Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624 |
Resumo: | This article aims to delineate two current sociological themes, risk and reflexivity, starting from a discussion that involves science and the concept of healthy eating, pointing out the different aspects involved in the definition of this term. Experts from the areas of Nutrition, Environmental Sociology and Sociology of Scientific Knowledge have collaborated to this essay which points out the need to consider the political context of nutrition research and the participation of different actors, besides specialists, to revitalize the process of building healthy eating and risky eating concepts. |
id |
PUC_CAMP-2_9aaeab0e8fbf6d6e7cc7a72b8ce17fc5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9624 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating conceptReflexões sobre riscos e o papel da ciência na construção do conceito de alimentação saudávelRisk-takingHealthy foodScienceFood habitsSociologyAssunção de riscosAlimentação saudávelCiênciaHábitos alimentaresSociologiaThis article aims to delineate two current sociological themes, risk and reflexivity, starting from a discussion that involves science and the concept of healthy eating, pointing out the different aspects involved in the definition of this term. Experts from the areas of Nutrition, Environmental Sociology and Sociology of Scientific Knowledge have collaborated to this essay which points out the need to consider the political context of nutrition research and the participation of different actors, besides specialists, to revitalize the process of building healthy eating and risky eating concepts.Este ensaio objetiva delinear duas temáticas sociológicas atuais, o risco e a reflexividade, partindo de uma discussão que envolve a ciência e o conceito de alimentação saudável, ressaltando os diferentes aspectos envolvidos na definição deste termo. A partir da mobilização de teóricos das áreas de Nutrição, Sociologia Ambiental e Sociologia do Conhecimento Científico, tal ensaio sinaliza a necessidade de considerar o contexto político da pesquisa em Nutrição e a inserção de diferentes atores, além dos especialistas, de forma a revitalizar o processo de construção dos conceitos de alimentação saudável e riscos alimentares.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 21 No. 6 (2008): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 21 Núm. 6 (2008): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 21 n. 6 (2008): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624/6977Copyright (c) 2023 Elaine de AZEVEDOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde AZEVEDO, Elaine 2023-09-05T13:33:59Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9624Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-05T13:33:59Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept Reflexões sobre riscos e o papel da ciência na construção do conceito de alimentação saudável |
title |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept |
spellingShingle |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept de AZEVEDO, Elaine Risk-taking Healthy food Science Food habits Sociology Assunção de riscos Alimentação saudável Ciência Hábitos alimentares Sociologia |
title_short |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept |
title_full |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept |
title_fullStr |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept |
title_full_unstemmed |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept |
title_sort |
Reflections on risks and the role of science in building a healthy eating concept |
author |
de AZEVEDO, Elaine |
author_facet |
de AZEVEDO, Elaine |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
de AZEVEDO, Elaine |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Risk-taking Healthy food Science Food habits Sociology Assunção de riscos Alimentação saudável Ciência Hábitos alimentares Sociologia |
topic |
Risk-taking Healthy food Science Food habits Sociology Assunção de riscos Alimentação saudável Ciência Hábitos alimentares Sociologia |
description |
This article aims to delineate two current sociological themes, risk and reflexivity, starting from a discussion that involves science and the concept of healthy eating, pointing out the different aspects involved in the definition of this term. Experts from the areas of Nutrition, Environmental Sociology and Sociology of Scientific Knowledge have collaborated to this essay which points out the need to consider the political context of nutrition research and the participation of different actors, besides specialists, to revitalize the process of building healthy eating and risky eating concepts. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-09-05 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9624/6977 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Elaine de AZEVEDO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Elaine de AZEVEDO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 21 No. 6 (2008): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 21 Núm. 6 (2008): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 21 n. 6 (2008): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126074474364928 |