Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044 |
Resumo: | ObjectiveValidate photographs of a photographic guide of foods to estimate food consumption. MethodsThe photos of 12 foods (simple cake, pasta to suck, papaya, watermelon, grated purple cabbage, okra stew, barbecue into strips, grilled chicken, condensed milk pudding, pizza, raw peanuts and cheese type mines), pictured in three portion sizes (small, medium and large), were evaluated for 90 adult subjects. The weight, height and gender of the participants also were investigated. For analysis of agreement between the size of the food portion pictured in the photos and the actual size of the food used the Kappa test. Data were analyzed using Stata software, considering p<0.05. ResultsThe highest prevalence was hit for pizza preparations (87.8%), barbecue (80.0%) chicken fillet and pudding (75.5%), while foods with a lower percentage of correct answers were watermelon (52.2%), the papaya and cake (57.8%). The overall agreement between the perception of the size of the food portion and the actual size of the food was 0.622 (p<0.001). The perception was not influenced by sex and nutritional status of participants (p>0,05). ConclusionWe conclude that the 12 photographs showed a good agreement with the portions of food and can be a useful instrument to increase the accuracy of dietary intake reports. |
id |
PUC_CAMP-2_caf795fac71e527081995d2657397944 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8044 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentarPhotographyFood guideFood intakeSize perceptionPortion sizeFotografiaGuias alimentaresIngestão de alimentosPercepção de tamanhoTamanho da porçãoObjectiveValidate photographs of a photographic guide of foods to estimate food consumption. MethodsThe photos of 12 foods (simple cake, pasta to suck, papaya, watermelon, grated purple cabbage, okra stew, barbecue into strips, grilled chicken, condensed milk pudding, pizza, raw peanuts and cheese type mines), pictured in three portion sizes (small, medium and large), were evaluated for 90 adult subjects. The weight, height and gender of the participants also were investigated. For analysis of agreement between the size of the food portion pictured in the photos and the actual size of the food used the Kappa test. Data were analyzed using Stata software, considering p<0.05. ResultsThe highest prevalence was hit for pizza preparations (87.8%), barbecue (80.0%) chicken fillet and pudding (75.5%), while foods with a lower percentage of correct answers were watermelon (52.2%), the papaya and cake (57.8%). The overall agreement between the perception of the size of the food portion and the actual size of the food was 0.622 (p<0.001). The perception was not influenced by sex and nutritional status of participants (p>0,05). ConclusionWe conclude that the 12 photographs showed a good agreement with the portions of food and can be a useful instrument to increase the accuracy of dietary intake reports. ObjetivoValidar fotografias de um guia fotográfico de alimentos para estimativa do consumo alimentar. MétodosAs fotografias de 12 alimentos (bolo simples, macarrão ao sugo, mamão formosa, melancia, repolho roxo ralado, quiabo refogado, churrasco em tiras, filé de frango grelhado, pudim de leite condensado, pizza, amendoim cru e queijo tipo minas), retratadas em três tamanhos de porções (pequena, média e grande), foram avaliadas por 90 indivíduos adultos. Foram também investigados o peso, a estatura e o sexo dos participantes. Para análise de concordância entre o tamanho da porção do alimento retratado nas fotos e o tamanho real do alimento, utilizou-se o teste Kappa. Os dados foram analisados no software Stata, considerando-se p<0,05. ResultadosA maior prevalência de acerto foi para as preparações pizza (87,8%), churrasco (80,0%), filé de frango e pudim (75,5%). Já os alimentos com menor percentual de acertos foram a melancia (52,2%), o mamão formosa e o bolo (57,8%). A concordância geral entre a percepção do tamanho da porção do alimento e o tamanho real do alimento foi de 0,622 (p<0,001). A percepção não foi influenciada pelo sexo e pelo estado nutricional dos participantes (p>0,05). ConclusãoAs 12 fotografias apresentaram uma boa concordância com as porções dos alimentos e podem ser um instrumento útil para aumentar a acurácia dos relatos do consumo alimentar. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-03-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 3 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 3 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 29 n. 3 (2016): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPenghttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044/5560Copyright (c) 2023 Rávila Graziany Machado de SOUZA, Marta Isabel Valente Augusto Moraes CAMPOS, Mariana de Morais CORDEIRO, Estelamaris Tronco MONEGO, Maria do Rosário Gondim PEIXOTOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMachado de SOUZA, Rávila Graziany Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel de Morais CORDEIRO, Mariana Tronco MONEGO, Estelamaris Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário 2023-03-23T18:32:04Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8044Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-03-23T18:32:04Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar |
title |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar |
spellingShingle |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar Machado de SOUZA, Rávila Graziany Photography Food guide Food intake Size perception Portion size Fotografia Guias alimentares Ingestão de alimentos Percepção de tamanho Tamanho da porção |
title_short |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar |
title_full |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar |
title_fullStr |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar |
title_full_unstemmed |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar |
title_sort |
Validação de fotografias de alimentos para estimativa do consumo alimentar |
author |
Machado de SOUZA, Rávila Graziany |
author_facet |
Machado de SOUZA, Rávila Graziany Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel de Morais CORDEIRO, Mariana Tronco MONEGO, Estelamaris Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário |
author_role |
author |
author2 |
Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel de Morais CORDEIRO, Mariana Tronco MONEGO, Estelamaris Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Machado de SOUZA, Rávila Graziany Valente Augusto Moraes CAMPOS, Marta Isabel de Morais CORDEIRO, Mariana Tronco MONEGO, Estelamaris Gondim PEIXOTO, Maria do Rosário |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Photography Food guide Food intake Size perception Portion size Fotografia Guias alimentares Ingestão de alimentos Percepção de tamanho Tamanho da porção |
topic |
Photography Food guide Food intake Size perception Portion size Fotografia Guias alimentares Ingestão de alimentos Percepção de tamanho Tamanho da porção |
description |
ObjectiveValidate photographs of a photographic guide of foods to estimate food consumption. MethodsThe photos of 12 foods (simple cake, pasta to suck, papaya, watermelon, grated purple cabbage, okra stew, barbecue into strips, grilled chicken, condensed milk pudding, pizza, raw peanuts and cheese type mines), pictured in three portion sizes (small, medium and large), were evaluated for 90 adult subjects. The weight, height and gender of the participants also were investigated. For analysis of agreement between the size of the food portion pictured in the photos and the actual size of the food used the Kappa test. Data were analyzed using Stata software, considering p<0.05. ResultsThe highest prevalence was hit for pizza preparations (87.8%), barbecue (80.0%) chicken fillet and pudding (75.5%), while foods with a lower percentage of correct answers were watermelon (52.2%), the papaya and cake (57.8%). The overall agreement between the perception of the size of the food portion and the actual size of the food was 0.622 (p<0.001). The perception was not influenced by sex and nutritional status of participants (p>0,05). ConclusionWe conclude that the 12 photographs showed a good agreement with the portions of food and can be a useful instrument to increase the accuracy of dietary intake reports. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-03-23 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8044/5560 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 3 (2016): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 3 (2016): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 29 n. 3 (2016): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126068942077952 |