School Catering: from soy to real food

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Stolarski, Marcia Cristina
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: Gomes de Oliveira Ribas, Maria Teresa, do Amaral Rigon, Silvia, da Silva Gomes Ribeiro, Cilene
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)
Texto Completo: https://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/950
Resumo: In this article, a case of governmental management of school catering (Alimentação Escolar - AE) in the State of Paraná is discussed based on the transformations undergone by the local food supply agenda. The outcome of political decisions on school catering that involve family farming as an strategic element in the local/regional agrifood system consolidation and the ability of such actions to promote proper feeding are stressed. From a food and nutrition security standpoint, emphasis is placed on the history of the State’s school catering program. Advances and setbacks in national and state policies and their impact on the human right of access to proper food and sovereignty are also analyzed.
id IPARDES-1_43361af4d7433b38306aa5a2b3cd3533
oai_identifier_str oai:ojs.ipardes.emnuvens.com.br:article/950
network_acronym_str IPARDES-1
network_name_str Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)
repository_id_str
spelling School Catering: from soy to real foodAlimentación Escolar: de la soja a la comida de verdadAlimentação Escolar: do soja à comida de verdadeSchool catering. Family farming. Food and nutrition security.Alimentación escolar. Agricultura familiar. Seguridad alimentaria y nutricional.Alimentação escolar. Agricultura familiar. Segurança Alimentar e Nutricional.In this article, a case of governmental management of school catering (Alimentação Escolar - AE) in the State of Paraná is discussed based on the transformations undergone by the local food supply agenda. The outcome of political decisions on school catering that involve family farming as an strategic element in the local/regional agrifood system consolidation and the ability of such actions to promote proper feeding are stressed. From a food and nutrition security standpoint, emphasis is placed on the history of the State’s school catering program. Advances and setbacks in national and state policies and their impact on the human right of access to proper food and sovereignty are also analyzed.En este artículo se analiza una experiencia de gestión estatal en el área de la alimentación escolar (AE), desarrollada en Paraná, teniendo como piedra angular las transformaciones históricas realizadas en el perfil de su pauta alimentaria. Se destacan los resultados de las decisiones políticas sobre esa pauta, en la óptica de la participación de la agricultura familiar como elemento estratégico para el fortalecimiento del sistema agroalimentario local/regional, así como su potencial en la promoción de la nutrición adecuada a los escolares, mediante el acceso a una alimentación más sana. Así, se observa la historicidad del programa estadual de alimentación escolar en la perspectiva de la seguridad alimentaria y nutricional, discutiendo avances y retrocesos en el escenario de las políticas sociales nacionales y estatales, y sus repercusiones sobre el derecho humano a la alimentación adecuada y sobre la estrategia de soberanía alimentaria.Neste artigo, uma experiência de gestão estadual na área da alimentação escolar (AE), desenvolvida no Paraná, é analisada, tendo como elemento basilar as transformações históricas realizadas no perfil de sua pauta alimentar. Neste espectro, são destacados os desfechos das decisões políticas sobre essa pauta, na ótica da participação da agricultura familiar como elemento estratégico para o fortalecimento do sistema agroalimentar local/ regional, assim como seu potencial para a promoção da nutrição adequada aos escolares, mediante o acesso a uma alimentação mais saudável. O destaque é dado à historicidade do programa estadual de alimentação escolar na perspectiva da segurança alimentar e nutricional, discutindo avanços e retrocessos no cenário das políticas sociais nacionais e estaduais e suas repercussões sobre o direito humano à alimentação adequada e sobre a estratégia de soberania alimentar.Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social - IPARDES2018-01-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/950Revista Paranaense de Desenvolvimento - RPD; Vol. 38 No. 133 (2017): Julho-Dezembro; 147-161Revista Paranaense de Desenvolvimento; Vol. 38 Núm. 133 (2017): Julho-Dezembro; 147-161Revista Paranaense de Desenvolvimento - RPD; v. 38 n. 133 (2017): Julho-Dezembro; 147-1612236-55670556-6916reponame:Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)instname:Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)instacron:IPARDESporhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/950/1086Stolarski, Marcia CristinaGomes de Oliveira Ribas, Maria Teresado Amaral Rigon, Silviada Silva Gomes Ribeiro, Cileneinfo:eu-repo/semantics/openAccess2018-01-05T18:18:56Zoai:ojs.ipardes.emnuvens.com.br:article/950Revistahttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaenseONGhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/oaisilmara.cimbalista@ipardes.pr.gov.br||revista@ipardes.pr.gov.br2236-55670556-6916opendoar:2018-01-05T18:18:56Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online) - Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)false
dc.title.none.fl_str_mv School Catering: from soy to real food
Alimentación Escolar: de la soja a la comida de verdad
Alimentação Escolar: do soja à comida de verdade
title School Catering: from soy to real food
spellingShingle School Catering: from soy to real food
Stolarski, Marcia Cristina
School catering. Family farming. Food and nutrition security.
Alimentación escolar. Agricultura familiar. Seguridad alimentaria y nutricional.
Alimentação escolar. Agricultura familiar. Segurança Alimentar e Nutricional.
title_short School Catering: from soy to real food
title_full School Catering: from soy to real food
title_fullStr School Catering: from soy to real food
title_full_unstemmed School Catering: from soy to real food
title_sort School Catering: from soy to real food
author Stolarski, Marcia Cristina
author_facet Stolarski, Marcia Cristina
Gomes de Oliveira Ribas, Maria Teresa
do Amaral Rigon, Silvia
da Silva Gomes Ribeiro, Cilene
author_role author
author2 Gomes de Oliveira Ribas, Maria Teresa
do Amaral Rigon, Silvia
da Silva Gomes Ribeiro, Cilene
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Stolarski, Marcia Cristina
Gomes de Oliveira Ribas, Maria Teresa
do Amaral Rigon, Silvia
da Silva Gomes Ribeiro, Cilene
dc.subject.por.fl_str_mv School catering. Family farming. Food and nutrition security.
Alimentación escolar. Agricultura familiar. Seguridad alimentaria y nutricional.
Alimentação escolar. Agricultura familiar. Segurança Alimentar e Nutricional.
topic School catering. Family farming. Food and nutrition security.
Alimentación escolar. Agricultura familiar. Seguridad alimentaria y nutricional.
Alimentação escolar. Agricultura familiar. Segurança Alimentar e Nutricional.
description In this article, a case of governmental management of school catering (Alimentação Escolar - AE) in the State of Paraná is discussed based on the transformations undergone by the local food supply agenda. The outcome of political decisions on school catering that involve family farming as an strategic element in the local/regional agrifood system consolidation and the ability of such actions to promote proper feeding are stressed. From a food and nutrition security standpoint, emphasis is placed on the history of the State’s school catering program. Advances and setbacks in national and state policies and their impact on the human right of access to proper food and sovereignty are also analyzed.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-01-05
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/950
url https://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/950
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/950/1086
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social - IPARDES
publisher.none.fl_str_mv Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social - IPARDES
dc.source.none.fl_str_mv Revista Paranaense de Desenvolvimento - RPD; Vol. 38 No. 133 (2017): Julho-Dezembro; 147-161
Revista Paranaense de Desenvolvimento; Vol. 38 Núm. 133 (2017): Julho-Dezembro; 147-161
Revista Paranaense de Desenvolvimento - RPD; v. 38 n. 133 (2017): Julho-Dezembro; 147-161
2236-5567
0556-6916
reponame:Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)
instname:Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)
instacron:IPARDES
instname_str Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)
instacron_str IPARDES
institution IPARDES
reponame_str Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)
collection Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online) - Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)
repository.mail.fl_str_mv silmara.cimbalista@ipardes.pr.gov.br||revista@ipardes.pr.gov.br
_version_ 1798951550312251392