Impact of an ovolactovegetarian diet and strenuous exercise on the antioxidant enzymes superoxide dismutase and catalase

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: VÁZQUEZ, Mírian Rocha
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: EL-BACHÁ, Ramon dos Santos, SOUZA, Carine de Oliveira, MACHADO, Tatiana Luzia Borges, SILVA, Ricardo Sereno, VICENTE, José Gerardo Villa, RODRIGUES, Luiz Erlon Araújo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9496
Resumo: ObjectiveThis study aimed to study the influence of an ovolactovegetarian diet and strenuous physical exercise on the activity of the enzymes catalase and superoxide dismutase in 10 young, healthy men whose diet was controlled for four months.MethodsBlood samples were collected at baseline and after the four-month period, before strenuous exercise and after 5 minutes of strenuous exercise on a treadmill.ResultsThe results showed that the ovolactovegetarian diet reduced the activity of the enzyme catalase by 18.98% (p<0.05) and increased the activity of the enzyme superoxide dismutase by 77.84% (p<0.001) before strenuous exercise. After strenuous exercise, the ovolactovegetarian diet reduced the activity of the enzyme catalase by 26.11% (p<0.05) and did not affect the activity of the enzyme superoxide dismutase.ConclusionThe results indicate that a healthy ovolactovegetarian diet impacts the activity of both enzymes.
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spelling Impact of an ovolactovegetarian diet and strenuous exercise on the antioxidant enzymes superoxide dismutase and catalaseRelações da dieta ovo-lácteo-vegetariana com o exercício físico e as enzimas antioxidantes superóxido dismutase e catalaseAntioxidantDiet vegetarianOxidative stressExerciseAntioxidantesDieta vegetarianaEstresse oxidativoExercícioObjectiveThis study aimed to study the influence of an ovolactovegetarian diet and strenuous physical exercise on the activity of the enzymes catalase and superoxide dismutase in 10 young, healthy men whose diet was controlled for four months.MethodsBlood samples were collected at baseline and after the four-month period, before strenuous exercise and after 5 minutes of strenuous exercise on a treadmill.ResultsThe results showed that the ovolactovegetarian diet reduced the activity of the enzyme catalase by 18.98% (p<0.05) and increased the activity of the enzyme superoxide dismutase by 77.84% (p<0.001) before strenuous exercise. After strenuous exercise, the ovolactovegetarian diet reduced the activity of the enzyme catalase by 26.11% (p<0.05) and did not affect the activity of the enzyme superoxide dismutase.ConclusionThe results indicate that a healthy ovolactovegetarian diet impacts the activity of both enzymes.ObjetivoO objetivo deste trabalho foi estudar a influência da dieta ovo-lácteo-vegetariana e do exercício físico extenuante sobre as atividades das enzimas catalase e superóxido dismutase em dez indivíduos masculinos, jovens e saudáveis.MétodosO controle alimentar aplicou-se por quatro meses. Antes disso, foram recolhidas amostras de sangue em estado basal e cinco minutos após o exercício físico extenuante efetuado em esteira rolante. O mesmo procedimento foi aplicado após o controle alimentar. ResultadosOs resultados mostraram que a dieta ovo-lácteo-vegetariana, em condições de repouso, reduziu de forma significativa a atividade da enzima catalase em 18,98% (p<0,05) e aumentou, também de forma significativa, a atividade da enzima superóxido dismutase em 77,84% (p<0,001). Depois do exercício físico extenuante, a dieta ovo-lácteo-vegetariana reduziu a atividade da enzima catalase de forma significativa em 26,11% (p<0,05) e não alterou a atividade da enzima superóxido dismutase.ConclusãoOs resultados indicam que tanto as atividades da catalase como da superóxido dismutase são sensíveis a uma dieta ovo-lácteo-vegetariana adequada.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9496Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 24 No. 3 (2011): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 24 Núm. 3 (2011): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 24 n. 3 (2011): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9496/6863Copyright (c) 2023 Mírian Rocha VÁZQUEZ, Ramon dos Santos EL-BACHÁ, Carine de Oliveira SOUZA, Tatiana Luzia Borges MACHADO, Ricardo Sereno SILVA, José Gerardo Villa VICENTE, Luiz Erlon Araújo RODRIGUEShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessVÁZQUEZ, Mírian Rocha EL-BACHÁ, Ramon dos Santos SOUZA, Carine de Oliveira MACHADO, Tatiana Luzia Borges SILVA, Ricardo Sereno VICENTE, José Gerardo Villa RODRIGUES, Luiz Erlon Araújo 2023-08-31T16:19:52Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9496Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-31T16:19:52Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
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