Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
Texto Completo: | https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851 |
Resumo: | Food and Nutrition Unit (UAN) aims to provide balanced meals and promote healthy food to its clientele. There has been an increasing increase of overweight and obesity in the population in the last decades. The objective of this study was to evaluate the nutritional status of employees of the Food and Nutrition Unit of two university restaurants in Juazeiro-BA and the other in Petrolina-PE. A total of 24 people were evaluated, including weight, height, waist and hip circumference, and percentage of body fat, as well as data such as ethnicity, sex, age and occupation. Body mass index (BMI), hip ratio and waist / height ratio were used to evaluate the nutritional status of the individual. The highest prevalence was observed among overweight individuals with BMI greater than 24.9 kg / m², having high waist circumference and excess body fat. The present study found a higher prevalence of overweight, with risks of developing cardiovascular diseases in workers, indicating that the objectives of the PAT need to be taken into account, making nutritional assistance necessary in this group. |
id |
IBPEFEX-2_fe312b229402f29d0a28bccdc55b18b5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.www.rbone.com.br:article/851 |
network_acronym_str |
IBPEFEX-2 |
network_name_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository_id_str |
|
spelling |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco ValleyEvaluación del estado nutricional de empleados de unidades de alimentación en el Valle de São FranciscoValutazione dello stato nutrizionale dei dipendenti delle unità alimentari nella Valle di São FranciscoAvaliação do estado nutricional de funcionários de unidades de alimentação do vale do São FranciscoAvaliação do estado nutricional de funcionários de unidades de alimentação do vale do São FranciscoOverweightNutritional assessmentWorkersExcesso de pesoEvaluación nutricionalTrabajadoresSovrappesoValutazione nutrizionaleLavoratoriSobrepesoAvaliação nutricionalTrabalhadoresSobrepesoAvaliação nutricionalTrabalhadoresFood and Nutrition Unit (UAN) aims to provide balanced meals and promote healthy food to its clientele. There has been an increasing increase of overweight and obesity in the population in the last decades. The objective of this study was to evaluate the nutritional status of employees of the Food and Nutrition Unit of two university restaurants in Juazeiro-BA and the other in Petrolina-PE. A total of 24 people were evaluated, including weight, height, waist and hip circumference, and percentage of body fat, as well as data such as ethnicity, sex, age and occupation. Body mass index (BMI), hip ratio and waist / height ratio were used to evaluate the nutritional status of the individual. The highest prevalence was observed among overweight individuals with BMI greater than 24.9 kg / m², having high waist circumference and excess body fat. The present study found a higher prevalence of overweight, with risks of developing cardiovascular diseases in workers, indicating that the objectives of the PAT need to be taken into account, making nutritional assistance necessary in this group.Una Unidad de Alimentación y Nutrición (UAN) tiene como objetivo brindar alimentación balanceada y promover la alimentación saludable a su clientela. En las últimas décadas se ha producido un aumento creciente del sobrepeso y la obesidad en la población. Este estudio tuvo como objetivo evaluar el estado nutricional de los empleados de la Unidad de Alimentos y Nutrición de dos restaurantes universitarios, uno en Juazeiro-BA y otro en Petrolina-PE. Se evaluó un total de 24 personas, se recolectó peso, talla, circunferencia de cintura y cadera, porcentaje de grasa corporal, además de datos como etnia, sexo, edad y profesión. Se utilizaron el índice de masa corporal (IMC), la relación cadera/cintura y la relación cintura/altura para evaluar el estado nutricional del individuo. La mayor prevalencia se observó en individuos con sobrepeso con IMC superior a 24,9 kg/m², con perímetro de cintura alto y exceso de grasa corporal. El presente estudio encontró una mayor prevalencia de sobrepeso, con riesgos de desarrollar enfermedades cardiovasculares en los trabajadores, lo que indica que los objetivos del PAT deben ser tenidos en cuenta, haciendo necesaria la asistencia nutricional en este grupo.Un'unità alimentare e nutrizionale (UAN) mira a fornire pasti equilibrati e promuovere un'alimentazione sana alla propria clientela. C'è stato un aumento crescente di sovrappeso e obesità nella popolazione negli ultimi decenni. Questo studio mirava a valutare lo stato nutrizionale dei dipendenti dell'Unità Alimentazione e Nutrizione di due ristoranti universitari, uno a Juazeiro-BA e l'altro a Petrolina-PE. Sono state valutate in totale 24 persone, con la raccolta di peso, altezza, circonferenza vita e fianchi e percentuale di grasso corporeo, oltre a dati come etnia, sesso, età e professione. Per valutare lo stato nutrizionale dell'individuo sono stati utilizzati l'indice di massa corporea (BMI), il rapporto fianchi/vita e il rapporto vita/altezza. La prevalenza più alta è stata osservata per gli individui in sovrappeso con un BMI maggiore di 24,9 kg/m², con circonferenza vita alta e grasso corporeo in eccesso. Il presente studio ha riscontrato una maggiore prevalenza di sovrappeso, con rischi di sviluppare malattie cardiovascolari nei lavoratori, indicando che gli obiettivi della PAT devono essere presi in considerazione, rendendo necessaria l'assistenza nutrizionale in questo gruppo.Uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) visa fornecer refeições balanceadas e promover alimentação saudável a sua clientela. Houve um crescente aumento de sobrepeso e obesidade na população nas últimas décadas. Este trabalho teve por objetivo avaliar o estado nutricional de funcionários de Unidade de Alimentação e Nutrição de dois restaurantes universitários um em Juazeiro-BA e o outro em Petrolina-PE. Foram avaliados um total de 24 pessoas, sendo coletado peso, altura, circunferência da cintura e do quadril, e percentual de gordura corporal, além de dados como etnia, sexo, idade e profissão. Utilizou-se o índice de Massa Corporal (IMC), a relação/cintura quadril e a relação cintura/estatura para avaliar o estado nutricional do indivíduo. Foi observada a maior prevalência foi de indivíduos acima do peso com IMC maior que 24,9 kg/m², tendo circunferência da cintura elevada e excesso de gordura corporal. O presente estudo constatou a maior prevalência de excesso de peso, com de riscos de desenvolvimento de doenças cardiovasculares nos trabalhadores, indicando que os objetivos do PAT precisam ser levados em consideração, fazendo-se necessário assistência nutricional nesse grupo.Uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) visa fornecer refeições balanceadas e promover alimentação saudável a sua clientela. Houve um crescente aumento de sobrepeso e obesidade na população nas últimas décadas. Este trabalho teve por objetivo avaliar o estado nutricional de funcionários de Unidade de Alimentação e Nutrição de dois restaurantes universitários um em Juazeiro-BA e o outro em Petrolina-PE. Foram avaliados um total de 24 pessoas, sendo coletado peso, altura, circunferência da cintura e do quadril, e percentual de gordura corporal, além de dados como etnia, sexo, idade e profissão. Utilizou-se o índice de Massa Corporal (IMC), a relação/cintura quadril e a relação cintura/estatura para avaliar o estado nutricional do indivíduo. Foi observada a maior prevalência foi de indivíduos acima do peso com IMC maior que 24,9 kg/m², tendo circunferência da cintura elevada e excesso de gordura corporal. O presente estudo constatou a maior prevalência de excesso de peso, com de riscos de desenvolvimento de doenças cardiovasculares nos trabalhadores, indicando que os objetivos do PAT precisam ser levados em consideração, fazendo-se necessário assistência nutricional nesse grupo.IBPEFEX2019-01-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 12 No. 76 (2018): Supplement 2; 1050-1055Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 12 Núm. 76 (2018): Suplemento 2; 1050-1055Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 12 N. 76 (2018): Supplemento 2; 1050-1055RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 76 (2018): Suplementar 2; 1050-1055Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 76 (2018): Suplementar 2; 1050-10551981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851/625Cardozo, Jean da SilvaRamos, Clara Aparecida BandeiraPereira, Bruna Larissa da SilvaHenriques, Marcela Araújo de Mirandada Silva, Amanda Alves MarcelinoCavalcante, Taisy Cinthia Ferroinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-06-19T19:42:22Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/851Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-06-19T19:42:22Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley Evaluación del estado nutricional de empleados de unidades de alimentación en el Valle de São Francisco Valutazione dello stato nutrizionale dei dipendenti delle unità alimentari nella Valle di São Francisco Avaliação do estado nutricional de funcionários de unidades de alimentação do vale do São Francisco Avaliação do estado nutricional de funcionários de unidades de alimentação do vale do São Francisco |
title |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley |
spellingShingle |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley Cardozo, Jean da Silva Overweight Nutritional assessment Workers Excesso de peso Evaluación nutricional Trabajadores Sovrappeso Valutazione nutrizionale Lavoratori Sobrepeso Avaliação nutricional Trabalhadores Sobrepeso Avaliação nutricional Trabalhadores |
title_short |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley |
title_full |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley |
title_fullStr |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley |
title_full_unstemmed |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley |
title_sort |
Evaluation of the nutritional state of employee of feeding units of the São Francisco Valley |
author |
Cardozo, Jean da Silva |
author_facet |
Cardozo, Jean da Silva Ramos, Clara Aparecida Bandeira Pereira, Bruna Larissa da Silva Henriques, Marcela Araújo de Miranda da Silva, Amanda Alves Marcelino Cavalcante, Taisy Cinthia Ferro |
author_role |
author |
author2 |
Ramos, Clara Aparecida Bandeira Pereira, Bruna Larissa da Silva Henriques, Marcela Araújo de Miranda da Silva, Amanda Alves Marcelino Cavalcante, Taisy Cinthia Ferro |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cardozo, Jean da Silva Ramos, Clara Aparecida Bandeira Pereira, Bruna Larissa da Silva Henriques, Marcela Araújo de Miranda da Silva, Amanda Alves Marcelino Cavalcante, Taisy Cinthia Ferro |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Overweight Nutritional assessment Workers Excesso de peso Evaluación nutricional Trabajadores Sovrappeso Valutazione nutrizionale Lavoratori Sobrepeso Avaliação nutricional Trabalhadores Sobrepeso Avaliação nutricional Trabalhadores |
topic |
Overweight Nutritional assessment Workers Excesso de peso Evaluación nutricional Trabajadores Sovrappeso Valutazione nutrizionale Lavoratori Sobrepeso Avaliação nutricional Trabalhadores Sobrepeso Avaliação nutricional Trabalhadores |
description |
Food and Nutrition Unit (UAN) aims to provide balanced meals and promote healthy food to its clientele. There has been an increasing increase of overweight and obesity in the population in the last decades. The objective of this study was to evaluate the nutritional status of employees of the Food and Nutrition Unit of two university restaurants in Juazeiro-BA and the other in Petrolina-PE. A total of 24 people were evaluated, including weight, height, waist and hip circumference, and percentage of body fat, as well as data such as ethnicity, sex, age and occupation. Body mass index (BMI), hip ratio and waist / height ratio were used to evaluate the nutritional status of the individual. The highest prevalence was observed among overweight individuals with BMI greater than 24.9 kg / m², having high waist circumference and excess body fat. The present study found a higher prevalence of overweight, with risks of developing cardiovascular diseases in workers, indicating that the objectives of the PAT need to be taken into account, making nutritional assistance necessary in this group. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-01-19 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851 |
url |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/851/625 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 12 No. 76 (2018): Supplement 2; 1050-1055 Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 12 Núm. 76 (2018): Suplemento 2; 1050-1055 Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 12 N. 76 (2018): Supplemento 2; 1050-1055 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 76 (2018): Suplementar 2; 1050-1055 Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 76 (2018): Suplementar 2; 1050-1055 1981-9919 reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) instacron:IBPEFEX |
instname_str |
Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
instacron_str |
IBPEFEX |
institution |
IBPEFEX |
reponame_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
collection |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository.name.fl_str_mv |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
repository.mail.fl_str_mv |
francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com |
_version_ |
1798949754081640448 |