Hematology and plasma biochemistry in rats fed with diets enriched with fatty fishes from Amazon region
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8345 |
Resumo: | ObjectiveRats fed diets enriched with fatty fish from the Amazon region had Hematology and plasma biochemistry analyzed. MethodsForty Wistar rats were divided into four groups: control group fed a standard diet; mapará group fed a diet enriched with Hypophthalmus edentatus; matrinxã group fed a diet enriched with Brycon spp.; and tambaqui group fed a diet enriched with Colossoma macropomum. After thirty days the rats had an red blood count and plasma biochemistry. ResultsHematocrit and hemoglobin levels were higher in rats fed tambaqui and matrinxã than in those fed the standard diet of mapará. However, mapará increased cholesterol, especially low-density lipoprotein cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol. All fish-enriched diets reduced triacylglycerols. ConclusionDiets enriched with fatty fish from the Amazon region reduce triacylglycerol and increase high-density lipoprotein cholesterol, especially the diet enriched with tambaqui. Tambaqui and matrinxã affected hematocrit and hemoglobin levels, but not mapará. Further research is needed to determine the benefits of diets enriched with fatty fish from the Amazon region. |
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Hematology and plasma biochemistry in rats fed with diets enriched with fatty fishes from Amazon regionHematologia e bioquímica plasmática em ratos alimentados com dietas enriquecidas com peixes gordurosos da bacia AmazônicaCholesterolDietParametersTriacylglycerolsColesterolDietaParâmetrosTriglicerídiosObjectiveRats fed diets enriched with fatty fish from the Amazon region had Hematology and plasma biochemistry analyzed. MethodsForty Wistar rats were divided into four groups: control group fed a standard diet; mapará group fed a diet enriched with Hypophthalmus edentatus; matrinxã group fed a diet enriched with Brycon spp.; and tambaqui group fed a diet enriched with Colossoma macropomum. After thirty days the rats had an red blood count and plasma biochemistry. ResultsHematocrit and hemoglobin levels were higher in rats fed tambaqui and matrinxã than in those fed the standard diet of mapará. However, mapará increased cholesterol, especially low-density lipoprotein cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol. All fish-enriched diets reduced triacylglycerols. ConclusionDiets enriched with fatty fish from the Amazon region reduce triacylglycerol and increase high-density lipoprotein cholesterol, especially the diet enriched with tambaqui. Tambaqui and matrinxã affected hematocrit and hemoglobin levels, but not mapará. Further research is needed to determine the benefits of diets enriched with fatty fish from the Amazon region.ObjetivoA hematologia e bioquímica plasmática foram avaliadas em ratos submetidos a dietas enriquecidas com peixes gordurosos da região amazônica. MétodosRatos machos da linhagem Wistar foram divididos em quatro grupos: grupo-controle (dieta-padrão); grupo mapará (dietas enriquecidas com Hypophthtalmus edentatus); grupo matrinxã (dietas enriquecidas com Brycon spp.); grupo tambaqui (dietas enriquecidas com Colossoma macropomum). Os parâmetros hematológicos e as variáveis bioquímicas plasmáticas foram analisadas nos animais após 30 dias de experimentação. ResultadosAnimais alimentados com dietas enriquecidas com tambaqui e matrinxã apresentaram valores de hematócrito e concentração de hemoglobina mais elevados que aqueles alimentados com dieta padrão. Não foram observadas alterações nas variáveis hematológicas em ratos alimentados com dietas enriquecidas com mapará. Porém, os ratos desse grupo apresentaram elevados teores de colesterol total plasmáticos, principalmente de colesterol da lipoproteína de baixa densidade e colesterol da lipoproteína de alta densidade. Todos os tratamentos com dietas enriquecidas reduziram os níveis de triacilgliceróis plasmáticos. ConclusãoDietas enriquecidas com carne de peixes amazônicos gordurosos reduzem os teores de triacilgliceróis plasmáticos e aumentam os níveis de colesterol da lipoproteína de alta densidade, especialmente nos ratos do grupo tambaqui. Com exceção do grupo mapará, ratos alimentados com dietas enriquecidas com outras dietas enriquecidas com peixes apresentaram alterações hematológicas. Porém, fazem-se necessário mais estudos para se estabelecerem os benefícios das dietas enriquecidas com peixes gordurosos da Bacia Amazônica.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-04-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8345Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 27 No. 5 (2014): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 27 Núm. 5 (2014): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 27 n. 5 (2014): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPenghttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8345/5867Copyright (c) 2023 Francisca das Chagas do Amaral SOUZA, Wallice Paxiúba DUNCAN, Roasany Piccolotto CARVALHOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess das Chagas do Amaral SOUZA, FranciscaPaxiúba DUNCAN, Wallice Piccolotto CARVALHO, Roasany2023-04-14T18:40:27Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8345Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-04-14T18:40:27Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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