Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Machado de SOUZA, Rávila Graziany
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel, de Morais CORDEIRO, Mariana, Tronco MONEGO, Estelamaris, Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044
Resumo: ObjectiveValidate photographs of a photographic guide of foods to estimate food consumption. MethodsThe photos of 12 foods (simple cake, pasta to suck, papaya, watermelon, grated purple cabbage, okra stew, barbecue into strips, grilled chicken, condensed milk pudding, pizza, raw peanuts and cheese type mines), pictured in three portion sizes (small, medium and large), were evaluated for 90 adult subjects. The weight, height and gender of the participants also were investigated. For analysis of agreement between the size of the food portion pictured in the photos and the actual size of the food used the Kappa test. Data were analyzed using Stata software, considering p<0.05. ResultsThe highest prevalence was hit for pizza preparations (87.8%), barbecue (80.0%) chicken fillet and pudding (75.5%), while foods with a lower percentage of correct answers were watermelon (52.2%), the papaya and cake (57.8%). The overall agreement between the perception of the size of the food portion and the actual size of the food was 0.622 (p<0.001). The perception was not influenced by sex and nutritional status of participants (p>0,05). ConclusionWe conclude that the 12 photographs showed a good agreement with the portions of food and can be a useful instrument to increase the accuracy of dietary intake reports. 
id PUC_CAMP-2_caf795fac71e527081995d2657397944
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8044
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentarPhotographyFood guideFood intakeSize perceptionPortion sizeFotografiaGuias alimentaresIngestão de alimentosPercepção de tamanhoTamanho da porçãoObjectiveValidate photographs of a photographic guide of foods to estimate food consumption. MethodsThe photos of 12 foods (simple cake, pasta to suck, papaya, watermelon, grated purple cabbage, okra stew, barbecue into strips, grilled chicken, condensed milk pudding, pizza, raw peanuts and cheese type mines), pictured in three portion sizes (small, medium and large), were evaluated for 90 adult subjects. The weight, height and gender of the participants also were investigated. For analysis of agreement between the size of the food portion pictured in the photos and the actual size of the food used the Kappa test. Data were analyzed using Stata software, considering p<0.05. ResultsThe highest prevalence was hit for pizza preparations (87.8%), barbecue (80.0%) chicken fillet and pudding (75.5%), while foods with a lower percentage of correct answers were watermelon (52.2%), the papaya and cake (57.8%). The overall agreement between the perception of the size of the food portion and the actual size of the food was 0.622 (p<0.001). The perception was not influenced by sex and nutritional status of participants (p>0,05). ConclusionWe conclude that the 12 photographs showed a good agreement with the portions of food and can be a useful instrument to increase the accuracy of dietary intake reports. ObjetivoValidar fotografias de um guia fotográfico de alimentos para estimativa do consumo alimentar. MétodosAs fotografias de 12 alimentos (bolo simples, macarrão ao sugo, mamão formosa, melancia, repolho roxo ralado, quiabo refogado, churrasco em tiras, filé de frango grelhado, pudim de leite condensado, pizza, amendoim cru e queijo tipo minas), retratadas em três tamanhos de porções (pequena, média e grande), foram avaliadas por 90 indivíduos adultos. Foram também investigados o peso, a estatura e o sexo dos participantes. Para análise de concordância entre o tamanho da porção do alimento retratado nas fotos e o tamanho real do alimento, utilizou-se o teste Kappa. Os dados foram analisados no software Stata, considerando-se p<0,05. ResultadosA maior prevalência de acerto foi para as preparações pizza (87,8%), churrasco (80,0%), filé de frango e pudim (75,5%). Já os alimentos com menor percentual de acertos foram a melancia (52,2%), o mamão formosa e o bolo (57,8%). A concordância geral entre a percepção do tamanho da porção do alimento e o tamanho real do alimento foi de 0,622 (p<0,001). A percepção não foi influenciada pelo sexo e pelo estado nutricional dos participantes (p>0,05). ConclusãoAs 12 fotografias apresentaram uma boa concordância com as porções dos alimentos e podem ser um instrumento útil para aumentar a acurácia dos relatos do consumo alimentar. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-03-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 3 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 3 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 29 n. 3 (2016): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPenghttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044/5560Copyright (c) 2023 Rávila Graziany Machado de SOUZA, Marta Isabel Valente Augusto Moraes CAMPOS, Mariana de Morais CORDEIRO, Estelamaris Tronco MONEGO, Maria do Rosário Gondim PEIXOTOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMachado de SOUZA, Rávila Graziany Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel de Morais CORDEIRO, Mariana Tronco MONEGO, Estelamaris Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário 2023-03-23T18:32:04Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8044Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-03-23T18:32:04Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
title Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
spellingShingle Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
Machado de SOUZA, Rávila Graziany
Photography
Food guide
Food intake
Size perception
Portion size
Fotografia
Guias alimentares
Ingestão de alimentos
Percepção de tamanho
Tamanho da porção
title_short Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
title_full Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
title_fullStr Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
title_full_unstemmed Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
title_sort Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
author Machado de SOUZA, Rávila Graziany
author_facet Machado de SOUZA, Rávila Graziany
Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel
de Morais CORDEIRO, Mariana
Tronco MONEGO, Estelamaris
Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário
author_role author
author2 Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel
de Morais CORDEIRO, Mariana
Tronco MONEGO, Estelamaris
Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Machado de SOUZA, Rávila Graziany
Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel
de Morais CORDEIRO, Mariana
Tronco MONEGO, Estelamaris
Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário
dc.subject.por.fl_str_mv Photography
Food guide
Food intake
Size perception
Portion size
Fotografia
Guias alimentares
Ingestão de alimentos
Percepção de tamanho
Tamanho da porção
topic Photography
Food guide
Food intake
Size perception
Portion size
Fotografia
Guias alimentares
Ingestão de alimentos
Percepção de tamanho
Tamanho da porção
description ObjectiveValidate photographs of a photographic guide of foods to estimate food consumption. MethodsThe photos of 12 foods (simple cake, pasta to suck, papaya, watermelon, grated purple cabbage, okra stew, barbecue into strips, grilled chicken, condensed milk pudding, pizza, raw peanuts and cheese type mines), pictured in three portion sizes (small, medium and large), were evaluated for 90 adult subjects. The weight, height and gender of the participants also were investigated. For analysis of agreement between the size of the food portion pictured in the photos and the actual size of the food used the Kappa test. Data were analyzed using Stata software, considering p<0.05. ResultsThe highest prevalence was hit for pizza preparations (87.8%), barbecue (80.0%) chicken fillet and pudding (75.5%), while foods with a lower percentage of correct answers were watermelon (52.2%), the papaya and cake (57.8%). The overall agreement between the perception of the size of the food portion and the actual size of the food was 0.622 (p<0.001). The perception was not influenced by sex and nutritional status of participants (p>0,05). ConclusionWe conclude that the 12 photographs showed a good agreement with the portions of food and can be a useful instrument to increase the accuracy of dietary intake reports. 
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-03-23
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044/5560
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 3 (2016): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 3 (2016): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 29 n. 3 (2016): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126068942077952