The use of percutaneous endoscopic gastrostomy

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MINICUCCI, Marcos Ferreira
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: SILVA, Giovanni Faria, MATSUI, Mirna, INOUE, Roberto Minoru Tani, ZORNOFF, Leonardo Antônio Mamede, MATSUBARA, Luiz Shiguero, PAIVA, Sergio Alberto Rupp de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927
Resumo: Percutaneous endoscopic gastrostomy is an alternative way to administer enteral diets. It is a procedure requiring no anesthetic or abdominal incision as required in open surgical gastrostomy. The main objective of percutaneous endoscopic gastrostomy is to prevent deterioration of the nutritional status and improve the quality of life and it is now the method of choice when the patient requires an enteral diet for more than a month. Complications occur in 1.0% to10.0% of the cases and mortality in 0.3% to 1.0%. This paper deals with aspects relevant to this method of enteral feeding, how to improve handling procedures and deal with the patients who use it, commenting on the indications and contraindications for its use, placement techniques, materials used for the probes, prophylactic antibiotics, start-up of its use and costs, in addition to discussing some of its complications and legal and ethical aspects.
id PUC_CAMP-2_0d34570196830aa98e8af37880f5ca94
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9927
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling The use of percutaneous endoscopic gastrostomyO uso da gastrostomia percutânea endoscópicaenteral accesscomplicationsindicationsenteral nutritionnutritional supportacesso gastrointestinalcomplicaçõesindicações e nutrição enteralsuporte nutricionalPercutaneous endoscopic gastrostomy is an alternative way to administer enteral diets. It is a procedure requiring no anesthetic or abdominal incision as required in open surgical gastrostomy. The main objective of percutaneous endoscopic gastrostomy is to prevent deterioration of the nutritional status and improve the quality of life and it is now the method of choice when the patient requires an enteral diet for more than a month. Complications occur in 1.0% to10.0% of the cases and mortality in 0.3% to 1.0%. This paper deals with aspects relevant to this method of enteral feeding, how to improve handling procedures and deal with the patients who use it, commenting on the indications and contraindications for its use, placement techniques, materials used for the probes, prophylactic antibiotics, start-up of its use and costs, in addition to discussing some of its complications and legal and ethical aspects.A gastrostomia percutânea endoscópica foi introduzida na prática clínica como via alternativa de alimentação enteral. É procedimento que não necessita de anestesia ou laparotomia, como a gastrostomia cirúrgica. A gastrostomia percutânea endoscópica tem como objetivos a manutenção do aporte nutricional e a melhoria da qualidade de vida e sobrevida dos pacientes. É indicada quando o paciente necessita de dieta enteral por período superior a um mês. A freqüência de complicações varia de 1,0% a 10,0% e a mortalidade de 0,3% a 1,0%. É propósito deste trabalho abordar aspectos relevantes desse método de alimentação enteral, aprimorar seu manejo, bem como facilitar o manejo pelos pacientes que dele se utilizam. Para isso, vamos comentar as indicações e contra-indicações da gastrostomia percutânea endoscópica, técnica de colocação, material das sondas, antibiótico profilático, início de utilização, custo do procedimento, além de suas complicações, aspectos legais e éticosNúcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-10-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 4 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 4 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 18 n. 4 (2005): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927/7261Copyright (c) 2023 Marcos Ferreira MINICUCCI, Giovanni Faria SILVA, Mirna MATSUI, Roberto Minoru Tani INOUE, Leonardo Antônio Mamede ZORNOFF, Luiz Shiguero MATSUBARA, Sergio Alberto Rupp de PAIVAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMINICUCCI, Marcos Ferreira SILVA, Giovanni Faria MATSUI, Mirna INOUE, Roberto Minoru Tani ZORNOFF, Leonardo Antônio MamedeMATSUBARA, Luiz Shiguero PAIVA, Sergio Alberto Rupp de 2023-10-02T18:50:40Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9927Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-10-02T18:50:40Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
O uso da gastrostomia percutânea endoscópica
title The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
spellingShingle The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
MINICUCCI, Marcos Ferreira
enteral access
complications
indications
enteral nutrition
nutritional support
acesso gastrointestinal
complicações
indicações e nutrição enteral
suporte nutricional
title_short The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
title_full The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
title_fullStr The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
title_full_unstemmed The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
title_sort The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
author MINICUCCI, Marcos Ferreira
author_facet MINICUCCI, Marcos Ferreira
SILVA, Giovanni Faria
MATSUI, Mirna
INOUE, Roberto Minoru Tani
ZORNOFF, Leonardo Antônio Mamede
MATSUBARA, Luiz Shiguero
PAIVA, Sergio Alberto Rupp de
author_role author
author2 SILVA, Giovanni Faria
MATSUI, Mirna
INOUE, Roberto Minoru Tani
ZORNOFF, Leonardo Antônio Mamede
MATSUBARA, Luiz Shiguero
PAIVA, Sergio Alberto Rupp de
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv MINICUCCI, Marcos Ferreira
SILVA, Giovanni Faria
MATSUI, Mirna
INOUE, Roberto Minoru Tani
ZORNOFF, Leonardo Antônio Mamede
MATSUBARA, Luiz Shiguero
PAIVA, Sergio Alberto Rupp de
dc.subject.por.fl_str_mv enteral access
complications
indications
enteral nutrition
nutritional support
acesso gastrointestinal
complicações
indicações e nutrição enteral
suporte nutricional
topic enteral access
complications
indications
enteral nutrition
nutritional support
acesso gastrointestinal
complicações
indicações e nutrição enteral
suporte nutricional
description Percutaneous endoscopic gastrostomy is an alternative way to administer enteral diets. It is a procedure requiring no anesthetic or abdominal incision as required in open surgical gastrostomy. The main objective of percutaneous endoscopic gastrostomy is to prevent deterioration of the nutritional status and improve the quality of life and it is now the method of choice when the patient requires an enteral diet for more than a month. Complications occur in 1.0% to10.0% of the cases and mortality in 0.3% to 1.0%. This paper deals with aspects relevant to this method of enteral feeding, how to improve handling procedures and deal with the patients who use it, commenting on the indications and contraindications for its use, placement techniques, materials used for the probes, prophylactic antibiotics, start-up of its use and costs, in addition to discussing some of its complications and legal and ethical aspects.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-10-02
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927/7261
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 4 (2005): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 4 (2005): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 18 n. 4 (2005): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126075847999488