Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Costa MACHADO, Juliana
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Minardi Mitre COTTA, Rosângela, MOREIRA, Tiago Ricardo, Saraiva da SILVA, Luciana
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950
Resumo: ObjectiveTo evaluate adherence to non-pharmacological treatment of hypertension by comparing biochemical, clinical, anthropometric, and dietary parameters before and after three health educational and nutritional strategies. MethodsThis longitudinal clinical trial included 212 hypertensive individuals who met the inclusion criteria. The participants were allocated to three groups to assess the impact of monthly intervention methods over twelve months. ResultsWaist circumference decreased significantly in all groups. Weight and body mass index decreased significantly in Groups 2 and 3. Blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol decreased significantlyin Groups 1 and 2. The interventions also reduced the mean per capita intakes of oil, sugar, and salt in all groups. ConclusionEducational interventions promoted adherence to non-pharmacological treatment of treatment of hypertension evidenced by anthropometric (weight, body mass index, and waist circumference), biochemical (blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol), and dietary (mean per capita intake of oil, sugar, and salt) parameters.
id PUC_CAMP-2_4c39d307981c210adad8e1a9b9703e6b
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/7950
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patientsAdesão ao tratamento não farmacológico: análise do impacto de três estratégias de educação em saúde e nutrição em portadores de hipertensão arterialFood and nutrition educationHealth educationHypertensionEducação alimentar e nutricionalEducação em saúdeHipertensãoObjectiveTo evaluate adherence to non-pharmacological treatment of hypertension by comparing biochemical, clinical, anthropometric, and dietary parameters before and after three health educational and nutritional strategies. MethodsThis longitudinal clinical trial included 212 hypertensive individuals who met the inclusion criteria. The participants were allocated to three groups to assess the impact of monthly intervention methods over twelve months. ResultsWaist circumference decreased significantly in all groups. Weight and body mass index decreased significantly in Groups 2 and 3. Blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol decreased significantlyin Groups 1 and 2. The interventions also reduced the mean per capita intakes of oil, sugar, and salt in all groups. ConclusionEducational interventions promoted adherence to non-pharmacological treatment of treatment of hypertension evidenced by anthropometric (weight, body mass index, and waist circumference), biochemical (blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol), and dietary (mean per capita intake of oil, sugar, and salt) parameters.ObjetivoAvaliar a adesão ao tratamento não farmacológico da hipertensão arterial sistêmica por meio de parâmetros antropométricos, bioquímicos, clínicos e dietéticos antes e após três estratégias de educação em saúde e nutrição. MétodosTrata-se de um estudo de intervenção longitudinal, do tipo ensaio comunitário, comparativo, de abordagem quantitativa. A amostra foi constituída de 212 indivíduos com diagnóstico de hipertensão arterial sistêmica que atenderam aos critérios de inclusão/exclusão. Os participantes foram alocados em três grupos de forma a avaliar o impacto das modalidades de intervenção realizadas mensalmente durante 12 meses. ResultadosNo grupo 1, houve redução estatisticamente significante da circunferência da cintura. Nos grupos 2 e 3, os resultados foram estatisticamente significantes para o peso, índice de massa corporal e circunferência da cintura. Foram verificadas reduções estatisticamente significantes na glicemia, no colesterol total e lipoproteína de baixa densidade nos grupos 1 e 2. As intervenções também foram capazes de promover alterações favoráveis no consumo médio per capita de óleo, açúcar e sal em todos os grupos. ConclusãoAs intervenções educativas propiciaram resultados positivos sobre a adesão ao tratamento não farmacológico da hipertensão arterial sistêmica, considerando os parâmetros antropométricos (peso, índice de massa corporal e circunferência da cintura), bioquímicos (glicemia, colesterol total e lipoproteína de baixa densidade), e dietéticos (consumo médio per capita de óleo, açúcar e sal).Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-03-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 1 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 1 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 29 n. 1 (2016): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPenghttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950/5467Copyright (c) 2023 Juliana Costa MACHADO, Rosângela Minardi Mitre COTTA, Tiago Ricardo MOREIRA, Luciana Saraiva da SILVAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCosta MACHADO, Juliana Minardi Mitre COTTA, Rosângela MOREIRA, Tiago Ricardo Saraiva da SILVA, Luciana 2023-03-21T18:41:44Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/7950Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-03-21T18:41:44Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
Adesão ao tratamento não farmacológico: análise do impacto de três estratégias de educação em saúde e nutrição em portadores de hipertensão arterial
title Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
spellingShingle Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
Costa MACHADO, Juliana
Food and nutrition education
Health education
Hypertension
Educação alimentar e nutricional
Educação em saúde
Hipertensão
title_short Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
title_full Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
title_fullStr Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
title_full_unstemmed Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
title_sort Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
author Costa MACHADO, Juliana
author_facet Costa MACHADO, Juliana
Minardi Mitre COTTA, Rosângela
MOREIRA, Tiago Ricardo
Saraiva da SILVA, Luciana
author_role author
author2 Minardi Mitre COTTA, Rosângela
MOREIRA, Tiago Ricardo
Saraiva da SILVA, Luciana
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Costa MACHADO, Juliana
Minardi Mitre COTTA, Rosângela
MOREIRA, Tiago Ricardo
Saraiva da SILVA, Luciana
dc.subject.por.fl_str_mv Food and nutrition education
Health education
Hypertension
Educação alimentar e nutricional
Educação em saúde
Hipertensão
topic Food and nutrition education
Health education
Hypertension
Educação alimentar e nutricional
Educação em saúde
Hipertensão
description ObjectiveTo evaluate adherence to non-pharmacological treatment of hypertension by comparing biochemical, clinical, anthropometric, and dietary parameters before and after three health educational and nutritional strategies. MethodsThis longitudinal clinical trial included 212 hypertensive individuals who met the inclusion criteria. The participants were allocated to three groups to assess the impact of monthly intervention methods over twelve months. ResultsWaist circumference decreased significantly in all groups. Weight and body mass index decreased significantly in Groups 2 and 3. Blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol decreased significantlyin Groups 1 and 2. The interventions also reduced the mean per capita intakes of oil, sugar, and salt in all groups. ConclusionEducational interventions promoted adherence to non-pharmacological treatment of treatment of hypertension evidenced by anthropometric (weight, body mass index, and waist circumference), biochemical (blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol), and dietary (mean per capita intake of oil, sugar, and salt) parameters.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-03-21
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950/5467
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 1 (2016): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 1 (2016): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 29 n. 1 (2016): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126068461830144