Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Martínez-Ávila, Daniel
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: Gomes, Luciana
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Liinc em Revista
Texto Completo: http://revista.ibict.br/liinc/article/view/4313
Resumo: ABSTRACT Food labels might be one of the main sources of information and guarantees of protection of the population against the abusive practices of the industry. A commited information and knowledge organization on food labels allows the population to be better informed on nutrition and health. Considering food labels as spaces of knowledge organization, we aim to analyze some of the decisions with ethical implications in the form of equivalence relationships that can be used in these spaces. More specifically, we analyzed the listing of sugars and the use of synonyms of sucrose in cereal bars, as this is one of the most controversial aspects in relation to nutrition and health claims. We conclude that the analyzed food labels do not clearly inform the content of sugars in foods while using rhetorical features, legal subterfuges, and unethical attitudes to present the products in a more marketable way.Keywords: Food Labels; Nutrition and Health Claims; Sugar.
id IBICT-2_c6c703e4c4c0f1f0656f56f2a8279e95
oai_identifier_str oai:ojs.revista.ibict.br:article/4313
network_acronym_str IBICT-2
network_name_str Liinc em Revista
spelling Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugarRotulagem alimentar e organização do conhecimento: alegações nutricionais e de saúde em relação ao açúcarABSTRACT Food labels might be one of the main sources of information and guarantees of protection of the population against the abusive practices of the industry. A commited information and knowledge organization on food labels allows the population to be better informed on nutrition and health. Considering food labels as spaces of knowledge organization, we aim to analyze some of the decisions with ethical implications in the form of equivalence relationships that can be used in these spaces. More specifically, we analyzed the listing of sugars and the use of synonyms of sucrose in cereal bars, as this is one of the most controversial aspects in relation to nutrition and health claims. We conclude that the analyzed food labels do not clearly inform the content of sugars in foods while using rhetorical features, legal subterfuges, and unethical attitudes to present the products in a more marketable way.Keywords: Food Labels; Nutrition and Health Claims; Sugar.RESUMO Os rótulos dos alimentos poderiam ser uma das principais fontes de informação e garantias de proteção da população diante das práticas de propaganda da indústria. Uma correta organização da informação e do conhecimento nos rótulos de alimentos possibilitaria à população uma maior independência em relação à nutrição e a saúde. Considerando os rótulos dos alimentos como espaços de organização do conhecimento, objetivamos analisar algumas das implicações éticas nas relações de equivalência que podem ser utilizadas nesses espaços. Mais especificamente, analisamos a listagem de açúcares e o uso de sinônimos de sacarose em barras de cereais, sendo este um dos aspectos mais controversos com relação às alegações nutricionais e de saúde. Conclui-se que os rótulos dos alimentos analisados não informam de forma adequada o conteúdo de açúcares nos alimentos enquanto utilizam recursos retóricos, subterfúgios legais e atitudes pouco éticas para apresentar os produtos de uma forma mais comercializável.Palavras-chave: Rótulos de Alimentos; Alegações Nutricionais e de Saúde; Açúcar.Instituto Brasileiro de Informação em Ciência e Tecnologia (Ibict)2018-12-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.ibict.br/liinc/article/view/431310.18617/liinc.v14i2.4313Liinc em Revista; Vol. 14 No. 2 (2018): Knowledge Organization: Social and Political Agendas and Their Historical ConflictsLiinc em Revista; Vol. 14 Núm. 2 (2018): Organización del Conocimiento: agendas sociopolíticas y sus conflictos históricosLiinc em Revista; v. 14 n. 2 (2018): Organização do Conhecimento: agendas sociopolíticas e seus conflitos históricos1808-3536reponame:Liinc em Revistainstname:Instituto Brasileiro de Informação Ciência e Tecnologia (IBICT)instacron:IBICTporhttp://revista.ibict.br/liinc/article/view/4313/3956Martínez-Ávila, DanielGomes, Lucianainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-05-27T11:34:00Zoai:ojs.revista.ibict.br:article/4313Revistahttp://revista.ibict.br/liincPUBhttp://revista.ibict.br/liinc/oai1808-35361808-3536opendoar:null2021-05-27 11:34:01.004Liinc em Revista - Instituto Brasileiro de Informação Ciência e Tecnologia (IBICT)false
dc.title.none.fl_str_mv Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar
Rotulagem alimentar e organização do conhecimento: alegações nutricionais e de saúde em relação ao açúcar
title Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar
spellingShingle Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar
Martínez-Ávila, Daniel
title_short Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar
title_full Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar
title_fullStr Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar
title_full_unstemmed Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar
title_sort Food labels and knowledge organization: nutrition and health claims in relation to sugar
author Martínez-Ávila, Daniel
author_facet Martínez-Ávila, Daniel
Gomes, Luciana
author_role author
author2 Gomes, Luciana
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Martínez-Ávila, Daniel
Gomes, Luciana
dc.description.none.fl_txt_mv ABSTRACT Food labels might be one of the main sources of information and guarantees of protection of the population against the abusive practices of the industry. A commited information and knowledge organization on food labels allows the population to be better informed on nutrition and health. Considering food labels as spaces of knowledge organization, we aim to analyze some of the decisions with ethical implications in the form of equivalence relationships that can be used in these spaces. More specifically, we analyzed the listing of sugars and the use of synonyms of sucrose in cereal bars, as this is one of the most controversial aspects in relation to nutrition and health claims. We conclude that the analyzed food labels do not clearly inform the content of sugars in foods while using rhetorical features, legal subterfuges, and unethical attitudes to present the products in a more marketable way.Keywords: Food Labels; Nutrition and Health Claims; Sugar.
RESUMO Os rótulos dos alimentos poderiam ser uma das principais fontes de informação e garantias de proteção da população diante das práticas de propaganda da indústria. Uma correta organização da informação e do conhecimento nos rótulos de alimentos possibilitaria à população uma maior independência em relação à nutrição e a saúde. Considerando os rótulos dos alimentos como espaços de organização do conhecimento, objetivamos analisar algumas das implicações éticas nas relações de equivalência que podem ser utilizadas nesses espaços. Mais especificamente, analisamos a listagem de açúcares e o uso de sinônimos de sacarose em barras de cereais, sendo este um dos aspectos mais controversos com relação às alegações nutricionais e de saúde. Conclui-se que os rótulos dos alimentos analisados não informam de forma adequada o conteúdo de açúcares nos alimentos enquanto utilizam recursos retóricos, subterfúgios legais e atitudes pouco éticas para apresentar os produtos de uma forma mais comercializável.Palavras-chave: Rótulos de Alimentos; Alegações Nutricionais e de Saúde; Açúcar.
description ABSTRACT Food labels might be one of the main sources of information and guarantees of protection of the population against the abusive practices of the industry. A commited information and knowledge organization on food labels allows the population to be better informed on nutrition and health. Considering food labels as spaces of knowledge organization, we aim to analyze some of the decisions with ethical implications in the form of equivalence relationships that can be used in these spaces. More specifically, we analyzed the listing of sugars and the use of synonyms of sucrose in cereal bars, as this is one of the most controversial aspects in relation to nutrition and health claims. We conclude that the analyzed food labels do not clearly inform the content of sugars in foods while using rhetorical features, legal subterfuges, and unethical attitudes to present the products in a more marketable way.Keywords: Food Labels; Nutrition and Health Claims; Sugar.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-12-17
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revista.ibict.br/liinc/article/view/4313
10.18617/liinc.v14i2.4313
url http://revista.ibict.br/liinc/article/view/4313
identifier_str_mv 10.18617/liinc.v14i2.4313
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://revista.ibict.br/liinc/article/view/4313/3956
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Brasileiro de Informação em Ciência e Tecnologia (Ibict)
publisher.none.fl_str_mv Instituto Brasileiro de Informação em Ciência e Tecnologia (Ibict)
dc.source.none.fl_str_mv Liinc em Revista; Vol. 14 No. 2 (2018): Knowledge Organization: Social and Political Agendas and Their Historical Conflicts
Liinc em Revista; Vol. 14 Núm. 2 (2018): Organización del Conocimiento: agendas sociopolíticas y sus conflictos históricos
Liinc em Revista; v. 14 n. 2 (2018): Organização do Conhecimento: agendas sociopolíticas e seus conflitos históricos
1808-3536
reponame:Liinc em Revista
instname:Instituto Brasileiro de Informação Ciência e Tecnologia (IBICT)
instacron:IBICT
reponame_str Liinc em Revista
collection Liinc em Revista
instname_str Instituto Brasileiro de Informação Ciência e Tecnologia (IBICT)
instacron_str IBICT
institution IBICT
repository.name.fl_str_mv Liinc em Revista - Instituto Brasileiro de Informação Ciência e Tecnologia (IBICT)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1700924326263390208