Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patients
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950 |
Resumo: | ObjectiveTo evaluate adherence to non-pharmacological treatment of hypertension by comparing biochemical, clinical, anthropometric, and dietary parameters before and after three health educational and nutritional strategies. MethodsThis longitudinal clinical trial included 212 hypertensive individuals who met the inclusion criteria. The participants were allocated to three groups to assess the impact of monthly intervention methods over twelve months. ResultsWaist circumference decreased significantly in all groups. Weight and body mass index decreased significantly in Groups 2 and 3. Blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol decreased significantlyin Groups 1 and 2. The interventions also reduced the mean per capita intakes of oil, sugar, and salt in all groups. ConclusionEducational interventions promoted adherence to non-pharmacological treatment of treatment of hypertension evidenced by anthropometric (weight, body mass index, and waist circumference), biochemical (blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol), and dietary (mean per capita intake of oil, sugar, and salt) parameters. |
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Adherence to non-pharmacological treatment: Analysis of the impact of three health educational and nutritional strategies in hypertensive patientsAdesão ao tratamento não farmacológico: análise do impacto de três estratégias de educação em saúde e nutrição em portadores de hipertensão arterialFood and nutrition educationHealth educationHypertensionEducação alimentar e nutricionalEducação em saúdeHipertensãoObjectiveTo evaluate adherence to non-pharmacological treatment of hypertension by comparing biochemical, clinical, anthropometric, and dietary parameters before and after three health educational and nutritional strategies. MethodsThis longitudinal clinical trial included 212 hypertensive individuals who met the inclusion criteria. The participants were allocated to three groups to assess the impact of monthly intervention methods over twelve months. ResultsWaist circumference decreased significantly in all groups. Weight and body mass index decreased significantly in Groups 2 and 3. Blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol decreased significantlyin Groups 1 and 2. The interventions also reduced the mean per capita intakes of oil, sugar, and salt in all groups. ConclusionEducational interventions promoted adherence to non-pharmacological treatment of treatment of hypertension evidenced by anthropometric (weight, body mass index, and waist circumference), biochemical (blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol), and dietary (mean per capita intake of oil, sugar, and salt) parameters.ObjetivoAvaliar a adesão ao tratamento não farmacológico da hipertensão arterial sistêmica por meio de parâmetros antropométricos, bioquímicos, clínicos e dietéticos antes e após três estratégias de educação em saúde e nutrição. MétodosTrata-se de um estudo de intervenção longitudinal, do tipo ensaio comunitário, comparativo, de abordagem quantitativa. A amostra foi constituída de 212 indivíduos com diagnóstico de hipertensão arterial sistêmica que atenderam aos critérios de inclusão/exclusão. Os participantes foram alocados em três grupos de forma a avaliar o impacto das modalidades de intervenção realizadas mensalmente durante 12 meses. ResultadosNo grupo 1, houve redução estatisticamente significante da circunferência da cintura. Nos grupos 2 e 3, os resultados foram estatisticamente significantes para o peso, índice de massa corporal e circunferência da cintura. Foram verificadas reduções estatisticamente significantes na glicemia, no colesterol total e lipoproteína de baixa densidade nos grupos 1 e 2. As intervenções também foram capazes de promover alterações favoráveis no consumo médio per capita de óleo, açúcar e sal em todos os grupos. ConclusãoAs intervenções educativas propiciaram resultados positivos sobre a adesão ao tratamento não farmacológico da hipertensão arterial sistêmica, considerando os parâmetros antropométricos (peso, índice de massa corporal e circunferência da cintura), bioquímicos (glicemia, colesterol total e lipoproteína de baixa densidade), e dietéticos (consumo médio per capita de óleo, açúcar e sal).Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-03-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 1 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 1 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 29 n. 1 (2016): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPenghttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7950/5467Copyright (c) 2023 Juliana Costa MACHADO, Rosângela Minardi Mitre COTTA, Tiago Ricardo MOREIRA, Luciana Saraiva da SILVAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCosta MACHADO, Juliana Minardi Mitre COTTA, Rosângela MOREIRA, Tiago Ricardo Saraiva da SILVA, Luciana 2023-03-21T18:41:44Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/7950Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-03-21T18:41:44Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 1 (2016): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 1 (2016): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 29 n. 1 (2016): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
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