Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: de AZEVEDO, Elaine
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624
Resumo: This article aims to delineate two current sociological themes, risk and reflexivity, starting from a discussion that involves science and the concept of healthy eating, pointing out the different aspects involved in the definition of this term. Experts from the areas of Nutrition, Environmental Sociology and Sociology of Scientific Knowledge have collaborated to this essay which points out the need to consider the political context of nutrition research and the participation of different actors, besides specialists, to revitalize the process of building healthy eating and risky eating concepts.
id PUC_CAMP-2_9aaeab0e8fbf6d6e7cc7a72b8ce17fc5
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9624
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating conceptReflexões sobre riscos e o papel da ciência na construção do conceito de alimentação saudávelRisk-takingHealthy foodScienceFood habitsSociologyAssunção de riscosAlimentação saudávelCiênciaHábitos alimentaresSociologiaThis article aims to delineate two current sociological themes, risk and reflexivity, starting from a discussion that involves science and the concept of healthy eating, pointing out the different aspects involved in the definition of this term. Experts from the areas of Nutrition, Environmental Sociology and Sociology of Scientific Knowledge have collaborated to this essay which points out the need to consider the political context of nutrition research and the participation of different actors, besides specialists, to revitalize the process of building healthy eating and risky eating concepts.Este ensaio objetiva delinear duas temáticas sociológicas atuais, o risco e a reflexividade, partindo de uma discussão que envolve a ciência e o conceito de alimentação saudável, ressaltando os diferentes aspectos envolvidos na definição deste termo. A partir da mobilização de teóricos das áreas de Nutrição, Sociologia Ambiental e Sociologia do Conhecimento Científico, tal ensaio sinaliza a necessidade de considerar o contexto político da pesquisa em Nutrição e a inserção de diferentes atores, além dos especialistas, de forma a revitalizar o processo de construção dos conceitos de alimentação saudável e riscos alimentares.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 21 No. 6 (2008): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 21 Núm. 6 (2008): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 21 n. 6 (2008): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624/6977Copyright (c) 2023 Elaine de AZEVEDOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde AZEVEDO, Elaine 2023-09-05T13:33:59Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9624Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-05T13:33:59Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
Reflexões sobre riscos e o papel da ciência na construção do conceito de alimentação saudável
title Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
spellingShingle Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
de AZEVEDO, Elaine
Risk-taking
Healthy food
Science
Food habits
Sociology
Assunção de riscos
Alimentação saudável
Ciência
Hábitos alimentares
Sociologia
title_short Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
title_full Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
title_fullStr Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
title_full_unstemmed Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
title_sort Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
author de AZEVEDO, Elaine
author_facet de AZEVEDO, Elaine
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv de AZEVEDO, Elaine
dc.subject.por.fl_str_mv Risk-taking
Healthy food
Science
Food habits
Sociology
Assunção de riscos
Alimentação saudável
Ciência
Hábitos alimentares
Sociologia
topic Risk-taking
Healthy food
Science
Food habits
Sociology
Assunção de riscos
Alimentação saudável
Ciência
Hábitos alimentares
Sociologia
description This article aims to delineate two current sociological themes, risk and reflexivity, starting from a discussion that involves science and the concept of healthy eating, pointing out the different aspects involved in the definition of this term. Experts from the areas of Nutrition, Environmental Sociology and Sociology of Scientific Knowledge have collaborated to this essay which points out the need to consider the political context of nutrition research and the participation of different actors, besides specialists, to revitalize the process of building healthy eating and risky eating concepts.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-09-05
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624/6977
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Elaine de AZEVEDO
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Elaine de AZEVEDO
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 21 No. 6 (2008): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 21 Núm. 6 (2008): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 21 n. 6 (2008): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126074474364928