Food additives: applications and toxicology
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
Texto Completo: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/1950 |
Resumo: | The addictive ones alimentary if they turned virtually obligatory in the modern feeding, above all for his capacity to maintain the quality and the validity of the foods sold in supermarkets. The objective of the work was to approach the theme on the addictive ones alimentary, their applications and toxicology. The methodology was the exploratory-descriptive study through bibliographical research and of the use of secondary data originating from of publications and results of specific researches on the subject. Several sources were used as books, scientific goods, master's degree dissertations and legislations. It is concluded among the chemical substances used now as addictive alimentary, the colors were considered the more genotoxic, inducing damages to DNA. |
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Food additives: applications and toxicologyAditivos alimentarios: aplicaciones y toxicologíaAditivos alimentares : aplicações e toxicologiaHealthGenotoxicityIndustrialized foodsSaúdeGenotoxicidadeAlimentos industrializadosThe addictive ones alimentary if they turned virtually obligatory in the modern feeding, above all for his capacity to maintain the quality and the validity of the foods sold in supermarkets. The objective of the work was to approach the theme on the addictive ones alimentary, their applications and toxicology. The methodology was the exploratory-descriptive study through bibliographical research and of the use of secondary data originating from of publications and results of specific researches on the subject. Several sources were used as books, scientific goods, master's degree dissertations and legislations. It is concluded among the chemical substances used now as addictive alimentary, the colors were considered the more genotoxic, inducing damages to DNA.Os aditivos alimentares se tornaram virtualmente obrigatórios na alimentação moderna, sobretudo por sua capacidade de manter a qualidade e a validade dos alimentos vendidos em supermercados. Entretanto, há estudos que associam a utilização inadequada desses componentes a efeitos prejudiciais à saúde, como o aparecimento de câncer, alergias e outras enfermidades. O objetivo do trabalho foi abordar o tema sobre os aditivos alimentares, suas aplicações e toxicologia. A metodologia empregada foi o estudo exploratório descritivo através de pesquisa bibliográfica e da utilização de dados secundários oriundos de publicações e resultados de pesquisas específicas sobre o assunto. Foram utilizadas diversas fontes como livros, artigos científicos, dissertações e legislações. Conclui-se que dentre as substâncias químicas utilizadas atualmente como aditivos alimentares os corantes foram considerados os mais genotóxicos, induzindo danos ao DNA.Editora Verde2013-12-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/195010.18378/rvads.v8i5.1950Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 8 No. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 11Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 8 Núm. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 11Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 8 n. 5 (2013): EDIÇÃO ESPECIAL; 01 - 111981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/1950/2105Copyright (c) 2013 Thatyan Campos Honorato et al.https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessHonorato, Thatyan CamposSilva, Elga Batista daPereira, Tatiana PiresNascimento, Kamila de Oliveira do2023-11-25T18:47:04Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/1950Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:58:32.070803Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
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