares : aplicações e toxicologiaHealthGenotoxicityIndustrialized foodsSaúdeGenotoxicidadeAlimentos industrializadosThe addictive ones alimentary if they turned virtually obligatory in the modern feeding, above all for his capacity to maintain the quality and the validity of the foods sold in supermarkets. The objective of the work was to approach the theme on the addictive ones alimentary, their applications and toxicology. The methodology was the exploratory-descriptive study through bibliographical research and of the use of secondary data originating from of publications and results of specific researches on the subject. Several sources were used as books, scientific goods, master's degree dissertations and legislations. It is concluded among the chemical substances used now as addictive alimentary, the colors were considered the more genotoxic, inducing damages to DNA.Os aditivos alimentares se tornaram virtualmente obrigatórios na alimentação moderna, sobretudo por sua capacidade de manter a qualidade e a validade dos alimentos vendidos em supermercados. Entretanto, há estudos que associam a utilização inadequada desses componentes a efeitos prejudiciais à saúde, como o aparecimento de câncer, alergias e outras enfermidades. O objetivo do trabalho foi abordar o tema sobre os aditivos alimentares, suas aplicações e toxicologia. A metodologia empregada foi o estudo exploratório descritivo através de pesquisa bibliográfica e da utilização de dados secundários oriundos de publicações e resultados de pesquisas específicas sobre o assunto. Foram utilizadas diversas fontes como livros, artigos científicos, dissertações e legislações. Conclui-se que dentre as substâncias químicas utilizadas atualmente como aditivos alimentares os corantes foram considerados os mais genotóxicos, induzindo danos ao DNA.Editora Verde2013-12-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/195010.18378/rvads.v8i5.1950Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 8 No. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 11Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 8 Núm. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 11Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 8 n. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 111981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/1950/2105Copyright (c) 2013 Thatyan Campos Honorato et al.https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessHonorato, Thatyan CamposSilva, Elga Batista daPereira, Tatiana PiresNascimento, Kamila de Oliveira do2023-11-25T18:47:04Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/1950Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:58:32.070803Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
dc.title.none.fl_str_mv Food additives: applications and toxicology
Aditivos alimentarios: aplicaciones y toxicología
Aditivos alimentares : aplicações e toxicologia
title Food additives: applications and toxicology
spellingShingle Food additives: applications and toxicology
Honorato, Thatyan Campos
Health
Genotoxicity
Industrialized foods
Saúde
Genotoxicidade
Alimentos industrializados
title_short Food additives: applications and toxicology
title_full Food additives: applications and toxicology
title_fullStr Food additives: applications and toxicology
title_full_unstemmed Food additives: applications and toxicology
title_sort Food additives: applications and toxicology
author Honorato, Thatyan Campos
author_facet Honorato, Thatyan Campos
Silva, Elga Batista da
Pereira, Tatiana Pires
Nascimento, Kamila de Oliveira do
author_role author
author2 Silva, Elga Batista da
Pereira, Tatiana Pires
Nascimento, Kamila de Oliveira do
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Honorato, Thatyan Campos
Silva, Elga Batista da
Pereira, Tatiana Pires
Nascimento, Kamila de Oliveira do
dc.subject.por.fl_str_mv Health
Genotoxicity
Industrialized foods
Saúde
Genotoxicidade
Alimentos industrializados
topic Health
Genotoxicity
Industrialized foods
Saúde
Genotoxicidade
Alimentos industrializados
description The addictive ones alimentary if they turned virtually obligatory in the modern feeding, above all for his capacity to maintain the quality and the validity of the foods sold in supermarkets. The objective of the work was to approach the theme on the addictive ones alimentary, their applications and toxicology. The methodology was the exploratory-descriptive study through bibliographical research and of the use of secondary data originating from of publications and results of specific researches on the subject. Several sources were used as books, scientific goods, master's degree dissertations and legislations. It is concluded among the chemical substances used now as addictive alimentary, the colors were considered the more genotoxic, inducing damages to DNA.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-12-22
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/1950
10.18378/rvads.v8i5.1950
url https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/1950
identifier_str_mv 10.18378/rvads.v8i5.1950
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/1950/2105
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2013 Thatyan Campos Honorato et al.
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2013 Thatyan Campos Honorato et al.
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora Verde
publisher.none.fl_str_mv Editora Verde
dc.source.none.fl_str_mv Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 8 No. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 11
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 8 Núm. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 11
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 8 n. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 11
1981-8203
reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
instname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
instacron:GVAA
instname_str Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
instacron_str GVAA
institution GVAA
reponame_str Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
collection Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
repository.name.fl_str_mv Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
repository.mail.fl_str_mv rvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br
_version_ 1798948086135914496