Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cardozo, Jean da Silva
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Ramos, Clara Aparecida Bandeira, Pereira, Bruna Larissa da Silva, Henriques, Marcela Araújo de Miranda, da Silva, Amanda Alves Marcelino, Cavalcante, Taisy Cinthia Ferro
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
Texto Completo: https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851
Resumo: Food and Nutrition Unit (UAN) aims to provide balanced meals and promote healthy food to its clientele. There has been an increasing increase of overweight and obesity in the population in the last decades. The objective of this study was to evaluate the nutritional status of employees of the Food and Nutrition Unit of two university restaurants in Juazeiro-BA and the other in Petrolina-PE. A total of 24 people were evaluated, including weight, height, waist and hip circumference, and percentage of body fat, as well as data such as ethnicity, sex, age and occupation. Body mass index (BMI), hip ratio and waist / height ratio were used to evaluate the nutritional status of the individual. The highest prevalence was observed among overweight individuals with BMI greater than 24.9 kg / m², having high waist circumference and excess body fat. The present study found a higher prevalence of overweight, with risks of developing cardiovascular diseases in workers, indicating that the objectives of the PAT need to be taken into account, making nutritional assistance necessary in this group.
id IBPEFEX-2_fe312b229402f29d0a28bccdc55b18b5
oai_identifier_str oai:ojs.www.rbone.com.br:article/851
network_acronym_str IBPEFEX-2
network_name_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository_id_str
spelling Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco ValleyEvaluación del estado nutricional de empleados de unidades de alimentación en el Valle de São FranciscoValutazione dello stato nutrizionale dei dipendenti delle unità alimentari nella Valle di São FranciscoAvaliação do estado nutricional de funcionários de unidades de alimentação do vale do São FranciscoAvaliação do estado nutricional de funcionários de unidades de alimentação do vale do São FranciscoOverweightNutritional assessmentWorkersExcesso de pesoEvaluación nutricionalTrabajadoresSovrappesoValutazione nutrizionaleLavoratoriSobrepesoAvaliação nutricionalTrabalhadoresSobrepesoAvaliação nutricionalTrabalhadoresFood and Nutrition Unit (UAN) aims to provide balanced meals and promote healthy food to its clientele. There has been an increasing increase of overweight and obesity in the population in the last decades. The objective of this study was to evaluate the nutritional status of employees of the Food and Nutrition Unit of two university restaurants in Juazeiro-BA and the other in Petrolina-PE. A total of 24 people were evaluated, including weight, height, waist and hip circumference, and percentage of body fat, as well as data such as ethnicity, sex, age and occupation. Body mass index (BMI), hip ratio and waist / height ratio were used to evaluate the nutritional status of the individual. The highest prevalence was observed among overweight individuals with BMI greater than 24.9 kg / m², having high waist circumference and excess body fat. The present study found a higher prevalence of overweight, with risks of developing cardiovascular diseases in workers, indicating that the objectives of the PAT need to be taken into account, making nutritional assistance necessary in this group.Una Unidad de Alimentación y Nutrición (UAN) tiene como objetivo brindar alimentación balanceada y promover la alimentación saludable a su clientela. En las últimas décadas se ha producido un aumento creciente del sobrepeso y la obesidad en la población. Este estudio tuvo como objetivo evaluar el estado nutricional de los empleados de la Unidad de Alimentos y Nutrición de dos restaurantes universitarios, uno en Juazeiro-BA y otro en Petrolina-PE. Se evaluó un total de 24 personas, se recolectó peso, talla, circunferencia de cintura y cadera, porcentaje de grasa corporal, además de datos como etnia, sexo, edad y profesión. Se utilizaron el índice de masa corporal (IMC), la relación cadera/cintura y la relación cintura/altura para evaluar el estado nutricional del individuo. La mayor prevalencia se observó en individuos con sobrepeso con IMC superior a 24,9 kg/m², con perímetro de cintura alto y exceso de grasa corporal. El presente estudio encontró una mayor prevalencia de sobrepeso, con riesgos de desarrollar enfermedades cardiovasculares en los trabajadores, lo que indica que los objetivos del PAT deben ser tenidos en cuenta, haciendo necesaria la asistencia nutricional en este grupo.Un'unità alimentare e nutrizionale (UAN) mira a fornire pasti equilibrati e promuovere un'alimentazione sana alla propria clientela. C'è stato un aumento crescente di sovrappeso e obesità nella popolazione negli ultimi decenni. Questo studio mirava a valutare lo stato nutrizionale dei dipendenti dell'Unità Alimentazione e Nutrizione di due ristoranti universitari, uno a Juazeiro-BA e l'altro a Petrolina-PE. Sono state valutate in totale 24 persone, con la raccolta di peso, altezza, circonferenza vita e fianchi e percentuale di grasso corporeo, oltre a dati come etnia, sesso, età e professione. Per valutare lo stato nutrizionale dell'individuo sono stati utilizzati l'indice di massa corporea (BMI), il rapporto fianchi/vita e il rapporto vita/altezza. La prevalenza più alta è stata osservata per gli individui in sovrappeso con un BMI maggiore di 24,9 kg/m², con circonferenza vita alta e grasso corporeo in eccesso. Il presente studio ha riscontrato una maggiore prevalenza di sovrappeso, con rischi di sviluppare malattie cardiovascolari nei lavoratori, indicando che gli obiettivi della PAT devono essere presi in considerazione, rendendo necessaria l'assistenza nutrizionale in questo gruppo.Uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) visa fornecer refeições balanceadas e promover alimentação saudável a sua clientela. Houve um crescente aumento de sobrepeso e obesidade na população nas últimas décadas. Este trabalho teve por objetivo avaliar o estado nutricional de funcionários de Unidade de Alimentação e Nutrição de dois restaurantes universitários um em Juazeiro-BA e o outro em Petrolina-PE. Foram avaliados um total de 24 pessoas, sendo coletado peso, altura, circunferência da cintura e do quadril, e percentual de gordura corporal, além de dados como etnia, sexo, idade e profissão. Utilizou-se o índice de Massa Corporal (IMC), a relação/cintura quadril e a relação cintura/estatura para avaliar o estado nutricional do indiví­duo. Foi observada a maior prevalência foi de indiví­duos acima do peso com IMC maior que 24,9 kg/m², tendo circunferência da cintura elevada e excesso de gordura corporal. O presente estudo constatou a maior prevalência de excesso de peso, com de riscos de desenvolvimento de doenças cardiovasculares nos trabalhadores, indicando que os objetivos do PAT precisam ser levados em consideração, fazendo-se necessário assistência nutricional nesse grupo.Uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) visa fornecer refeições balanceadas e promover alimentação saudável a sua clientela. Houve um crescente aumento de sobrepeso e obesidade na população nas últimas décadas. Este trabalho teve por objetivo avaliar o estado nutricional de funcionários de Unidade de Alimentação e Nutrição de dois restaurantes universitários um em Juazeiro-BA e o outro em Petrolina-PE. Foram avaliados um total de 24 pessoas, sendo coletado peso, altura, circunferência da cintura e do quadril, e percentual de gordura corporal, além de dados como etnia, sexo, idade e profissão. Utilizou-se o índice de Massa Corporal (IMC), a relação/cintura quadril e a relação cintura/estatura para avaliar o estado nutricional do indiví­duo. Foi observada a maior prevalência foi de indiví­duos acima do peso com IMC maior que 24,9 kg/m², tendo circunferência da cintura elevada e excesso de gordura corporal. O presente estudo constatou a maior prevalência de excesso de peso, com de riscos de desenvolvimento de doenças cardiovasculares nos trabalhadores, indicando que os objetivos do PAT precisam ser levados em consideração, fazendo-se necessário assistência nutricional nesse grupo.IBPEFEX2019-01-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 12 No. 76 (2018): Supplement 2; 1050-1055Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 12 Núm. 76 (2018): Suplemento 2; 1050-1055Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 12 N. 76 (2018): Supplemento 2; 1050-1055RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 76 (2018): Suplementar 2; 1050-1055Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 76 (2018): Suplementar 2; 1050-10551981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851/625Cardozo, Jean da SilvaRamos, Clara Aparecida BandeiraPereira, Bruna Larissa da SilvaHenriques, Marcela Araújo de Mirandada Silva, Amanda Alves MarcelinoCavalcante, Taisy Cinthia Ferroinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-06-19T19:42:22Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/851Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-06-19T19:42:22Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false
dc.title.none.fl_str_mv Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
Evaluación del estado nutricional de empleados de unidades de alimentación en el Valle de São Francisco
Valutazione dello stato nutrizionale dei dipendenti delle unità alimentari nella Valle di São Francisco
Avaliação do estado nutricional de funcionários de unidades de alimentação do vale do São Francisco
Avaliação do estado nutricional de funcionários de unidades de alimentação do vale do São Francisco
title Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
spellingShingle Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
Cardozo, Jean da Silva
Overweight
Nutritional assessment
Workers
Excesso de peso
Evaluación nutricional
Trabajadores
Sovrappeso
Valutazione nutrizionale
Lavoratori
Sobrepeso
Avaliação nutricional
Trabalhadores
Sobrepeso
Avaliação nutricional
Trabalhadores
title_short Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
title_full Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
title_fullStr Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
title_full_unstemmed Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
title_sort Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
author Cardozo, Jean da Silva
author_facet Cardozo, Jean da Silva
Ramos, Clara Aparecida Bandeira
Pereira, Bruna Larissa da Silva
Henriques, Marcela Araújo de Miranda
da Silva, Amanda Alves Marcelino
Cavalcante, Taisy Cinthia Ferro
author_role author
author2 Ramos, Clara Aparecida Bandeira
Pereira, Bruna Larissa da Silva
Henriques, Marcela Araújo de Miranda
da Silva, Amanda Alves Marcelino
Cavalcante, Taisy Cinthia Ferro
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Cardozo, Jean da Silva
Ramos, Clara Aparecida Bandeira
Pereira, Bruna Larissa da Silva
Henriques, Marcela Araújo de Miranda
da Silva, Amanda Alves Marcelino
Cavalcante, Taisy Cinthia Ferro
dc.subject.por.fl_str_mv Overweight
Nutritional assessment
Workers
Excesso de peso
Evaluación nutricional
Trabajadores
Sovrappeso
Valutazione nutrizionale
Lavoratori
Sobrepeso
Avaliação nutricional
Trabalhadores
Sobrepeso
Avaliação nutricional
Trabalhadores
topic Overweight
Nutritional assessment
Workers
Excesso de peso
Evaluación nutricional
Trabajadores
Sovrappeso
Valutazione nutrizionale
Lavoratori
Sobrepeso
Avaliação nutricional
Trabalhadores
Sobrepeso
Avaliação nutricional
Trabalhadores
description Food and Nutrition Unit (UAN) aims to provide balanced meals and promote healthy food to its clientele. There has been an increasing increase of overweight and obesity in the population in the last decades. The objective of this study was to evaluate the nutritional status of employees of the Food and Nutrition Unit of two university restaurants in Juazeiro-BA and the other in Petrolina-PE. A total of 24 people were evaluated, including weight, height, waist and hip circumference, and percentage of body fat, as well as data such as ethnicity, sex, age and occupation. Body mass index (BMI), hip ratio and waist / height ratio were used to evaluate the nutritional status of the individual. The highest prevalence was observed among overweight individuals with BMI greater than 24.9 kg / m², having high waist circumference and excess body fat. The present study found a higher prevalence of overweight, with risks of developing cardiovascular diseases in workers, indicating that the objectives of the PAT need to be taken into account, making nutritional assistance necessary in this group.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-01-19
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851
url https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851/625
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 12 No. 76 (2018): Supplement 2; 1050-1055
Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 12 Núm. 76 (2018): Suplemento 2; 1050-1055
Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 12 N. 76 (2018): Supplemento 2; 1050-1055
RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 76 (2018): Suplementar 2; 1050-1055
Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 76 (2018): Suplementar 2; 1050-1055
1981-9919
reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron:IBPEFEX
instname_str Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron_str IBPEFEX
institution IBPEFEX
reponame_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
collection Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository.name.fl_str_mv Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
repository.mail.fl_str_mv francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com
_version_ 1798949754081640448